Google skal ha dekket over sikkerhetshull

Google skal ha unnlatt å varsle hundretusener av brukere om at selskapet oppdaget en feil som ga eksterne IT-utviklere tilgang til brukernes private data.

Google dekket over at brukerdata fra flere hundre tusen brukere av det sosiale nettverket Google+ lå åpent tilgjengelig for eksterne IT-utviklere, skriver Wall Street Journal. Foto: AP / NTB scanpix

Selskapet oppdaget i våres at personlige data fra brukere av det sosiale nettverket Google+, hadde vært tilgjengelig for eksterne utviklere fra 2015 til mars 2018.

Oppdagelsen gjorde at feilen ble rettet, men i frykt for å ødelegge selskapets rykte og eventuelt få amerikanske myndigheter på nakken, ble brukerne ikke gjort oppmerksomme på avsløringen, skriver den amerikanske avisen Wall Street Journal mandag. Avisen viser til ikke navngitte kilder, samt dokumenter som den har fått tilgang til.

Google selv fastholder at selskapet ikke har funnet noe som tyder på at de personlige dataene er blitt misbrukt som følge av sikkerhetshullet.

– Vårt Privacy and Data Protection Office gjennomgikk denne saken og vurderte hva slags data som var involvert, hvorvidt vi kunne identifisere brukerne nøyaktig for å informere dem, hvorvidt det var bevis på misbruk, og hvorvidt det var noen grep utviklere eller brukere kunne foreta seg. Ingen av disse kriteriene var oppfylt i dette tilfellet, skriver en talsperson for Google, Ben Smith, i et blogginnlegg mandag.

Google opplyste samme dag at det avvikler Google+ ettersom det aldri har vært i nærheten av å kunne konkurrere med Facebook, slik meningen var.

En talsperson viser til at det har vært store utfordringer med å skape og opprettholde et sosialt forum som oppfyller brukernes forventninger, og at avviklingen også skylder «svært lav bruk».