Paradise Papers: Det du trenger å vite på noen få minutter

Avsløringene kommer tett etter verdens største dokumentlekkasje. Redd for å miste oversikten? Fortvil ikke, her får du oversikt over de viktigste avsløringene.

Søndag publiserte Aftenposten de første av en rekke artikler om hvordan kongelige, toppolitikere, internasjonale selskaper og verdens rikeste bruker skatteparadiser.

1. Hva er Paradise Papers?

Dokumentlekkasjen som har fått navnet Paradise Papers, består av dokumenter fra en tidsperiode på over 60 år.

Lekkasjen består av dokumenter fra det tradisjonsrike advokatfirmaet Appleby og den familiedrevne formuesforvalteren Asiaciti Trust i Singapore.

I tillegg inneholder lekkasjen informasjon fra 19 selskapsregistre, om aksjonærer og styremedlemmer i selskaper fra steder kjent for lav skatt og høy grad av hemmelighold, som Bermuda, Bahamas, Caymanøyene og Malta.

2. Hvem står bak avsløringene?

De lekkede dokumentene er delt med Aftenposten via den tyske avisen Süddeutsche Zeitung og International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). Et nettverk med flere enn 380 journalister fra 67 land har samarbeidet om å granske dokumentene.

3. Dette er de viktigste avsløringene så langt:

  • President Donald Trumps handelsminister Wilbur Ross knyttes til president Vladimir Putins aller nærmeste krets gjennom eierskap på Caymanøyene. Ross har eierinteresser i et rederi som har fraktoppdrag for et selskap som eies av blant annet Vladimir Putins nære venn Gennadij Timtsjenko og gassoligarken Leonid Mikhelson. Både Mikhelson og Timtsjenko står på sanksjonslisten til USA og EU.
  • Den lille øya Isle of Man i Irskesjøen er på ti år blitt en av verdens største flynasjoner. Lekkede dokumenter gir et innblikk i hvordan milliardærer, som Formel-1-yndlingen Lewis Hamilton (bildet), kan minimere skatter og avgifter når de flyr privatfly.
Det nygifte kronprinsparet avbildet på bryllupsreise til blant annet Bora Bora.
  • Både privatflyet og yachten som det svenske kronprinsparet brukte på sin bryllupsreise, var eid av postboksselskaper i skatteparadiser. Det kommer frem i Paradise Papers. Pilotene som fløy dem, har måttet betale millioner i straffeskatt.
  • Råvaregiganten Glencore, som i fjor var Oljefondets nest mest lønnsomme investering, kobles til korrupsjon i Kongo. Gruveselskapet lånte nesten 300 millioner kroner til en korrupsjonsmistenkt diamant-milliardær i Kongo gjennom selskaper i skatteparadiser.
Dette er alt som er igjen etter at den norskfinansierte storbanken EBRD investerte 120 millioner kroner i en gruve i Karakul i republikken Altai i Russland. Bildet er tatt sommeren 2016.
  • Aftenposten avslører at en norskfinansiert storbank investerte 120 offentlige millioner i et russisk gruveselskap. Nå er pengene borte. Pengene forsvant i en selskapsstruktur med en svindeletterlyst russer og skatteparadisselskaper. Etter at pengene forsvant, tok en ung modell over som leder i selskapet.

4. Er nordmenn involvert?

I materialet har Aftenposten funnet 1000 nordmenn.

Blant disse er flere av landets rikeste, en rekke advokater og jurister, profilerte toppledere samt mer ukjente bedriftseiere og investorer.

De har hatt ulike roller. De fleste er enten eiere eller styremedlemmer i selskaper i skatteparadiser. Noen har tilrettelagt for andre gjennom sitt profesjonelle arbeid.

6. Hvorfor skal du bry deg om Paradise Paper?

«Vil vanlige lønnsmottagere finne seg i måtte ta en stadig større del av regningen når deler av næringslivet flytter sin kapital til skatteparadiser?»

Det er ett av de viktigste overordnede spørsmål man bør stille seg etter avsløringene rundt Paradise Papers. Det handler i bunn og grunn om skattemoral og likebehandling.

Aftenpostens sjefredaktør, Espen Egil Hansen skriver i en egen kommentar om hvorfor Aftenposten skriver om dette, og hvorfor vi alle bør bry oss.

Hele kommentaren kan du lese her: Paradise Papers viser at bruken av skatteparadiser når langt ut over det vi hittil har kjent til

Aftenposten vil i dagene fremover komme med flere artikler som omhandler funnene i materialet.