Verden

Slik forsøkte de å skjerme Snowdens e-poster

Nye dokumenter viser hvordan e-postleverandøren til varsleren Edvard Snowden tok i bruk kreative metoderfor å hindre at amerikanske myndigheter fikk tilgang til e-postkontoen hans.

Edward Snowden har blitt verdenskjent etter at han avslørte hvordan amerikanske etterretningsmyndigheter systematisk overvåker internettbruken til mennesker over hele kloden. Her fra en støttedemonstrasjon utenfor USAS konsulat i Hongkong tidligere i år, der Snowden befant seg den første tiden etter avsløringene i sommer. BOBBY YIP

 • Henning Carr Ekroll
  Nyhetssjef

Helt siden den tidligere NSA-tilknyttede Edward Snowden begynte å lekke informasjon om hvordan amerikanske etterretningsorganisasjoner systematisk overvåker sosiale medier og andre deler av folks nettbruk, har amerikanske myndigheter arbeidet hardt for få tak i Edward Snowden og skaffe seg oversikt over hva slags materiale han sitter på.

I juli sikret den amerikanske regjereringen seg en rettsordre som påla Snowdens e-postleverandør Lavabit å utlevere krypteringsnøklene til sine datasystemer. På dette tidspunktet hadde Lavabit allerede nektet å føye seg etter tidligere rettsordre som påla dem å utlevere rådata om kontoren til en ikke navngitt enkeltbruker, som antas å være Edward Snowden.

E-postadressen edsnowden@lavabit.com ble brukt til å invitere ulike aktører til Snowdens pressekonferanse på Sheremetyevo-flyplassen i Mosvka .

Fryktet for personvernet til 400.000 brukere

Med tilgang til krypteringsnøklene kan FBI hente ut informasjon om brukernes innlogging i systemene, men dokumentene viser at det kun var én bruker som myndighetene anså som spesielt interessant.

Wired har fått tilgang til rettsdokumentene som viser den juridiske kampen mellom Lavabit og myndighetene i USA.

Les også

- Informasjon om nettbruk lagres i ett år av NSA

Selskapet, som har markedsført seg som en spesielt sikker e-posttjeneste, hadde ingen planer om å gjøre det enkelt for amerikanske myndigheter å få tilgang til deres systemer, selv om rettsapparatet hadde pålagt dem å gjøre nettopp dette. — Privatlivet til over 400.000 brukere står på spill. Disse bruker våre tjenester fordi de regner med at deres kommunikasjon skal være sikret, sa Lavabits advokat Jesse Binnal til dommeren i Eastern District of Virginia, viser dokumentene fra det lukkede rettsmøtet.

Skrev ut i liten skrift

Påtalemyndigheten la vekt på at det «ikke ville være agenter som skulle sitte og gjennomgå informasjon fra 400.000 brukere», og retten ga myndighetene medhold.

I et forsøk på å gjøre FBIs arbeid med å ta seg inn i Lavabits datasystemer vanskeligere, valgte selskapet en kreativ måte å oversende krypteringsnøkkelen på.

Lavabit skrev ut alle de 2560 tegnene på elleve sider papir i skriftstørrelse 4. Det falt ikke i god jord hos påtalemyndigheten.

- For å nyttiggjøre seg av av dette må FBI manuelt skrive inn alle de 2560 tegnene, og en tastefeil vil hindre FBIs system i å samle inn dekrypterte data, argumenterte påtaleansvarlig.

Les også

NSA-ansatte spionerte på kjærester

Retten påla derfor Lavabit å utlevere en mer praktisk kopi av krypteringsnøkkelen, men selskapet nektet. 5. august slo retten fast at Lavabit ville få dagbøter på 5000 dollar så lenge de motsatte seg utlevering av opplysningene.

Stengte ned e-posttjenesten

Ledelsen i selskapet sto overfor valget mellom å utlevere krypteringsnøkkelen eller å stenge ned hele tjenesten.

— Jeg har blitt tvunget til å ta en vanskelig avgjørelse: Å bli involvert i forbrytelser mot det amerikanske folk eller akseptere at ti år med hardt arbeid forvitrer ved å stenge ned Lavabit. Etter å ha tenkt meg grundig om har jeg besluttet å stenge Lavabit ned, skrev Lavabit-sjef Ladar Levison.

Selskapet har nå anket saken inn til en høyere rettsinnstans, og det er ventet at saken vil komme opp 10. oktober. Gjennom en nettbasert innsamlingsaksjon har selskapet hentet inn over 50.000 dollar som skal brukes til å finansiere rettsprosessen.

 1. Les også

  Valgkampsaken ingen ville snakke om

 2. Les også

  Datatilsynet til Faremo om NSA: Mange spørsmål gjenstår

 3. Les også

  Hevder USA deler e-poster og telefonsamtaler med Israel

 4. Les også

  Nye Snowden-dokumenter: NSA spionerte på Al-Jazeera

 5. Les også

  USA til Norge: - Vi PRISM-overvåker ikke nordmenn uten mistanke

 6. Les også

  Britiske myndigheter frykter for spioners liv

 7. Les også

  - NSA betaler selskaper milliarder for datatrafikk

 8. Les også

  Kraftig reaksjon på Camerons kriminalisering av journalister

 9. Les også

  Utro tjenere med hederlige motiver

 10. Les også

  Camerons høyest betrodde sendt for å presse The Guardian

Lavabit stengte ned e-postserverne sine i august. SKJERMDUMP

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Oslo tingrett vil ikke behandle Snowden-søksmål

 2. VERDEN

  Microsoft og USA i overvåkingskamp i retten

 3. KULTUR

  Medieorganisasjoner skal hjelpe Snowden i hans sak mot Norge

 4. NORGE

  Lagmannsretten avviser Snowdens anke, nå varsler hans advokat anke til Høyesterett

 5. KULTUR

  Asle Toje: Edward Snowdens selvbiografi er god lesning, men vitner også om et gigantisk ego.

 6. NORGE

  Edward Snowden anker til Høyesterett