Verden

Overvåkingssaken kaster skygger over EU-toppmøte

BRUSSEL (Aftenposten): Frankrike vil ha amerikansk avlytting opp på EU-toppmøte.

Angela Merkel har fått forsikringer fra Barack Obama om at telefonen hennes ikke blir overvåket av USA nå. Amerikanerne har ikke villet kommentere om telefonen er blitt overvåket tidligere. Foto: GRIGORY DUKOR

 • Ingeborg Moe
  Ingeborg Moe
  Utenriksjournalist

Overvåkingsskandalen vil trolig prege EU-toppmøtet som starter i Brussel i dag.

Det skarpe uttalelsen fra forbundskansler Angela Merkels kontor i går kveld var den foreløpige siste omdreingen i en sak som har skapt overskrifter i land etter land i månedsvis.

Tidligere i sommer, da den store NSA-skandalen ble avslørt via den tidligere NSA-ansatte Edward Snowdens lekkasjer, var den tyske forbundskansleren nokså avdempet i sin kritikk av USA. I telefonsamtalen i går var ordlyden tøffere.

Fant Merkels nummer

Magasinet Der Spiegel har gransket materiale fra Snowden, og konkludert med at mobiltelefonen til Angela Merkel kan ha blitt avlyttet av amerikanerne.

Edward Snowden har fått asyl i Russland, men er ettersøkt i USA etter lekkasjene. Foto: Uncredited

Ifølge Der Spiegel har både den føderale etteretningstjenesten i Tyskland, BND, og den føderal sikkerhetstjenesten undersøkt opplysningene tidsskriftet satt på. Det skal angivelig ha fått dokumenter med Angela Merkels telefonnummer på. Det igjen skal ha gjort at den tyske sikkerhetstjenesten tok affære.— Forbundskansleren ringte i dag til president Obama og gjorde det utvetydig klart at hun tar avstand fra slik virksomhet. Hun betrakter den som fullstendig uakseptabelt, sa den tyske regjeringstalsmannen Steffen Seibert onsdag.

— Når slikt skjer mellom nære venner og partnere, som Tyskland og USA har vært i mange tiår, er det et grovt tillitsbrudd. Denne virksomheten må umiddelbart opphøre, het det fra Merkels kontor.

Vil avlyttingspåstandene forsure forholdet mellom Angela Merkel og Barack Obama? Foto: GRIGORY DUKOR

Sier ingenting om fortiden

Bare 20 minutter etter at nyheten ble kjent i går kveld, kom reaksjonen fra Det hvite hus, som poengterte at de hverken overvåker eller vil overvåke den tyske forbundskansleren.

Flere har imidlertid bitt seg merke i at pressetalsmannen i Det hvite hus, Jay Carney, ikke sa noe om hva som har skjedd i fortiden.

Det at det tyske kanslerkontoret også fastholder sin uttalelse, kan også tyde på at de ikke er fornøyd med svaret.

Franskmenn vil ha ny lov

Planen var at EU-toppene skulle diskutere digital økonomi, innovasjon og tjenester. Men etter at den franske avisen Le Monde sist helg avslørte at NSA kan ha tyvlyttet på 70,3 millioner franske telefonsamtaler i løpet av en måned, kokte det over i Paris. Både forretningsfolk, poliitkere og terrormistenkte skal ha vært mål for avlyttingen. USA sier at påstandene er upresise og ikke riktige.

Den amerikanske ambassadøren ble likevel kalt inn på teppet for å forklare seg og president Francois Hollande ringte Obama. Nå vil franskmennene få saken opp på EU-toppmøtet som begynner i dag. De mener EU må lovbeskytte persondata bedre, skriver EUobserver.

Frankrikes president Francois Hollande har reagert sterkt på opplysningene om overvåking av millioner av franske telefonsamtaler. Foto: CHARLES PLATIAU

Tidligere i går vedtok Europaparlamentet en resolusjon for å stanse deling av data med USA. Det kommer også som en reaksjon på NSA-overvåkingen som er avslørt det siste året .Les også:

Les også

Snowden kan ha sikret bedre personvern på nett

«EU bør innstille avtalen med USA om programmet for sporing av terrorfinansiering som et svar på amerikanske National Security Agencys (NSA) angivelige tapping av EU-borgeres bankdata fra det belgiske selskapet SWIFT» , het det i resolusjonen. Den er ikke bindende, men er likevel et klart signal om misnøyen blant europeiske politikere.

Også utenriksminister John Kerry måtte svare for seg i går. Da han var i Roma ville Italias statsminister Enrico Letta ha svar på hvorfor NSA har tyvlyttet på italienere. I Danmark anklager Dansk industri amerikanern for å drive industrispionasje.

Associated Press peker på at de sterke politiske reaksjonene i Europa har tatt oppmerksomheten bort fra andre, og vanskeligere innenrikspolitiske saker, blant annet for Frankrikes president Francois Hollande.

USAs president har varslet at de har satt i gang undersøkelser av alle påstandene og har tilbakevist enkelte av dem.

— Ikke noen nytt

Den tidligere franske utenriksministeren Bernard Kouchner mener at det ikke er noe nytt at allierte spionerer på hverandre.

— Men det er omfanget av tyvlytting som har sjokkert oss, sa Kouchner i et radiointervju, ifølge AP.

— La oss være ærlige. Vi tyvlytter også. Alle lytter på alle. Men vi har ikke de samme verktøyene som USA, og det gjør oss sjalu, sa Kouchner.

Følsomt i Tyskland

Overvåking er imidlertid et spesielt følsomt tema i Tyskland, både på grunn av nazi- og Stasi-fortiden.

— Tillit er en viktig valuta i politiske relasjoner. Selv om Merkel er en ekstremt rasjonell person og hun antagelig vil anta at Obama ikke visste noe om dette, vil det skape en annen atmosfære mellom de to, sier Volker Perthes ved Det tyske instituttet for internasjonale og sikkerhetforhold i Berlin til Reuters.

EU og USA er i gang med viktige forhandlinger om en storstilt frihandelsavtale. Forrige møte ble avlyst på grunn av den amerikanske budsjettkrisen. Avlyttingsavsløringene kan også være med og forsure tonen i disse samtalene.

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  - Men hvis jeg hadde vært tysk, ville jeg ha støttet henne

 2. VERDEN
  Publisert:

  Trumps anklager mot Obama blir avvist gang på gang. Men han nekter å gi seg.

 3. VERDEN
  Publisert:

  Trump ønsket Merkel velkommen til Det hvite hus

 4. NYHETSANALYSE
  Publisert:

  Derfor er Hollande og Merkel uenige om Brexit-tempo

 5. VERDEN
  Publisert:

  Hun var allerede «Dronningen av Europa». Nå får Merkel enda mer makt

 6. VERDEN
  Publisert:

  EU-kjemper nekter samtaler med Storbritannia før Brexit-oppsigelse