De blanke arkene er en sjelden beskjed til Kinas ledere. Svaret var blå barrikader.

I Shanghai satte myndighetene opp store barrierer etter helgens demonstrasjoner mot koronarestriksjoner og styresmaktene.

Demonstranter i Beijing demonstrerte søndag med blanke ark.

I helgen har det vært kraftige protester mot strenge koronatiltak i flere kinesiske byer. Demonstrantene har blant annet kritisert Kinas leder Xi Jinping og kommunistpartiet. Det er svært sjeldent at noe slikt skjer i Kina.

Protestene har blant annet foregått i Shanghai, Xinjiang-provinsen vest i landet og ved universitet i Beijing. Mandag morgen våknet innbyggerne i Shanghai til store blå barrierer i veien der protestene i byen har funnet sted.

Ifølge BBC, som rapporterer fra stedet, er det et stort politioppbud i veien. Og alle som tar bilder ved veien, blir anholdt og arrestert om de ikke sletter bildene.

Lørdag kveld var det flere arrestasjoner under demonstrasjonene ved den samme veien.

I løpet av helgen har det også vært flere små støttemarkeringer i flere byer rundt om i verden. Blant annet London, Paris, Tokyo og Sydney, ifølge en oversikt fra Reuters.

Mandag formiddag norsk tid er det ikke meldt om nye protester i Shanghai eller Beijing.

På Wulumuqi-veien i Shanghai var det mandag satt opp barrierer.

– Vi vil ikke gi opp

Nyhetsbyrået Reuters har hørt med flere av deltagerne om hvorfor de protesterer. 20 år gamle Lemar er boksetrener i hovedstaden Beijing. Han understreker at målet ikke bare er å protestere mot koronatiltak.

– Mest av alt ønsker vi ekte demokrati og frihet i Kina, sa Lemar under en markering i Beijing søndag kveld.

Også 28 år gamle Shi forteller at de er imot de strenge koronareglene, men at dette også handler om retten til å ytre seg og verne om rettigheter.

– Vi ønsker å leve normale liv. Jeg mener at vi alle må vise mot og uttrykke det vi føler. Jeg vet ikke hvilke konsekvenser dette vil ha, men handlingene kan inspirere folk rundt oss til å si hva de ønsker og kjempe for rettighetene sine, sa Shi.

Les også

Det koker i Kina: Hvorfor skjer det, og hvor dramatisk er det?

Det samme sier Kay Huang (28), som jobber i underholdningsbransjen. Huang deltok også på markeringen i Beijing søndag kveld.

– Jeg er rørt. Særlig når de synger og av alt det andre de sier. Vi vil ha rettigheter og frihet, og vi vil ikke gi opp. Det er mektig. Og det er varme i det, sa Huang.

– Jeg vil oppleve at Beijing igjen blir en normal hovedstad. Jeg vil se at folk er trygge og frie og lykkelige igjen – at de ikke har så mange negative tanker. Jeg vil føle håp, ikke bare nummenhet hver dag.

Pågrep BBC-journalist

Søndag ble en BBC-journalist pågrepet da han dekket protestene i Shanghai.

– BBC er ekstremt bekymret over behandlingen av en av våre journalister, Ed Lawrence, som ble pågrepet og påsatt håndjern mens han dekket protestene i Shanghai, sa en talsperson for den britiske kringkasteren, melder The Guardian.

– Han ble anholdt i flere timer før han ble sluppet løs. Mens han var pågrepet, ble han slått og sparket av politiet. Dette skjedde mens han var en akkreditert journalist.

Det er ifølge BBC mandag et stort politioppbud ved veien det var demonstrasjoner i helgen.

BBC påpeker at kinesiske myndigheter ikke har gitt noen tilfredsstillende begrunnelse for hvorfor Lawrence ble pågrepet.

– Vi har ikke fått noen offisiell forklaring eller unnskyldning fra kinesiske myndigheter utover en påstand fra myndighetene som senere slapp ham fri, at han ble pågrepet for sitt eget beste i tilfelle han ble smittet av korona fra menneskemengden.

Kinesiske myndigheter hevder mandag at Lawrence ikke identifiserte seg som journalist. BBCs versjon av det som skjedde, stemmer heller ikke, hevder talsperson for Kinas utenriksdepartement Zhao Lijian, melder Reuters.

På pressekonferansen mandag lovet Zhao også at Kina vil lykkes i kampen mot korona.

– Ved hjelp av ledelsen i Den kinesiske kommunistpartiet og med støtte fra det kinesiske folket er vi overbevist om at vår kamp mot koronaviruset vil lykkes, sa Zhao. Det melder AFP.

Ny smitterekord

Mandag markerer også den femte dagen på rad med ny rekord i antall smittede med koronaviruset i Kina.

Det er meldt om 40.437 nye smittetilfeller, skriver Reuters. I storbyene Guangzhou og Chongqing er det flere tusen nye tilfeller av smitte.

Kina fortsetter å forsøke å eliminere koronasmitten helt fra samfunnet. «Nullsmitte-strategien» innebærer omfattende nedstenginger og millioner av mennesker er blitt innestengt i hjemmene sine.

Bølgen med protester oppsto etter en brann i et boligbygg i hovedstaden Ürümqi i Xinjiang-regionen torsdag, skriver CNN. Ti personer døde i brannen. Mange har kritisert de strenge koronareglene for å ha hindret brannmannskapene fra å drive slukkingsarbeid.

På pressekonferansen til kinesisk UD mandag avviste talsperson Zhao Lijian koblingen mellom brannen og protestene.

– I sosiale medier er det krefter med skjulte motiver som kobler brannen sammen med lokale koronatiltak, sa Zhao.

Protestene spredte seg så til flere byer i Kina. I Shanghai hadde flere mennesker lørdag samlet seg for å sørge over ofrene i brannen i Ürümqi. De holdt opp hvite, blanke papirark – en symbolsk protest mot sensur. De sang også arbeiderbevegelsens sang «Internasjonalen». Denne ble også sunget under protestene på Den himmelske freds plass i 1989, som endte med at militæret massakrerte sivile demonstranter.