Verden

Solid pengestrøm til Bernie Sanders – men støtten til Trumps valgkamp er størst

Bernie Sanders var den demokraten som samlet inn mest valgkampstøtte i fjerde kvartal 2019. Men han ble grundig slått av Donald Trump.

Bernie Sanders har mange tilhengere som ønsker å støtte hans kandidatur med penger.
  • NTB-AP
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Sanders er en av de 14 gjenværende kandidatene som kjemper om å bli Demokratenes presidentkandidat. I fjorårets tre siste måneder samlet han inn 34,5 millioner dollar i valgkampstøtte fordelt på 1,8 millioner donasjoner.

Bare på årets siste dag valgte 40.000 nye givere å donere penger til 78-åringens valgkamp, opplyste Sanders' valgkampteam torsdag.

Trump kan spare

Han er imidlertid langt unna beløpet som ble samlet inn til Donald Trumps valgkamp. Hans team opplyste torsdag at presidenten fikk inn 46 millioner dollar i løpet av oktober, november og desember. Til sammen ble det gitt hele 143 millioner dollar i støtte til Trumps valgkamp i fjor.

Og den sittende presidenten har også en annen fordel: Mens demokratene samler inn penger for å konkurrere mot hverandre, kan republikanske Trump spare pengene til vinneren på demokratisk side er klar og valgkampen for alvor kan begynne.

Pengene i siste kvartal ble samlet inn parallelt med riksrettsprosessen i Representantenes hus, noe som definitivt ikke ser ut til å ha avskrekket Trumps bidragsytere.

Ingen klar favoritt

Onsdag ble det kjent at Pete Buttigieg, en av de andre som ønsker å bli Donald Trumps hovedutfordrer, samlet inn 24,7 millioner dollar i siste kvartal. Det kan tyde på at kampen mellom de øverste kandidatene i Demokratenes leir kommer til å bli jevn og langvarig.

Både Buttigieg og Sanders er blant de fire som antas å ha størst mulighet til å vinne partiets nominasjonskamp, som starter i delstaten Iowa om en måned. De to andre i toppsjiktet er Joe Biden og Elizabeth Warren.

Les mer om

  1. Amerikansk politikk
  2. Donald Trump
  3. Bernie Sanders