Saudi-Arabias kronprins gir Tyrkia tillatelse til å undersøke konsulatet i Istanbul

Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman gir Tyrkia grønt lys til å gå inn i konsulatet i Istanbul etter at en saudiarabisk journalist ble sist sett der.

Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman i Riyadh i fjor. Nå har han gitt Tyrkia tillatelse til å lete etter den forsvunne journalisten Jamal Khashoggi i konsulatet der han sist ble sett.

– Vi ønsker den tyrkiske regjeringen velkommen til å gå inn og gjennomsøke vårt område, sier Salman i et intervju med Bloomberg.

Konsulatet er saudiarabisk område og tyrkiske myndigheter kan derfor ikke gå inn uten tillatelse.

Den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi er meldt savnet etter at han dro til landets konsulat i Istanbul.

– Vi vil la dem gå inn og foreta søk og gjøre det de vil. Vi har ikke noe å skjule, sier Salman i intervjuet.

Kronprinsen hevder at Jamal Khashoggi, en saudiarabisk regimekritisk journalist som blant annet skriver for Washington Post, ikke befinner seg i konsulatet.

Fredsprisvinner Tawakul Karman fra Jemen deltok fredag i en demonstrasjon til støtte for Khashoggi utenfor det saudiarabiske konsulatet i Istanbul.

Khashoggi dro til det saudiarabiske konsulatet i Istanbul tirsdag for å hente noen dokumenter i forbindelse med en ekteskapslisens. Siden har ingen sett ham.

59-åringens forlovede, som ventet på ham utenfor konsulatet, sier han aldri kom ut igjen. En talsmann for Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, hevder også at Khashoggi fortsatt er i bygningen.

En tyrkisk kvinne som oppgir at hun heter Hatice A., og som er Khashoggis forlovede, sier Khashoggi aldri kom ut igjen fra konsulatet.

Khashoggi har markert seg som kritisk til hjemlandets mektige kronprins Salman og hans krigføring i Jemen. Siden i fjor har Khashoggi bodd i eksil i USA av frykt for pågripelse i Saudi-Arabia.

Fredag trykket Washington Post en tom spalte signert Khashoggi, under tittelen «En savnet stemme».

Den tyrkiske presseorganisasjonen TAM arrangerte fredag en støttedemonstrasjon for Khashoggi utenfor Saudi-Arabias konsulat i Istanbul. Blant deltakerne i demonstrasjonen var vinneren av Nobels fredspris i 2011, Tawakul Karman fra Jemen.

En sikkerhetsvakt står ved innkjørselen til det saudiarabiske konsulatet i Istanbul.