Verden

Dette skjer på NATO-toppmøtet

BRUSSEL (Aftenposten): En jernring av sikkerhet vil omgi lederne fra de 28 NATO-landene når de samles på golf-hotellet Celtic Manor i Wales på torsdag. 9000 politifolk er kalt ut for å hindre terror når Barack Obama, Angela Merkel, François Holland og deres kolleger samles på ett sted.

Dette høye gjerde er satt opp i Cardiff for å holde folk unna områdene der sjefene for de 28 NATO-landene møtes i Newport, rundt 20 mil utenfor byen. Foto: REBECCA NADEN, Reuters/NTB Scanpix

  • Ingeborg Moe
    Ingeborg Moe
    Journalist

For et år siden var man ikke sikker på om det virkelig var nødvendig å samle toppledere fra over 60 land på et luksus-gods i Wales. Nå er programmet fylt av kriser.

Waliserne håper ukens toppmøte blir en anledning til å vise frem alt de har å by på av vakker natur, gamle borger, lokalproduserte matvarer og ny teknologi. Men de spørs om politikerne får tid til slikt.

Hvorfor har de egentlig toppmøte?

Den amerikanske NATO-ambassadøren Douglas Lute så nylig tilbake på NATOs 65-årige historie og delte den i tre faser: Den første, fra opprettelsen i 1949 til 1989, var det den kalde krigen det handlet om. Trusselen fra Sovjetunionen og Warszawa-paktlandene var selve eksistensberettigelsen til NATO. Da Jernteppet falt, kom NATO inn i en overgangsfase der de prøvde å finne ut hva den skulle gjøre nå, når den gamle fienden var borte. Den tredje fasen, fra 1994 og frem til i dag, har alliansen holdt på med militære operasjoner, på steder ingen hadde sett for seg under den kalde krigen. Tanken bak årets toppmøte var å diskutere og bestemme «hva nå?» når NATO trekker seg ut av Afghanistan fra nyttår. For et år siden var man ikke engang sikre på at det var nødvendig med et slikt topptungt møte nå. Krisen Ukraina har forandret det.

Les mer:

Les også

- Må ha betydelig større slagkraft om den skal virke avskrekkende

Hvem deltar?

Stats— og regjeringssjefene for alle NATO-landene deltar, sammen med sine forsvars- og utenriksministre. I tillegg skal lederne for 30 såkalte partnerland dit, blant annet den ukrainske presidenten. Russland, som har hatt status som partner, er ikke invitert. 1500 journalister og over 4000 delegater, som statsråder og forsvarssjefer og diplomater vil være på plass. I tillegg har flere tusen demonstranter varslet at de vil mobilisere og protestere mot NATO.

Hva blir de viktigste sakene?

Hva NATO skal gjøre i Afghanistan etter at de trekker seg ut ved nyttår, vil fortsatt være et viktig tema. Alliansen ønsker å være der med en liten styrke, men trenger en «invitasjon» fra ledelsen i landet. Den har ikke kommet. I tillegg vil topplederne diskutere krisen i Ukraina. Norge er et av landene som i flere år har argumentert for at NATO bør komme «hjem igjen» og fokusere på forsvaret av medlemslandene. Russlands annektering av Krim-halvøya og opprøret i Øst-Ukraina gjør at organisasjonen vil gjøre nettopp det, blant annet ved å opprette en raskere reaksjonsstyrke enn den de har i dag, og ved å øke den militære tilstedeværelsen i Øst-Europa.

Les mer:

Les også

Ni måter Afghanistan endret NATO for alltid

Hva med krisene i Midtøsten?

Trusselen fra krigerne i Den islamske staten vil uten tvil være en viktig del av diskusjonene når statsministrene og presidentene spiser middag sammen torsdag kveld for å diskutere NATOs utfordringer. Dette foregår rett ved NATO-landets Tyrkias grenser. Men det ses også som en trussel for sikkerheten i Europa ved at fremmedkrigere med europeisk pass kan utføre terror i Europa, som det skjedde ved Det jødiske museet i Brussel i mai. Men hva NATO vil foreta seg, er høyst uklart. Ingen av krisene i NATOs nabolag er slike forsvarsalliansen tradisjonelt har vært forberedt på. Derfor vil det bli en diskusjon om hva alliansen har i verktøykassen.

Hva med penger?

Den såkalte byrdefordelingen i NATO vil bli en av de vanskeligste sakene. NATO-landene har lenge hatt en målsetning om å bruke 2 prosent av bruttonasjonalprodukt på forsvar. Men bare fire land gjør det, og USA tar over 70 prosent av regningen. USA presser på å for å få til en forpliktende plan til å øke forsvarsbudsjettene. Men sitter langt inne i flere land.

Skal Jens Stoltenberg delta?

Ja, den påtroppende generalsekretæren kommer til Wales under toppmøtet. Men det er dansken Anders Fogh Rasmussen som skal lede toppmøtet. Stoltenberg tar over roret i NATO-hovedkvarteret i Brussel 1. oktober.

Les mer:

Les også

  1. Dette skal NATO-toppene avgjøre