Strømmen kuttes i Kyiv og flere ukrainske regioner etter nytt russisk angrep

Strømmen kuttes i Ukrainas hovedstad Kyiv og ti regioner etter den siste bølgen med angrep fra Russland, opplyser energimyndighetene. Statsminister Jonas Gahr Støre varsler at Norge vil gi «betydelige beløp» i mer støtte til Ukraina.

Ukrainske brannmannskaper jobber for å slukke en brann i et kraftanlegg i Kyiv 19. desember.

Det har vært en rekke droneangrep mandag. Derfor innføres det nødtiltak i strømnettet i følgende regioner, ifølge energioperatøren Ukrenergo:

Sumy, Kharkiv, Poltava, Dnipropetrovsk, Zaporizjzja, Kirovograd, Zjytomyr, Tsjernihiv, Tsjerkasy og Kyiv.

Kyivs militæradministrasjon sa tidligere mandag at 15 droner var skutt ned over den ukrainske hovedstaden tidlig mandag morgen.

Øyenvitner sier til Reuters at man kunne høre flere kraftige smell i og rundt Kyiv.

– Flyalarmene fortsetter i Kyiv. Fienden angriper hovedstaden med Shahed-våpen. Luftforsvaret er iverksatt, skriver byens militæradministrasjon på Telegram.

Seks millioner uten strøm

Ifølge myndighetene skal det ha vært sendt minst 20 droner mot hovedstaden og områder rundt. Kyivs ordfører Vitalij Klitsjko sier at det ikke er meldt om drepte eller sårede i selve hovedstaden.

Kyiv har rundt tre millioner innbyggere.

Kyiv-regionens guvernør Oleksij Kuleba opplyser at droneangrepet har skadet infrastruktur og private hjem, og to personer skal være såret i regionen.

De iranskproduserte dronene omtales ofte som kamikazedroner fordi de styrter inn i målet i stedet for å fyre av våpen og så returnere. Ukraina sier russerne har brukt denne dronetypen også tidligere i krigen.

Bortimot seks millioner ukrainere har vært uten strøm etter at russiske raketter rammet landets elnett og annen infrastruktur fredag. Russland har systematisk angrepet sivil infrastruktur i Ukraina de siste månedene, i et forsøk på å ødelegge tilgangen på strøm, vann og varme.

Kyiv har rundt tre millioner innbyggere. Den har ligget i mørke i lange perioder de siste månedene.

Ifølge president Volodymyr Zelenskyj førte angrepet til at 14 av landets fylker ble rammet av strømbrudd og manglende vannforsyninger. Han sier også at det gjenstår mye arbeid før strømmen er tilbake overalt.

De fleste boliger i ukrainske byer varmes opp med fjernvarmeanlegg som går på gass. Søndag meldte Kyivs ordfører Vitalij Klitsjko at fjernvarmesystemet i byen fungerte igjen etter at det hadde vært delvis ute av drift etter tidligere russiske angrep.

Mandag var det igjen meldinger om at deler av byen var uten varme. Det er mandag rundt seks minusgrader i Kyiv.

Sunak: Vesten må hindre Russlands evne til omgruppere

Samtidig ber Storbritannias statsminister Vesten sørge for at Russland ikke får en pause og kan slå tilbake i Ukraina-krigen. Presset må opprettholdes, sier han.

Rishi Sunak var en av statslederne som gikk lengst i sine uttalelser da ti stats- og regjeringssjefer fra de nordeuropeiske landene i ekspedisjonsstyrken JEF møttes i Riga mandag. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er blant dem som deltar.

– De økonomiske konsekvensene for Russland må fortsatt være alvorlige, sier Sunak.

Rishi Sunak vil at vestlige land skal bidra til at Russland ikke kan rigge seg til et nytt, stort angrep i Ukraina.

Han fremholder at Russland ikke må få anledning til å omgruppere etter å ha blitt satt under press på slagmarken i Ukraina.

Andre ledere diskuterte Emmanuel Macrons uttalelser om at Russland må få noen sikkerhetsgarantier. Det er uttalelser som har splittet Europa.

– Hvis Russland kan gi en form for sikkerhetsgaranti til sine naboer, hvorfor ikke gi Russland noe tilbake på samme nivå og med samme troverdighet, sier Finlands president Sauli Niinistö.

Det er åtte Nato-land som er med i JEF, i tillegg til Sverige og Finland, som har søkt Nato-medlemskap.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at Norge vil bruke betydelige beløp på å støtte Ukraina i årene som kommer.

Støre åpner for mer støtte

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talte via videolink på møtet. Han sa at Russland har fått 250 nye Shahed-droner fra Iran.

– Russiske raketter og iranske droner blir gjentatte ganger brukt til å angripe, sier Zelenskyj.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at han ønsker økt støtte til Ukraina, slik at ukrainerne i enda større grad skal være i stand til å forsvare seg selv.

– Vi kommer med et klart budskap her i dag om at Norge skal fortsette å støtte Ukraina med betydelige beløp i årene som kommer. Vi fordømmer Russlands angrep på kritisk nasjonal infrastruktur, hvor hensikten ser ut til å være å terrorisere befolkningen i Ukraina. Forsettlige angrep mot sivilbefolkningen og sivil infrastruktur er fullstendig uakseptabelt, sa han etter møtet.