Kaos i Hebron etter at norskledede observatører måtte dra

ISTANBUL (Aftenposten): Lokale palestinere ville ta over jobben TIPH har gjort som observatører i Hebron. Det gikk ikke smertefritt.

En jødisk bosetter krangler med en israelsk politimann som har gått imellom bosetterne og den nye palestinske observatørstyrken.

Det kom til håndgemeng da palestinere søndag forsøkte å overta jobben som norskledede TIPH har gjort i Hebron i 22 år.

Kledd i blå vester med ordet «observatør» skrevet på engelsk, arabisk og hebraisk, gikk en gruppe palestinerne ut i Hebrons gater for første gang siden TIPH ble fratatt mandatet sitt av Israel.

Den nye observatørstyrken stoppet opp utenfor Beit Hadassah, en israelsk bosetting i den ellers nesten helt palestinske byen på den okkuperte Vestbredden.

Begrunnelsen var at de ville beskytte palestinske elever som har skoleveien sin rett forbi bosettingen, skriver Jerusalem Post. Observatørene ga barna penner og notatbøker.

Les også

USA blokkerer FN-uttalelse om Hebron

En bosetter roper noe til en israelsk politimann i Hebron.

– Dra til helvete!

Flere jødiske bosettere skal umiddelbart ha begynt å rope mot de palestinske observatørene. En av dem tok også frem et videokamera og filmet observatørene.

– Kom dere vekk herfra! Dra til helvete, ropte en jødisk mann ifølge Jerusalem Post. Episoden skal ha blitt filmet og lagt ut på Youtube.

Avisen skriver også at en jødisk kvinne skal ha slått mot observatørene. Israelsk politi og soldater fra den israelske hæren gikk imellom for å splitte de to gruppene.

Bilder fra nyhetsbyråene viser israelske bosettere i heftig diskusjon med israelske politimenn.

Les også

Siste etterlevning fra Oslo-avtalen erklært uønsket i Hebron. – Trist, sier Kåre Willoch.

En jødisk bosetter krangler med en israelsk politimann som har gått imellom bosetterne og den palestinske observatørstyrken som sier de vil overta etter TIPH.

– Vi vil at barna skal få komme på skolen

Også nyhetsbyrået AFP melder at det brøt ut basketak mellom israelske bosettere, palestinerne og israelske soldater da barna ble fulgt til skolen.

– I dag starter vi en lokal kampanje for å dokumentere overtredelser barn blir utsatt for på skoleveiene i områder der det er bosettere og okkupasjonsstyrker, sier Issa Amro i organisasjonen til AFP. – Vi erstatter ikke de internasjonale observatørene, men vi vil prøve å sørge for at barna kommer seg til skole, legger han til.

En jødisk bosetter argumenterer med palestinerne som sier de skal overta som observatører etter at TIPH har måttet reise.

Avsluttet mandatet rett før valget

TIPH ble opprettet etter at en israelsk-amerikansk ekstremist og bosetter massakrerte 29 muslimer i en moské i Hebron i 1994. Styrken har i over 20 år vært utstasjonert under norsk ledelse og på anmodning fra Israel og palestinerne i Hebron på den okkuperte Vestbredden.

Israel nektet å fornye mandatet til TIPH og dermed opphørte patruljeringen 31. januar. Israels statsminister Benjamin Netanyahu offentliggjorde beslutningen samtidig med at den israelske valgkampen begynte. Det er parlamentsvalg i Israel den 9. april.

Palestina har bedt FN utplassere en fredsstyrke i Øst-Jerusalem og på Vestbredden som følge av TIPH-utkastelsen.