Verden

Saudi-Arabia kupper FNs arbeid mot terror

Nesten en milliard kroner har Saudi-Arabia lagt på bordet i støtte til FNs arbeid mot terror. Nå frykter mange at det oljerike kongedømme er i ferd med å kjøpe seg avgjørende innflytelse.

Saudi-Arabia har i mange år vært en alliert for Vesten og USA i Midtøsten, blant annet som oljeselger og våpenkjøper. Her er Saudi-Arabias kong Salman sammen med USAs president Barack Obama. ap/ntb scanpix

 • Alf Ole Ask

Saudi-Arabia bryter menneskerettigheter og fører an i antall henrettelser i kampen mot terror, men er inne i FN-varmen.

Bak lukkede dører i New York har det lenge pågått en intens dragkamp. Saudi-Arabia ønsket seg FNs antiterrorsenter – United Nations Centre for Counter Terrorism (UNCCT) – lagt til landets hovedstad, Riyadh. Men det var det betydelig motstand mot. Grunnene er flere. Saudi-Arabias menneskerettighetssituasjon er meget bekymringsfull. Landet bruker de samme henrettelsesmetoder, halshugging med sabel og pisking, som det IS bruker.

1106Saudi-Arabia-2.pdf

UNCCT ble i 2011 lagt til New York og under FNs Counter-terrorism Task Force (CTITF) underlagt FNs generalforsamling i New York. Men det er Saudi-Arabia som har lederen i UNCCTs styre og som er den absolutt største bidragsyter.

 • Hva skyldes den nye konflikten mellom land i Midtøsten:Uerfaren konge eller Iranavtalen?

Taus skepsis

I FN-systemet er det flere diplomater som overfor Aftenposten uttrykker sterk skepsis til saudiernes kjøp av innflytelse. Men ettersom Vesten har krevd at muslimske land deltar mer aktivt i kampen mot islamsk terror, er det ingen som åpent vil målbære denne bekymringen offentlig.

Det er lagt merke til blant garvede FN-diplomater at FNs generalsekretær Ban Ki-moon har vært begeistret for saudiernes idé. Han har flere ganger rost saudierne for deres innsats i kampen mot terror.

Saudi-Arabias antiterrorinnsats

• 110 millioner dollar (nær en milliard kroner) har Saudi-Arabia donert. Pengene ble utbetalt i fjor, samtidig som Saudi-Arabia trappet opp sin antiterrorkamp. Landet leder an i bombingen av Al Qaida-mål i Jemen.

• Lanserte nylig en 34-nasjoners stor koalisjon av muslimske land som skal føre an i krigen mot terror.

• Under møtet mellom verdens 20 største økonomier i Tyrkia tidligere i år ba den saudiske kongen om at flere burde gjøre som han hadde gjort, legge penger på bordet for å støtte FNs anti-terrorarbeid.

• Saudi-Arabia er med i FNs vaktbikkje for menneskerettigheter: UN Human Rights Council.

Kritikk fra menneskrettshold

Menneskerettighetsorganisasjonene reagerer på Saudi-Arabias rolle.

— Sponsing av antiterrorarbeid, PR-kampanjer i USA og Europa, medlemskap i FNs menneskrettighetsråd. Alt dette driver Saudi-Arabia med for å forsøke å ta oppmerksomheten vekk fra sine omfattende brudd på menneskerettighetene, sier Adam Coogle, Midtøsten-ekspert i Human Right Watch til Aftenposten.

Mange kokker og mye søl

FNs anti-tarrorarbeid er ikke spesielt vel organisert. Det delvis helt saudi-finansierte UNCCT ble formelt etablert i 2011, men da som en del av FNs Counter-terrorism Task Force (CTITF) under FNs generalforsamling i New York. Ved siden av organene under generalforsamlingen har også Sikkerhetsrådet sine organ, nemlig FNs anti-terror-komité (CTC) som igjen har en egen avdeling i FN nemlig Counter-Terrorism Committee Executive Directorate (CTED) som er deres utøvende organ.

Bedre koordinering

— Norge ønsker et sterkere og mer koordinert FN i kampen mot terrorisme, forklarer statssekretær Tore Hattrem i Utenriksdepartementet.

— Fra norsk side har vi over lang tid bidratt til å styrke CTITF slik at koordineringen skal bli bedre. Kompleksiteten i anti-terrorarbeidet gjør at en rekke ulike FN-institusjoner er involvert. Sikkerhetsrådet spiller en helt sentral rolle. Lederen for sikkerhetsrådets eksekutivdirektorat mot terror (CTED) besøker Norge i nær fremtid. Koordinering av FNs innsatser vil da være et naturlig diskusjonstema, understreker Hattrem i en e-post. Han viser til at det er et særlig behov for å styrke arbeidet med forebygging:

— Vi ser nå frem til generalsekretærens handlingsplan for forebygging av voldelig ekstremisme. Den legges etter planen frem om kort tid.

Lytt til Aftenposten Verden:

Kan Donald Trump bli USAs neste president? Aftenpostens korrespondent oppsummerer det politiske året i USA i podkasten Aftenposten Verden.Du kan lytte til den eller andre av våre sendinger påSoundCloud, iItuneseller fra vårRSS-strøm.

 1. Les også

  Kraftig kritikk av Saudi-Arabia etter pilegrims-tragedie

 2. Les også

  Saudi-Arabia: Kongen som liker å ta sjanser

 3. Les også

  Iran mot Saudi-Arabia: Duell mellom autoritære regimer | Per Kristian Haugen

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  FN vil svarteliste Saudi-Arabia og andre land i Jemen-koalisjonen

 2. VERDEN

  Kongressen ville blidgjøre 11. september-etterlatte, men kan ha gitt USA et hav av problemer

 3. VERDEN

  Saudi-Arabia anklages for ny massakre på barn i Jemen

 4. VERDEN

  – Hun prøvde ikke å belære oss. Dét er slik det skal være mellom venner.

 5. VERDEN

  Våpendeler er funnet i Saudi-Arabias ørken. Er det puslebiten som avslører hvem som angrep landet?

 6. VERDEN

  Saudi-Arabia har brukt milliarder på å spre sin ultrakonservative islamske teologi til verden