40 personer funnet drept etter Dnipro-angrep

Tallet på drepte etter det russiske missilangrepet mot en boligblokk i Dnipro er oppe i 40. Ytterligere 30 er ennå ikke gjort rede for, opplyser ukrainske myndigheter.

Dødstallet stiger etter hvert som redningsmannskapene søker gjennom ruinene av det som en gang var mange leiligheter i boligblokken i Dnipro.

Det bekreftede dødstallet gjør dette til det verste enkeltangrepet på sivile i Ukraina siden før sommeren, ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

Viseguvernør Hennadij Korban i Dnipropetrovsk sier på Telegram at 75 personer ble såret i angrepet lørdag, blant dem 14 barn.

Det er også minst to barn blant de drepte, opplyste guvernør Valentyn Reznitsjenko til det ukrainske nyhetsbyrået Ukrinform mandag.

1.700 beboere

72 leiligheter i den store boligblokken i Dnipro er fullstendig ødelagt, mens 230 har fått skader. Dnipro er Ukrainas fjerde største by og har rundt én million innbyggere.

Det var lørdag at en russisk rakett traff blokken. Siden da har det pågått en omfattende redningsoperasjon, og søndag ble en kvinne hentet i live ut av ruinene. Men fortsatt er 30 personer savnet, og myndighetene sier det er lite håp om å finne flere overlevende.

Det bodde rundt 1.700 personer i blokken som ble rammet – over 60 kommuner i Norge har færre innbyggere enn dette – og redningsmannskapene har jobbet døgnet rundt for å finne ofre og overlevende i ruinene. Beboerne sier det ikke var noen militære fasiliter i blokken.

Innbyggerne i Dnipro legger ned blomster ved åstedet.
Frivillige deler ut mat til redningsmannskapene.

Overlevende kom tilbake

Oleksander Anyskevytsj sier han var i leiligheten sin da blokken ble truffet.

– Boom – og det var det. Vi så at vi levde, og det er alt, forteller Anyskevytsj. Mandag kom han tilbake for å se de ødelagte leiligheten.

Anyskevytsj sier han kjenner noen av dem som døde i ruinene av blokken. En klassevenninne av den ene sønnen hans mistet foreldrene sine.

Også andre beboere kom til stedet med blomster, lys og leker.

– Vi kunne alle vært der, sier Iryna Skrypnyk.

Redningsmannskapene bruker kraner, lifter og gravemaskiner i arbeidet med å lete etter ofre.

Laget for å skyte hangarskip

Ukraina sier det var en Kh-22-rakett som traff blokken og at dette er et våpen ukrainernes luftvern ikke kan skyte ned. Raketten, som har Nato-kallenavnet Kitchen, ble utviklet på 1960-tallet for bruk mot hangarskip og kan utstyres med atomstridshode.

EUs utenrikssjef Josep Borrell har kalt dette og flere lignende angrep for «umenneskelig aggresjon» fordi de var rettet mot sivile.

– Disse forbrytelsene vil ikke bli forbigått uten straff, tvitret Borrell søndag.

Russland sier lørdagens bølge av rakettangrep ikke var rettet mot boligblokker.