Blodig døgn i Gaza

Minst 47 palestinere og fem israelere er blitt drept under den største aksjonen Israel har gjennomført i Gaza på fire år.

Med nær 200 stridsvogner og andre pansrede kjøretøyer har israelske styrker nå tatt kontroll over 9 kvadratkilometer av Gazastripen, og presset seg i går videre inn til sentrum av Jabalya flyktningeleir. Den 1,4 kvadratkilometer store leiren med 106 000 innbyggere er et av de tettest befolkede områdene i verden. Militæraksjonen ble satt i gang etter at to israelske småbarn ble drept av en hjemmelaget rakett som traff et hus i grensebyen Sederot på onsdag. Den ytterliggående bevegelsen Hamas har sendt en lang rekke såkalte Qassam-raketter inn i Israel de siste årene, og den israelske regjeringen er nå fast bestemt på å stanse både rakettene og gjerningsmennene som også truer statsminister Ariel Sharons planlagte tilbaketrekning fra Gazastripen i løpet av neste år.

Mange sivile ofre

— Det er viktig å gjøre det klart for den andre siden at vi vil ikke tolerere terrorhandlinger, eller trekke oss tilbake under ild, sa Israels forsvarsminister Shaul Mofaz i går. Militæraksjonen er ventet å fortsette i flere dager.Den palestinske statsministeren, Ahmed Qurie, oppfordret militante palestinere til å stanse rakettangrepene fordi disse ifølge Qurie gir Israel et påskudd til å fortsette sine militære angrep.- Vi appellerer til alle palestinske fraksjoner til seriøst å vurdere de høyere nasjonale interessene, sa statsministeren etter å ha avbrutt et besøk til Jordan og avlyst andre reiseplaner.Den israelske offensiven har etterlatt en lang rekke drepte, militante palestinere som kjemper mot invasjonen, men også mange sivile. I løpet av de fire dagene som aksjonen har vart, er minst 47 palestinere og fem israelere blitt drept.Norsk folkehjelps stedlige representant i Gaza, Gudrun Bertinussen, sier veldig mange av ofrene er sivile.- Legene på et sykehus jeg besøkte, fortalte at bare 20 prosent av de drepte og sårede de får inn er motstandsfolk. De aller fleste er sivile, mange av dem barn, sier hun.- Den israelske aksjonen startet på grunn av at Hamas skyter raketter. Møter du mange palestinere som ber organisasjonen stanse rakettangrepene?- Ja, det gjør jeg, men folk flest her ser den israelske aksjonen i en kontekst hvor det alltid er palestinerne som blir angrepet. Derfor føler de at den stadige aggresjonen mot dem legitimerer en eller annen form for motstand, forklarer Bertinussen.