Verden

Statsministeren går av dersom regjeringens budsjett blir nedstemt

Det kan gå mot nyvalg i Sverige, knappe tre måneder etter valget. I ettermiddag avslører høyrepopulistiske Sverigedemokraterna om de vil støtte regjeringens budsjettforslag, eller budsjettet fra konservative Alliansen.

Den ferske, svenske statsministeren, Stefan Löfven, vil ikke bli sittende i statsministerstolen for å administrere et borgerlig statsbudsjett. Henriksson, Janerik / TT

 • Reidun J. Samuelsen
  Journalist i utenriksredaksjonen

Onsdag står avstemningen i Riksdagen. Hvis regjeringen blir nedstemt, vil statsminister Stefan Löfven trekke seg fra statsministerposten, sier han til svenske medier.

— Jeg blir ikke sittende for å administrere Alliansens budsjett, det er utelukket, sier Stefan Löfven til Dagens Nyheter.

Det kan tidligst skrives ut nyvalg 29. desember.

- Kjøper seg tid

Sverigedemokraterna (SD) har gruppemøte tirsdag ettermiddag, dagen før budsjettbehandlingen i Riksdagen. Da bestemmer partiets representanter hvordan de vil stemme.

Dersom det alt tirsdag blir klart at regjeringen vil lide nederlag, kan behandlingen i Riksdagen bli utsatt, ifølge Aftonbladet.

Budsjettet vil i så fall bli sendt tilbake til finanskomiteen, der Löfven vil forsøke å få de borgerlige til forhandlingsbordet.

– Da kjøper man seg tid som gir muligheter til å hamre ut et kompromiss som kan få støtte, sier Jonas Hinnfors, professor i statsvitenskap ved Göteborgs universitet til Aftonbladet.

Det ville imidlertid være et stort politisk nederlag for Löfven å måtte søke støtte hos partiene som inngår i den borgerlige Alliansen, mener professoren.

– Ulike alternativer

Overfor det svenske nyhetsbyrået TT bekrefter finansministeren at det finnes en plan B.

– Selvsagt har vi tenkt igjennom de ulike alternativene, sa Magdalena Andersson fra Sosialdemokraterna i forrige uke, men hun sa ikke noe om hva alternativene består i.

Hennes utgangspunkt er at høyrepopulistiske SD gjør som de har pleid å gjøre: Stemmer på sitt eget budsjettforslag, og avstår fra å stemme når de andre forslagene legges frem. Gjør de dette også i år, er regjeringen berget.

– SD kommer til å få problemer med å forklare for sine velgere hvorfor de gjør det på en annen måte denne gangen, sa Andersson, ifølge NTB. Hvis de stemmer ned regjeringens budsjett, stemmer de også ned en rekke forslag som vil styrke velferdstilbud, saker de ellers støtter.

Les også:

Les også

Utfordring for den svenske ryddigheten

– SD vil tjene på nyvalg

Sverigedemokraterna forbereder seg imidlertid på nyvalg. I en intern e-post til partiets lokallag spør partisekretær Björn Söder om de har penger til å gjennomføre en ny valgkamp.

– Det er klart at det er en påkjenning å gjennomføre to valgkamper på under et år. Samtidig forstår alle hvor viktig det vi gjør er, og at vi trolig ville gå frem ved et nyvalg, sier Henrik Vinge, som er pressesekretær for SD-leder Jimmie Åkesson, til Aftonbladet.

Dødt løp

På en meningsmåling Statistiska centralbyrån (SCB) offentliggjorde mandag, får regjeringspartiene Socialdemokraterna (S) og Miljöpartiet en oppslutning på tilsammen 39,4 prosent, en fremgang på 1,5 prosentpoeng siden valget i september. Dermed skiller det bare 0,2 prosentpoeng ned til Alliansen, som får en samlet oppslutning på 39,2 prosent. Det er en tilbakegang på 0,2 prosentpoeng sammenlignet med valgresultatet, skriver NTB.

Sverigedemokraterna (SD) går tilbake 0,5 prosentpoeng siden valget, og får en oppslutning på 12,4 prosent i dagens meningsmåling.

LES OGSÅ:

 1. Les også

  #Anbefalt: «Hur många fler misstag tål Stefan Löfven?»

 2. Les også

  Sverigedemokraterna truer med å budsjettvelte regjeringen

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Politisk kaos kan ende i nyvalg

 2. VERDEN

  Risikerer å gå på en smell selv om han klarer å danne regjering

 3. VERDEN

  Sveriges statsminister felles i Riksdagen

 4. VERDEN

  I dag vedtar Riksdagen Sveriges nye budsjett. Löfven kan bli tvunget til å føre høyrepolitikk

 5. VERDEN

  Måling: Vänsterpartiet og Sverigedemokraterna ligger an til å bli blant valgets fire vinnere

 6. LEDER

  Aftenposten mener: Löfven kan bli reddet