Verden

Osama skal ikke avgjøre valget

Amerikanerne lar seg ikke skremme av skjulte trusler fra Osama bin Laden og slutter rekkene i kravet om at terroristlederen skal jages og tilintetgjøres.

President George W. Bush og senator John Kerry står sammen i å fordømme Osama, selv om den TV-sendte videoen ikke inneholdt noen direkte trussel mot USA, fem dager før det mest spennende valget i USAs historie. Men terroristlederen skal ikke få avgjøre valget tirsdag.

— Det amerikanske folk lar seg ikke skremme eller påvirke av uttalelser fra landet fiende nummer én, og det er jeg sikker på at senator Kerry er enig i. Vi er i krig med disse terroristene, og vi skal vinne, sa Bush.

Han hadde visst om videoen noen timer før den ble vist på amerikansk TV, men utenriksdepartementet lyktes ikke i å overtale den arabiskspråklige TV-kanalen Al-Jazeera til ikke å vise videoen.

Kerry kunne ikke dy seg, men måtte understreke at Bush fikk inngående orientering om videoen før han kom med kommentarene. Senator Kerry kom også med en salve mot Bush som ikke har klart å knekke Osama bin Laden tre år etter terrorangrepene 11. september 2001.

Men etter denne innledende kritikken var det en mer avdempet Kerry som snakket til pressen. - La det være krystallklart - som amerikanere står vi sammen i jakten på bin Laden, og vi skal knekke ham og alle terroristene, påpekte han.

— Terroristene er barbarer og jeg vil ikke la meg stanse av noe for å knekke dem uansett hvor de er eller hvor lang tid det måtte ta, sa en bestemt senator, før han raste videre rundt i Florida for å stålsette sine demokratiske tilhengere.

Bare minutter etter at Osama-videoen var sendt på amerikanske TV-kanaler, var debatten i gang: Hvem tjener mest på Osamas opptreden så kort tid før valget? Ikke uventet er meningene svært delte.

Republikanerne mener det amerikanske folk vil samle seg om Bush fordi han har vist besluttsomhet i kampen mot terrorisme. De legger vekt på at presidenten blir oppfattet som hovedfienden av både Osama og terroristene generelt, men velgerne vil slutte opp om sin leder.

 1. Les også

  Bin Laden skåner Sverige

 2. Les også

  Truer med nye angrep i ny video

 3. Les også

  Utdrag av bin Ladens tale

 4. Les også

  Kerry: - Vil finne og drepe bin Laden

 5. Les også

  Tror bin Laden-video er ekte

 6. Les også

  Bush: - Lar oss ikke skremme av bin Laden

 7. Les også

  - Fem al-Qaida-mistenkte drept

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Syv amerikanske TV-reklamer som endret valgkampen

 2. VERDEN
  Publisert:

  USA sørger over John McCain. I døden er han blitt et symbol på det mange savner.

 3. A-MAGASINET
  Publisert:

  I kveld gir han alt for henne

 4. VERDEN
  Publisert:

  Tidligere førstedame Laura Bush hardt ut mot Trump: – Grusom innvandringspolitikk

 5. VERDEN
  Publisert:

  Trumps forsvarere hudflettes. «Jeg aner ikke hva han driver med». Her er det viktigste fra i natt.

 6. VERDEN
  Publisert:

  «Har ikke sett en amerikaner bli så eid av en russer siden Rocky IV»