Alabama nær totalforbud mot abort: – Kan åpne slusene for andre stater

Delstaten Alabama i USA har godkjent en lov som forbyr abort. Lovteksten sammenligner abort med holocaust.

USA-ekspert sammenligner abortforbudet i Alabama med boken og TV-serien The Handmaids Tale, om det dystopiske samfunnet Gilead. Det samme har nylig skjedd i Georgia. Her har demonstranter kledd seg som karakterer fra serien.

Torsdag ble det som kan bli USAs strengeste abortlov godkjent i Senatet i Alabama. Den republikanske delstaten stemte med 25 stemmer for lovforslaget som gjør det straffbart å avslutte en graviditet. Dette gjelder uansett årsak og tidspunkt, og strafferammen settes til 99 års fengsel til livstid.

Det betyr altså at det ikke gjøres unntak om man er blitt gravid etter å ha blitt voldtatt, etter incest eller om man er under seksuell lavalder eller av andre årsaker er uforskyldt gravid.

Eneste unntak det åpnes for å kunne utføre en abort, er om den gravide kvinnens liv er i fare.

De 25 som stemte for lovforslaget er alle middelaldrende eller eldre, hvite menn.

Nå sendes forslaget videre til guvernørens bord, og det ventes at guvernør Kay Ivey vil godkjenne forslaget.

Guvernør i Alabama, Kay Ivey, ventes nå å godkjenne lovforslaget som kriminaliserer abort.
Les også

Nye lover kan gjøre abort nesten umulig i store deler av USA

Aktivister varsler motstand

Julia Leyda er førsteamanuensis ved NTNU Hun har fulgt den politiske debatten om abort nærmest hele livet og jobbet med temaer knyttet til USA, kjønn og populærkultur. Leyda hadde følgende reaksjon da lovforslaget ble godkjent i Senatet:

– Dette er Gilead.

Leyda henviser her til boken – og TV-serien – The Handmaid’s Tale, av Margaret Atwood, som viser et dystopisk samfunn der fruktbare kvinner tvinges til å gå gravide for kvinner som ikke kan få barn selv.

Leyda legger til at hun ikke er overrasket over at lovforslaget ble godkjent.

– Republikanerne har jobbet for dette i flere tiår. Dette har vært nøye planlagt i lang tid, sier hun til Aftenposten.

Forslaget har allerede møtt mye motstand, ifølge den amerikanske avisen USA Today. Aktivister i Alabama og andre steder i landet varsler at de vil gå rettens vei for å hindre at abortforbudet blir en realitet.

– Vi kommer til å ta dette til retten for å forsikre at abort forblir trygt, lovlig og tilgjengelig i Alabama, sier Staci Fox, leder for Planned Parenthood Southeast.

Julia Leyda ser ikke bort fra at abortforbudet i Alabama kan føre til forbud i mange andre amerikanske stater. Dersom man for eksempel reiser fra Mississippi, der det er mange abortrestriksjoner, kan man måtte kjøre i mange timer til New Orleans, der abort fremdeles er lovlig.

– Det betyr at for rike kvinner er abort fremdeles tilgjengelig. Men for flertallet fattige kvinner i Alabama blir abort totalt utenfor rekkevidde, forklarer hun.

Republikanerne Terri Collins og Chris Pringle småprater i Montgomery i Alabama etter vedtaket om abortforbud i delstaten. Kun guvernøren i Alabama står mellom loven og en godkjenning nå.
Les også

Biskopene beklaget at de påførte «alenemødre en krevende belastning» i abortspørsmålet. Det vil ikke KrF gjøre.

Sammenligner abort med holocaust

I motsetning til flere land med strenge abortlover, vil ikke lovforslaget i Alabama straffe kvinnen som tar abort, men de som utfører inngrepet.

Lovteksten sammenligner å ta abort med noen av historiens største grusomheter begått av mennesker, inkludert holocaust.

At de avgjørende stemmene i Senatet i Alabama kommer fra hvite, middelaldrende menn, overrasker ikke Leyda.

– Alabama er bygget på hvit overmakt, og patriarkatet. At dette lovforslaget gikk gjennom er et eksempel på at demokratiet svikter i Alabama, sier hun.

Hun savner et mer balansert utvalg i Senatet, både med tanke på kjønn og bakgrunn.

– Alabama er ikke representert i det Senatet. Det finnes jo både kvinner og svarte mennesker i denne staten.

Les også

Flere medisinske fagmiljøer vil ikke endre abortloven

Avstemningen i Senatet i Alabama førte til at en rekke demonstranter møtte opp utenfor Alabama State House tirsdag.

Fyrer opp abortdebatt på Twitter

I tillegg til det generelle abortforbudet, avviste de folkevalgte et forslag som gjorde unntak for voldtekts- og incestofre.

Det har satt fyr på debatten i sosiale medier. Mange reagerer sterkt på abortforbudet, og uttrykker sine meninger på Twitter, blant annet Hillary Clinton. Hun skriver blant annet at ingen skal måtte akseptere en fremtid der «våre døtre har færre rettigheter enn vi hadde».

Slike ytringer vil ha liten effekt i retning å hindre at forbudet blir reelt, mener Leyda.

– Høyreorientert politikk gjør fremskritt og unngår ethvert forsøk på å bli kuet, sier hun.

Hun trekker frem Trumps vei til presidentembedet og Brett Kavanaughs kontroversielle dommerkandidatur tross voldtektsanklager, som eksempler på dette. Også her var reaksjonene sterke og kommentarene mange i sosiale medier.

I 1973 konkluderte amerikansk høyesterett med at retten til selvbestemt abort har grunnlovsvern. Flere konservative amerikanere har lenge ønsket en rettsavgjørelse som fjerner grunnlovsvernet. Da Brett Kavanaugh ble utnevnt til ny høyesterettsdommer i oktober, fikk høyesterett overvekt av konservative dommere, noe som mange frykter kan true grunnlovsvernet til retten til selvbestemt abort i landet, skriver NTB.

Den siste tiden har stadig flere konservative delstater vurdert eller innført anti-abortlover. Georgia vedtok nylig abortforbud etter uke seks. Ohio, Mississippi, Kentucky, Iowa og North Dakota har innført lignende lover, mens folkevalgte i Florida og Texas vurderer å følge etter. Samtlige forbud har blitt stoppet av en dommer eller overlevert til domstolene.

Leyda mener disse hendelsene bidrar til at Senatet i Alabama velger å kjøre frem forslaget om abortforbud akkurat nå.

– Timingen er perfekt. At Brett Kavanaugh fikk bli dommer forsegler høyesterettens holdning til slike saker. Med abort er forbudet sånn sett ferdig snakket, sier hun.

– Kan åpne slusene for andre stater

Dersom aktivistenes kamp for å hindre abortforbud går så langt at det ender i landets høyesterett, kan det være en fordel for Senatet i Alabama at konservative dommere nominert av Trump, sitter i høyesterett.

Leyda mener det ikke er realitisk at abortforbudet kunne fått støtte i mer liberale delstater som New York eller California.

– Men, dersom dette ender hos høyesterett og retten godkjenner dette, vil det åpne slusene for konservative stater som også ønsker seg et abortforbud, sier hun.

Innen saken eventuelt når høyesterett, skal forslaget fremlegges for den republikanske guvernøren Kay Iveys bord for godkjenning.