Kraftig eksplosjon i sentrum av Istanbul. Seks drept og 81 såret.

ISTANBUL/OSLO: Flere mennesker er drept i en kraftig eksplosjon på Istiklal-gaten i Istanbul. – Det så ut som om folk døde foran øynene på meg, sier et vitne til Aftenposten. Tyrkiske myndigheter tror en kvinne sto bak angrepet.

Eksplosjon i Istanbul Eksplosjonen i hovedgaten i Istanbul ble fanget med et mobilkamera.

Åstedet er Istiklal-gaten i Istanbul, like ved Taksim-plassen på den europeiske siden av byen.

Eksplosjonen skjedde cirka klokken 16.20 lokal tid, hvilket er klokken 14.20 norsk tid søndag.

– Eksplosjonen var et forrædersk angrep og gjerningsmennene vil bli straffet, sa Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan til journalister kort tid før han dro til G-20-toppmøtet i Indonesia søndag.

Erdogan kaller det et bombeangrep som «lukter som terrorisme». Senere søndag kveld sier Tyrkias visepresident Fuat Oktay at de tror angrepet ble utført av en kvinne.

– En bombe er blitt detonert av en angriper, som vi anser for å være en kvinne, sier Oktay ifølge Hurriyet.

Ifølge visepresidenten ble 6 mennesker drept. 81 personer ble skadet. Tilstanden er alvorlig for to av dem.

Det er foreløpig ikke noe som tyder på at det var noen nordmenn blant de skadede eller drepte, opplyser Utenriksdepartementet.

Video fra et overvåkingskamera som er plassert like ved eksplosjonsstedet, tyder på at det var en sekk på en benk i gaten som eksploderte.

Dette stillbildet, som er hentet fra et overvåkingskamera, viser øyeblikket like før eksplosjonen. Der kan man se det som ser ut som en sekk ligge på en benk der eksplosjonen inntreffer.

Istiklal er en gågate som regnes som en av Istanbuls hovedgater, omtrent som Karl Johan i Oslo.

Aftenpostens korrespondent oppsøkte området ved Istiklal-gaten like etter at eksplosjonen skjedde.

Der traff hun Shahed Shehadeh (27) fra Jordan. Hun satt på en kafé i annen etasje like ved der eksplosjonen skjedde.

– Jeg satt og drakk kaffe da jeg hørte eksplosjonen, sier Shehadeh.

– Det så ut som om folk døde foran øynene på meg

Hun løp til vinduet og begynte å filme på gaten nedenfor. Fra der hun satt, talte hun opp minst ti mennesker liggende på bakken.

– Det så ut som om folk døde foran øynene på meg, forteller hun.

Aftenposten har fått se videoene som Shehadeh tok. De viser flere hardt skadede mennesker som får førstehjelp. Et sted ligger en barnevogn slengt i veien.

Shehad Shehadeh på telefonen med familien hjemme i Jordan i en sidegate til Istiklal. – De vil bare at jeg skal komme hjem, sier hun.

Shehadeh forteller at hun forsøkte å komme seg vekk. Men eieren av kafeen ville ikke slippe folk ut, av frykt for nye angrep.

– Jeg hadde panikk og var så redd for at det skulle komme en ny eksplosjon. Vi var der inne i 30 minutter før vi fikk komme ut.

Populær turistgate

Aftenpostens korrespondent var på Istiklal noen timer før eksplosjoner. Da var det svært mange mennesker i gaten, noe som er vanlig i helgene. Gaten er populær både blant lokale og turister. Det ligger mange restauranter og kafeer i sidegatene til Istiklal.

Ambulanser avbildet på Istiklal-gaten rett etter eksplosjonen.

Like etter eksplosjonen skjedde ble det lagt ut bilder og videoer på internett. På flere meget sterke videoer fra åstedet kan man se at det ligger mange skadede personer i gaten.

Man kan også se skadede personer som er tildekket med blod som står eller sitter rett i nærheten av eksplosjonsstedet.

A-magasinets journalist Ingrid Elida Karo Johansen befant seg i bydelen Beşiktaş, nordøst for Taksim, og hørte en kraftig eksplosjon.

– Nå er det masse sirener og helikoptre. Trafikken var helt låst og stillestående en stund, sier hun.

I bydelen Beşiktaş har politiet etablert veisperringer.

Skader på betong indikerer åsted

På en video kan man se at eksplosjonen har vært svært kraftig. Armert betong ved en benk, som også har fungert som en kasse for et par trær, er blitt ødelagt.

Det er på benken tilknyttet denne betongkassen at en sekk med eksplosiver trolig er blitt plassert, viser Aftenpostens analyse av tilgjengelig bilde- og videomateriale.

Rundt kl. 18 norsk tid var det et tungt politioppbud i områdene rundt Taksim, med opprørspoliti, helikopter og droner.

Norges ambassade i Ankara er i kontakt med tyrkiske myndigheter for å finne ut om det kan ha vært noen nordmenn som ble skadet eller drept i terrorangrepet.

– Situasjonen er uavklart og uoversiktlig, men foreløpig er det ikke noe som tyder på at nordmenn er blitt skadet, sier talsperson Ragnhild Simenstad ved Utenriksdepartementet.

Har opplevd mange terroraksjoner

Tyrkia har gjennom årenes løp vært offer for en rekke terroraksjoner. Mange av disse angrepene har skjedd i Istanbul og flere av dem har vært i området ved Istiklal og Taksimplassen.

Det var særlig mange angrep i 2015 og 2016. Noen av terrorangrepene ble gjennomført av Den islamske staten. Antallet angrep ble langt færre ettersom IS ble til dels nedkjempet i 2016–2019.

Andre terrorangrep er blitt gjennomført av den kurdiske gruppen PKK. Tyrkia har vært i en 40 år lang konflikt med PKK og den pågår fremdeles.

Bildet viser politioppbudet i hovedgaten søndag ettermiddag.

Forrige gang det var en bølge med terrorangrep mot Tyrkia, så fikk det mange utenlandske turister til å holde seg borte fra Tyrkia. Det er noe som gikk sterkt ut over den store og viktige turistnæringen i landet. Turistnæringen har siden blitt hardt rammet av koronapandemien.

Tyrkiske medier fikk en time etter eksplosjonen forbud fra myndighetene mot å melde om det som hadde skjedd. Slike forbud er ikke uvanlige i Tyrkia.

Rundt 18.45 norsk tid er internettilgangen i byen svært begrenset. Sosiale medier som Instagram, Twitter og Facebook er enten nede eller går svært tregt.