Verden

Salvini trommer sammen høyrepopulistisk front i Milano

Italias visestatsminister Matteo Salvini forsøker å samle Europas høyrepopulistiske partier i én blokk foran neste ukes valg på nytt EU-parlament.

Italias visestatsminister Matteo Salvini på telefonen i Milano fredag, før han forsøker å samle Europas høyrepopulistiske partier i én blokk foran neste måneds valg på nytt EU-parlament.
  • NTB

Tolv høyrepopulistiske partiledere med franske Marine Le Pen, nederlandske Geert Wilders og italienske Matteo Salvini blant deltakerne, samles i Milano lørdag.

Antirasister og antifascister har varslet demonstrasjoner i protest mot de europeiske nasjonalistpartienes valgkamparrangement i Italia.

Til tross for at de deler sin islamofobi og motstand mot innvandring, multikultur, EU generelt og venstreorientert politikk klarer ikke de nasjonalistene å slå seg sammen i en blokk foreløpig.

– Liv og død

Ennå er de høyreradikale nasjonalistene delt i tre blokker i et innviklet nettverk av allianser i EU-parlamentet. De tre er ENF, Europeiske konservative (ECR) og Frihet og direkte demokrati i Europa (EFDD).

Le Pens Nasjonal samling-parti (RN) og Salvinis Ligaen tilhører alliansen ENF i dag. I ENF inngår også Østerrikes Frihetsparti FPÖ, Belgias Vlaams Belang og Nederlands PVV, hvis partileder Geert Wilders også er i Milano lørdag.

Flere tusen tilhengere av Ligaen fra Italia er ventet til katedralen i Milano, der partilederne skal holde appeller og innlegg fra klokka 14.30.

– Hjelp å oss å bli det største europeiske partiet, å ta tilbake nøklene til hjemmet vårt, sa Salvini i forrige uke, da han drev en hektisk kampanje rundt i eget land.

– De europeiske valgene er et valg mellom liv og død, mellom fortid og framtid, et fritt Europa eller en islamsk fryktbasert stat, fortsatte han.

Les også

Høyrepopulister håper på en ny folkelig velgermagnet

Kryssende interesser

To som ikke kommer til å være i Milano lørdag, er Ungarns statsminister Viktor Orbán og hans parti Fidesz og Polens høyreorienterte regjeringsparti Lov og rettferdighetspartiet (PiS).

Orbán har sagt han beundrer Salvini og ønsker et samarbeid, men han vil ikke inn i en allianse med Le Pen.

Mindre partier som Bulgarias Volya eller Slovakias Sme Rodina, som kanskje bare vinner ett sete i EU-parlamentet, er derimot ventet i Milano.

Mens Salvini og Le Pen har nære bånd til Russland og president Vladimir Putin, er østeuropeiske nasjonalistpartier mye mer skeptiske til å være for tett på tidligere storebror i øst.

Kritikere av møtet i Milan har også påpekt at et samarbeid mellom Ligaen i Italia og Alternativ for Tyskland (AfD) vil være helt umulig.

– Salvini ønsker for eksempel et system for fordeling av flyktninger i Europa, mens [Jürg] Meuthen ikke vil ha en eneste flyktning. Dessuten ønsker ikke Meuthen å gi en cent til Sør-Europa, uttaler Sven Giegold, som representerer De grønne i EU-parlamentet, til det italienske nyhetsbyrået AGI.

Ifølge meningsmålingene ligger Ligaen an til å gå fra seks til 26 medlemmer av EU-parlamentet, Le Pens RN fra 15 til 20 og Tysklands AfD fra ett til 11.

Les mer om

  1. Innvandring
  2. Europa
  3. EU