Verden

- Nordmann var blant terroristene inne på kjøpesenteret Westgate

Ifølge opplysninger PST har fått var en nordmann av somalisk opprinnelse med blant terroristene som var inne på kjøpesenteret Westgate i Nairobi. PST har reist til Kenya for å undersøke om dette stemmer.

Terroristene som angrep kjøpesenteret Westgate i Nairobi i Kenya ble fanget opp av overvåkingskameraene inne på kjøpesenteret. De gikk tilsynelatende rolig rundt i senteret og lette etter ofre.
  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist

Den norske statsborgeren som skal ha vært med på angrepet på kjøpesenteret Westgate fra den 21. til 24. september, der 67 mennesker ble drept, skal ha hatt en meget sentral rolle.

— Informasjonen vi har fått gir holdepunkter for at en norsk statsborger av somalisk opprinnelse var med blant angriperne som var inne på Westgate, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Ifølge pressemeldingen som PST sendte ut torsdag, har de også fått informasjon om at norsksomalieren, som er en mann, var involvert i planleggingen av angrepet.

Ifølge NRK er mannen i 20-årene og vokste opp i Norge.

To PST-etterforskere til Kenya

To erfarne etterforskere fra PST har reist til Kenya for å undersøke saken i samarbeid med kenyansk politi og sikkerhetsmyndigheter.

Ifølge Hugubakken, skal de norske etterforskerne prøve å få bekreftet informasjonen om at en norsk statsborger var involvert. Samtidig tar etterforskningen sikte på å forhindre eventuelle nye terrorangrep.

Etterforskningen vil også søke å avdekke vedkommendes eventuelle tilknytning til al-Shabaab, samt å bistå kenyanske myndigheter med deres pågående etterforskning.

Sikkerhetsfolk tok seg inn på kjøpesenteret Westgate i Nairobi mens terroristene var inne på senteret, for å hjelpe folk som hadde gjemt seg inne på senteret ut.

PST vil ikke gi noen opplysninger om hva slags informasjon de har fått for øvrig om norsksomalieren, eller hvem de har fått disse opplysningene fra, annet enn at de har fått disse opplysningene nylig.

Fire terrorister funnet drept

Kenyanske myndigheter sa den 5. oktober at de hadde identifisert fire personer som skal ha vært med på angrepet inne på Westgate. Alle fire ble drept i forbindelse med angrepet. PST vil ikke si om kenyanske myndigheter har opplyst til dem om norsksomalieren de skal etterforske er blant disse fire døde terroristene, eller om vedkommende er i live, men pågrepet, eller på frifot.

Offentliggjøringen av navnene til de fire, kom samtidig med at det ble offentliggjort bilder som viser hvordan fire terrorister går rolig gjennom kjøpesenteret i Nairobi mens angrepet pågår.

Politiet i Kenya hadde først sagt at 10-15 angripere kunne ha vært involvert, men opplyste den 5. oktober at det kan ha vært så få som fire til seks angripere.

De fire døde terroristene ble identifisert som Abu Baara al-Sudani, Omar Nabhan, Khattab al-Kene og Umayr. Al-Sudani skal ha vært en «erfaren kriger» fra Sudan, og skal ha vært gruppens leder. Nabhan skal ha vært en kenyaner av arabisk opprinnelse, mens al-Kene skal ha vært en somalier med forbindelse til Al-Shabaab. Det ble ikke offentliggjort noen opplysninger om personen som bare ble identifisert med navnet Umayr. Alle disse navnene kan være aliaser som militante islamister ofte tar som dekknavn.

PST vil ikke svare på om norsksomalieren er identisk med en av disse fire. Ifølge den kenyanske avisen The Star tror kenyanske myndigheter at bare fire menn var med på selve angrepet på Westgate.

Kenyanske myndigheter har også opplyst at de har arrestert over 10 personer som de mistenker har vært involvert i angrepet på Westgate, men de har ikke sagt at noen av disse personene var med på selve angrepet, etter det Aftenposten kjenner til. Ifølge avisen Daily Nation har kenyansk politietterlyst to personer som er mistenkt for å ha skaffet bilen som ble brukt til å frakte våpen til Westgate.

Nordmenn er med i Al-Shabaab

Norsk politi mener støtten i Norge til Al-Shabaab har sunket de siste årene, etter at den somaliske bevegelsen fikk en tydeligere terrorprofil. Blant annet gikk Al-Shabaab ut med at de hadde slått seg sammen med Al-Qaida i 2012.

Men PST sier de likevel har holdepunkter for å mene at det fremdeles er folk i Norge som samler inn penger til Al-Shabaab.

— Vi er også kjent med at personer fra Norge har sluttet seg til Al-Shabaab, sier Hugubakken.

— Og det kan altså denne personene dere nå skal etterforske ha gjort?

— Det er nettopp det vi skal prøve å finne ut av.

Les også

  1. Trolig første gang nordmann har vært med på terror i Øst-Afrika

  2. PST: Norsk statsborger kan være involvert i terrorangrep i Kenya