Verden

I helgen får han sparken, lover Mugabes eget parti

VICTORIA FALLS/HARARE (Aftenposten): Robert Mugabes parti vil fjerne ham fra presidentstillingen på søndag og stille ham for riksrett tirsdag. Lørdag demonstrerte tusenvis av Zimbabwere mot hans vanstyre.

Protestene mot Mugabe pågår ikke bare i hovedstaden Harare. Lørdag var det også demonstrasjoner i Victoria Falls.
  • Jørgen Lohne
Fredag delte president Robert Mugabe ut vitnemål til studenter på Zimbabwe Open University i Harare. I helgen får han trolig sparken
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

– Gå av Mugabe, gå av! roper glade mennesker i kor mens bilhorn tuter i takt på en støvete grusvei i Victoria Falls.

Protestene mot Mugabe lørdag pågår ikke bare i hovedstaden Harare. Også her i landets fremste turistdestinasjon gikk folk lørdag i tog for å kreve presidenten fjernet.

– Vi har fått mer enn nok. Nok! Denne gangen må vi bli kvitt ham! sier arbeidsløse Poppins (25) til Aftenposten.

Poppins og Kenli ønsker ikke lenger Robert Mugabe (93) som landets president.

Han går i toget ved siden av sin jevngamle kamerat Kenli.

– Vi to har aldri hatt arbeid, men nå er jeg sikker på at det blir forandring. Orden i økonomien, utdannelse og arbeid. Frihet. sier de unge mennene.

Like bak kommer to hvite unge menn som ikke er mindre entusiastiske:

– Jeg er 7. generasjon zimbabwer, sier Bryan Potter for å gjøre det klart at han har rett til sin mening om tingenes tilstand i landet.

– Endelig blir det forandring her. Nå orker vi ikke mer, sier den 24 år gamle hotellarbeideren.

Bryan Potter og kameraten Ryan Van der Linde brukte lørdagen til å protestere mot Robert Mugabe.

Kameraten Ryan Van der Linde er «bare» fjerde generasjons innfødt:

– Her står vi helt sammen, svarte og hvite. Nå vil vi ha et annet og bedre styre i landet, sier den 27 år gamle bartenderen.

Risikerer riksrett

– Hvis han fortsetter å være sta, skal vi få ham sparket på søndag. Når det er gjort, blir det riksrettstiltale på tirsdag, sier en sentral kilde i ledelsen for partiet ZANU-PF til nyhetsbyrået Reuters.

Ved 16.30-tiden lørdag kunne Reuters melde at ifølge kilder i Mugabes parti vil partiet møte søndag for å avsette president Mugabe som leder. Hans kone Grace Mugabe blir også fjernet som leder for kvinnegruppen i partiet.

– Beste han kan gjøre er å dø

Det var den mektige organisasjonen for veteraner fra frigjøringskrigen som oppfordret til masseprotestene mot Mugab, som tidligere effektivt kunne bruke nettopp denne gruppen i sitt voldelige politiske spill. Nå vil også veteranene at presidenten går av straks, og alt tyder på at dette kravet har bred, folkelig støtte.

– Han må gå av med det samme, før han får gjort mer skade, sier en transportarbeider i byen Victoria Falls til Aftenposten.

– Det beste han nå kunne gjøre, både for seg selv og oss, er å dø.

På Yolandas bil er det klistret en plakat med krav om at militære utleverer president Mugabe - til folket.

Militære makthavere støttet demonstrasjonene

I Harare kunne slagord som krevde presidentens avgang høres langt utover kvelden, flere timer etter at den offisielt godjente protestmarsjen var over. Aftenposten støtte på en gruppe opphissede unge menn som bar rundt på en likkiste og brølte om å gravlegge landets leder.

En ung kvinne som presenterte seg som Yolanda kjørte lørdag kveld rundt med tre plakater mot Mugabe, en av dem er en oppfordring til de militære om å utlevere presidenten til folket slik at de kan gjøre slutt på ham.

– Dette mener du ikke, vel?

– Nei da, sier hun og ler:

– Men jeg kan ærlig si at jeg virkelig hater Mugabe for all den skade han har gjort mot landet vårt. Heldigvis har de militære grepet inn og kommer til å sørge for at kommer til å bli avsatt.

Demonstranter viser sin støtte til forsvarssjefen Constantino Chiwenga i Harare lørdag.

Førstedamen i husarrest

Zimbabwes militære gjorde det tidlig klart at de støttet massedemonstrasjonene mot Mugabe lørdag.

Hærens ønske er at presidenten skal gå av frivillig, men så langt har han ikke vist at han har til hensikt å gjøre det.

Det var da visepresident Emmerson Mnangagwa ble sparket av Mugabe at de militære tidligere denne uken grep inn og stanset en prosess som ville ha gjort Grace Mugabe (52) til ektemannens etterfølger.

Hun holdes nå i husarrest i et av sine luksuriøse boligkomplekser i hovedstaden. Også flere av den tidligere sekretærens støttespillere i den såkalte ungdomsfløyen i ZANU-PF er arrestert av de militære.

Både de militære og ZANU-PF vil at Mnangagwa (75) skal overta ledelsen av både stat og parti, i første omgang frem til neste måneds partikongress.

Nesten 9 av 10 uten jobb

Det en gang så velstående Zimbabwes økonomi kollapset etter at Mugabe sørget for at store gårder ble tatt fra hvite farmere og overlatt til mennesker som ikke kunne drive dem, et av presidentens mange grep for å beholde makten.

Arbeidsløsheten i landet nærmer seg nå 90 prosent, skriver nyhetsbyrået Reuters. Landets egen valuta er forlengst skrotet, og prisen på importerte varer øker med opptil 50 prosent i måneden.

Det er varslet store demonstrasjoner mot Mugabe i Zimbabwe lørdag.

Ledelsen lever i stor luksus

Samtidig med at folket har fått det stadig vanskeligere, har landets elite av gamle revolusjonære levd et liv i enorm luksus. Ikke minst presidentparet:

Ifølge noen anslag har Robert Mugabe en formue på nesten 11 milliarder kroner, skriver The Guardian.

Presidentparet eier en rekke store eiendommer i Zimbabwe. De skal også ha gjort store investeringer i utlandet, men dette er opplysninger som har vært vanskelig å få bekreftet sikkert, ifølge den britiske avisen.

Dokumentert er det imidlertid at presidentfruen elsker luksus, noe som har ført til at motstandere kaller førstedamen The First Shopper, Gucci Grace, Dis Grace (vanære, skam) eller Greedy (grådige) Grace.

Hun skal blant annet ha brukt cirka 618 000 kroner på en eneste handletur til Paris, noe hun selv benekter.

Skryter av at pappas makt gir rikdom

De dyre vanene blir tydeligvis ført videre i neste generasjon. Presidentparets yngste sønn, Bellarmine Chatunga (21), la tidligere i år ut bilde av sitt nye armbåndsur til 494.000 kroner på Instagram, med teksten: «60 000 dollar rundt håndleddet når pappaen din er sjef for hele landet, ser du!!!»

Senere postet den unge mannen en video på Youtube der han heller en flaske champagne til mer enn 3000 kroner over den samme klokken.

Hensynsløs «krokodille» hærens allierte

Visepresident Emmerson Mnangagwa flyktet da han fikk sparken av Mugabe, men kom før helgen tilbake til hjemlandet.

Mannen som både ZANU-PF og de militære ønsker som i det minste midlertidig leder, har tilnavnet «krokodillen». Han regnes som Zimbabwes aller rikeste mann og har et nært forhold til forsvarssjef Constantino Chiwenga. Inntil Mnangagwa havnet i unåde, var han også en av Robert Mugabes viktige allierte og beryktet for sin hensynsløshet, ikke minst i rollen som landets sikkerhetsminister.

Glade zimbabwere ved de vakre Victoriafallene. Mange håper nå at forholdene i landet vil bli bedre. Ingen av personene på bildet er sitert i artikkelen.

Så hvor stor grunn er det egentlig til å tro at zimbabwerne i nær fremtid vil få det så mye bedre?

– Vi er uansett glade for at det nå blir en endring, sier en kvinne i 30-årene fra Harare som sammen med venner tilbringer weekenden i Victoria Falls der de ivrig fotograferer hverandre foran fossefallene som på stammespråk kalles «røyken som tordner».

– Nå må vi bare håpe det beste og be for fremtiden, sier hun.

twitter.com/JorgenLohne

jl@ap.no

Les mer om

  1. Korrupsjon
  2. Zimbabwe
  3. Harare
  4. Økonomi
  5. Leder