Verden

Salah Abdeslam møtte i retten i Brussel: Hevder hans taushet er hans forsvar.

– Jeg er ikke redd for dere, jeg er ikke redd for deres allierte, sa Salah Abdeslam, ifølge BBC i retten mandag.

Terrortiltalte Salah Abdeslam ønsket ikke å la seg avbilde i retten mandag.
 • og NTB
 • Inger Lise Hammerstrøm
  Journalist

Det var en ordknapp Salah Abdeslam som møtte i retten i Brussel mandag.

Den terrortiltalte 28-åringen har nektet å snakke med etterforskere siden arrestasjonen i mars 2016, og fortsatte denne praksisen i dag. Han hevdet at muslimer ble dømt nådeløst, og at han satte sin lit til Allah og profeten Muhammed.

– Min taushet gjør meg ikke til en kriminell, det er mitt forsvar, sa Abdeslam ifølge BBC, i retten mandag.

Abdeslam er den eneste gjenlevende av dem som antas å ha stått bak terroren i Paris den 13. november 2015, der 130 mennesker ble drept. Han skal ha vært sjåfør under angrepet.

Politifolk holder vakt utenfor justispalasset i Brussel der rettssaken mot Salah Abdeslam startet mandag.

Rettssaken som startet mandag, dreier seg imidlertid om en skuddveksling i Brussel fire måneder senere, få dager før Abdeslam ble pågrepet av belgisk politi. Han var på den tiden den mest ettersøkte mannen i Europa.

Abdeslam er født i Brussel, har fransk statsborgerskap og marokkanske foreldre. Natt til mandag ble han kjørt fra et fengsel utenfor Paris til den belgiske hovedstaden under streng politibevoktning.

Han ønsker ikke å bli fotografert eller filmet under den fire dager lange rettssaken. Men det er avsatt plass til fem tegnere.

Det er første gang Abdeslam viser seg offentlig siden han ble varetektsfengslet for snart to år siden.

 • – Pizza og fingeravtrykk avslørte Abdeslam

Fire dager

Sammen med Soufien Ayari står 28-åringen tiltalt for drapsforsøk og ulovlig våpenbesittelse.

Rettssaken begynte med at de tiltaltes identiteter ble bekreftet. Deretter skulle det avklares om en organisasjon som representerer ofrene for terrorangrepet i Brussel 22. mars 2016, skal få status som fornærmet i saken.

Det er mistanke om at Abdeslam hadde vært med på planleggingen av angrepet, men at han ikke fikk deltatt fordi han ble pågrepet få dager før.

Da Salah Abdelslam møtte i retten i Brussel, mandag, var det under streng bevoktning. Ansiktet på tiltalte er av juridiske hensyn sensurert.

Salah Abdelslams bror Brahim var en av gjerningsmennene som deltok i terrorangrepet i Paris, og som ble drept. Salah skal også ha vært med, men det er uklart om han valgte å avbryte eller som han mislyktes med å utløse selvmordsbomben han skal ha vært utstyrt med.

Justispalasset er et landemerke i den belgiske hovedstaden, og allerede ved 6-tiden mandag morgen sto et femtitalls journalister utenfor bygningen. Det er plass til 300 journalister som kommer til å følge rettssaken direkte, de fleste fra et siderom.

Utfordrende transport

I forkant har franske og belgiske sikkerhetsstyrker forberedt seg på alle eventualiteter, inkludert fluktforsøk, selvmordsforsøk og nye terrorangrep.

Hver eneste dag venter dessuten utfordrende transportetapper til og fra Frankrike, der Abdeslam sitter i varetekt.

Fram til nå har Abdeslam sittet i varetekt i Fleury-Merogis-fengselet utenfor Paris. Der er han er blitt holdt i isolasjon og under døgnkontinuerlig overvåking i snart 20 måneder.

Den belgiske advokaten Sven Mary (i midten) ankommer rettssaken til Salah Abdeslam mandag morgen. Mary er forsvareren til Abdeslam.

I forbindelse med rettssaken i Belgia vil han bli overført til et fengsel i Nord-Frankrike. Derfra vil han bli fraktet til justispalasset i Brussel hver morgen.

Eksperter har på forhånd advart om at rettssaken kan komme til å bli en skuffelse for ofrene.

– Det gjelder å ikke vente seg for mye. Hvis de tiltalte bestemmer seg for å tie, kan det ble ekstremt frustrerende, spesielt for ofrene, sier professor i filosofi, Guy Haarscher, til avisen Le Soir, ifølge TT.

Les også

 1. Sikkerheten på topp når Abdeslam møter i retten

 2. Terrorist i avhør: Ville ramme La Sagrada Família og andre viktige monument i Barcelona

Les mer om

 1. Brussel
 2. Paris
 3. Terror
 4. Frankrike