Kuppforsøket i Tyrkia kan skape trøbbel for NATO

BRUSSEL (Aftenposten): Tyrkia kan bli enda mer autoritært etter kuppforsøket, men NATO-medlemskapet er trygt, ifølge eksperter. – Vi har ingen mekanisme for å kvitte oss med uønskede medlemmer, sier en NATO-kilde.

- Jeg berømmer den sterke støtten folket og alle politiske partier har gitt til demokratiet og den demokratisk valgte regjeringen i Tyrkia, skriver NATO-sjefen på twitter.

Kuppforsøket i Tyrkia natt til lørdag kom like brått på verdens mektigste militærallianse som det kom på resten av verden.

– Det er alltid spekulasjoner om at det kan skje et eller annet i land som Tyrkia eller Russland, men ingen har sett dette komme. Det var veldig overraskende, sier en NATO-diplomat til Aftenposten.

Generalsekretær Jens Stoltenberg var ute og manet til ro og respekt for Tyrkias demokratiske institusjoner like etter halv to natt til lørdag.

Ingen NATO-sak

– Dette er en innenrikspolitisk krise og i utgangspunktet ingen sak for NATO. Men Tyrkia-problemstillingen er blitt enda tydeligere, sier en kilde i alliansen.

Flere venter nå at president Tayyip Erdogan vil vise handlekraft og slå kraftig ned mot kuppmakerne. Det kan svekke de demokratiske institusjonene i landet ytterligere.

– Det blir neppe mer demokrati og åpenhet, og det er en utfordring for en allianse som har liberale verdier som et felles verdigrunnlag. Det kan oppstå kinkige situasjoner dersom et mer autoritært Tyrkia i fremtiden ber om solidaritetserklæringer fra NATO i forbindelse med en konflikt, sier kilden til Aftenposten.

Kan svekke samholdet

Sir Richard Shirreff, som var NATOs nestkommanderende i Europa fra 2011 til 2014, skriver i The Daily Mail at kuppforsøket ikke bare vil svekke Tyrkia, men også NATO.

– Det var sjokkerende og høyst destabiliserende for NATO på et kritisk tidspunkt, skriver han.

Den pensjonerte generalen frykter blant annet at det vil bli vanskeligere å samarbeide med et mer islamistisk og autoritært Tyrkia.

Han peker også på at Erdogan truer med «opprenskning» i de militære styrkene og at det kan ende med henrettelser.

– Dette vil etterlate dype sår i de tyrkiske militære styrkene, og svekke landets evne til å bidra til vår militære allianse. Og dette kommer på en tid da NATO har behov for å vise styrke og enhet, skriver Shirreff.

– Konsekvensene kan bli betydelige

Nils Butenschøn, professor i internasjonal politikk ved Universitetet i Oslo, sier kuppet svekker Erdogans troverdighet som en sterk leder av Tyrkia.

– Konsekvensene av dette kan absolutt bli betydelige, sier han.

Butenschøn peker på at Tyrkia vil bli opptatt av å rydde opp internt og de har varslet utrenskninger i hæren.

– Det vil kunne svekke Tyrkias posisjon som NATO-alliert, og påvirke hva USA og Russland tenker om landets Syria-aksjoner, sier Butenschøn.

Tror medlemskapet er trygt

Aftenposten har tidligere skrevet om at det er få som tar til orde for å forsøke å presse Tyrkia ut av alliansen. NATO har hatt autoritære regimer i alliansen tidligere, som for eksempel Hellas og Portugal før de ble demokratier.

– Tyrkia er en sikkerhetsskanse mot all uroen som er i områdene rundt. For 20 år siden kunne NATO kanskje klart seg i Midtøsten uten Tyrkia. Slik er det ikke i dag, sa analytiker og journalist Brooks Tigner etter nedskytingen av et russisk fly i desember.

Ian Bremmer, sjefen i analyseselskapet Eurasia Group, er blant dem som nå spør hvor mye NATO kan tåle fra Tyrkia før det oppstår en diskusjon om medlemskapet.

NATO-kilder tror ikke på noen endring i støtten til Tyrkias medlemskap etter kuppforsøket og understreker at det heller ikke finnes en mekanisme i avtaleverket for å kaste land ut.

Heller ikke Butenschøn tror på noen utkastelse.

– NATO vil være opptatt av å stabilisere Tyrkia og vil anse det som hensiktsmessig at de fortsatt har bånd til landet. Men det gjør det nok mindre sannsynlig at Tyrkia får bli medlem av EU, legger han til.

– Vil NATO tolerere mer fra Erdogan, for å sikre at situasjonen stabiliserer seg?

– Det kan tenkes. Det viktigste for NATO nå vil nok være å skape ro i Tyrkia, sier Butenschøn.

– Et stort problem for USA

Også USAs tidligere NATO-ambassadør Nicholas Burns legger vekt på hvor viktig Tyrkia er for NATO og USA.

– Hvis du ser etter våre viktigste allierte i Europa er Tyrkia der oppe sammen med Storbritannia og Tyskland. Hva som skjer på gatene i Istanbul og Ankara, er av avgjørende interesse for USA, sier Burns til TV-kanalen CBS.

Han peker på at NATO i dag en samling av demokratier og at et
rent militærdiktatur ikke er å foretrekke over Erdogan.

Men Burns understreker at forholdet mellom USA og Tyrkia har vært anstrengt og at Erdogan har tatt landet i er mer autoritær retning.

– Til tross for dette har Obama forsøkt veldig hardt å
opprettholde gode relasjoner med Erdogan. Det hvite hus håper på at regjeringen skal fortsette og at volden skal ta slutt. Et delt og voldelig Tyrkia vil være et stort problem for USA og de andre landene i Vesten, sier han.

Flere hundre drept i terrorangrep de siste årene: Her er årsakene til at Frankrike rammes igjen og igjen