Verden

Når mediene tar sorgene på forskudd

  • Torbjørn Pedersen
Internasjonale og nasjonale medier har de siste ukene strømmet til Sør-Afrika for å følge utviklingen i Nelson Mandelas helse. Kameraer ble rigget opp utenfor 94-åringens hjem i Johannesburg.
  • Ryktene om min død er overdrevet, bemerket Mark Twain tørt i 1897 etter å ha lest om sin begredelige helsetilstand i New York Herald. Twain er ikke alene om å ha måttet dementere sin egen død.

Nekrologene er skrevet for lengst. Medier over hele verden er godt forberedt på at markante skikkelser i inn— og utland skal gå bort.

Tidligere denne måneden strømmet medier fra hele verden til Sør-Afrika for å dekke det de trodde ville bli Nelson Mandelas siste dager. Kameraene ble rigget opp og TV-bilene parkert utenfor Mediclinic Heart Hospital i Pretoria og utenfor Mandelas hjem i Johannesburg. Så kom meldingene om at medisinene så ut til å virke på 94-åringen og at den tidligere statslederen var på bedringens vei.

— Vi var i beredskap og ventet at det kunne komme melding om at han var død, medgir Aftenposten-journalist Lars Inge Staveland. Han dro selv til Sør-Afrika da en svært alvorlig syk Mandela ble lagt inn på sykehus. Men det politiske ikonet viste seg å være seigere enn det Staveland og mange med ham hadde fryktet.

- Favorittbestemor

Det er ingen hemmelighet at mange medier forbereder seg på at markante skikkelser, og særlig de eldste og syke av dem, kan falle fra. I april 2003 ble det oppdaget en rekke halvferdige nekrologer på CNNs nettsider. Cubas daværende president Fidel Castro, USAs visepresident Dick Cheney, Nelson Mandela, komikeren Bob Hope (som døde noen måneder senere), Pave Johannes Paul II og tidligere president Ronald Reagan var blant dem som, før tiden og i varierende grad, ble hedret av CNN for livet de hadde levd. Cheney ble forøvrig beskrevet som "Storbritannias favorittbestemor", tydeligvis en dobbeltglipp fordi dronning Elizabeths nekrolog var blitt brukt som mal. Castro ble omtalt som blant annet "livredder, filmstjerne, atlet", en beskrivelse åpenbart tiltenkt Ronald Reagan.

USAs tidligere visepresident Dick Cheney ble beskrevet som "Storbritannias favorittbestemor", da CNN ved en feiltagelse la ut en rekke nekrologer på sine nettsider.
Cubas daværende president Fidel Casto ble også hedret av CNN med en forhastet nekrolog i 2003, mens han fortsatt var nokså frisk og rask.

"Alle menneskers drøm"

Lignende blemmer har skjedd utallige ganger. NRK la ut nekrologer over både Haakon Lie og Yasir Arafat mens de fortsatt var i live. — Et arbeidsuhell, sa ledelsen etter at NRK oppsummerte hele Lies 103-årige liv flere dager før han døde i mai 2009.

Så sent som i april i år publiserte nyhetsbyrået Reuters en nekrolog over George Soros, som ifølge det velrenommerte nyhetsbyrået hadde vært "en gåtefull finansmann og liberal filantrop" og "mannen som knekket the Bank of England". En talsmann for Soros måtte berolige offentligheten med at den styrtrike finansmannen fortsatt var i live og ved god helse.

Nyhetsbyrået beklaget tabben. Reuters' nyhetsleder for sosiale medier, Matthew Keys, tilføyde på Twitter: "George Soros opplever alle menneskers drøm: Å lese det folk kan komme til å si i deres egen begravelse".

Ernest Hemingway er også blant dem som har fått lese minneord om seg selv. Han hadde en hel utklippsbok med nekrologer, som hadde stått på trykk etter at han var antatt omkommet i en flyulykke i Afrika i 1954. "Ernest sa at han likte å lese nekrologene og at en av hans laster var at han regelmessig tok et glass champagne om morgenen mens han leste noen sider i nekrologene", skriver A. E. Hotchner i boken Papa Hemingway .

Dementi med stil

Det mest kjente dementiet, Mark Twains "ryktene om min død er overdrevet" fra 1897, har også andre kopiert. Apple-grunnlegger Steve Jobs kom med en lignende oppklaring, på storskjerm, under en presentasjon i San Francisco i 2008, etter at nyhetsbyrået Bloomberg ved en feiltagelse hadde publisert en 17-siders nekrolog over Jobs. Jobs ble i 2003 diagnostisert med kreft i bukspyttkjertelen men døde først i 2011.

Apple-grunnlegger Steve Jobs tilbakeviste ryktene om sin egen død på storskjerm i 2008, etter at nyhetsbyrået Bloomberg hadde publisert en 17-siders nekrolog over ham. Jobs ble i 2003 diagnostisert med kreft i bukspyttkjertelen men døde først i 2011.

Forfatter Rudyard Kipling skal også ha dementert sitt eget dødsfall med stil. Etter å ha lest i et magasin at han var avgått med døden, skal han ifølge boken The Life and Times of Rudyard Kipling ha svart med et brev: "Jeg har nettopp lest at jeg er død. Ikke glem å stryke meg fra listene over Deres abonnenter".

Det var kanskje mer rock’n’roll over Alice Coopers dementi av dødsrykter på 1970-tallet: «Jeg er i live og dritings, som vanlig».

Den svarte nasjonalistlederen Marcus Garvey fra Jamaica fikk imidlertid aldri tilbakevist de feilaktige påstandene om sin egen død. Garvey skal ha blitt så opprørt da han leste en nedsettende nekrolog om seg selv i Chicago Defender i 1940, at han skal ha fått et nytt slag og falt død om. Avisens påstand om at han hadde dødd "alene, forlatt av sine tilhengere, blakk og upopulær" ble for sterk kost for ham.

Katten Humphrey har bodd i 10 Downing Street sammen med en rekke statsministre. I 1997 publiserte myndighetene flere bilder av katten, poserende på dagferske aviser, og tilbakeviste dermed ryktene om at den var blitt drept av Tony Blairs kone.

I blant må offentligheten overbevises før den innrømmer feil. Prinsippet "antatt død inntil det motsatte er bevist" gjaldt for Humphrey, katten som har bebodd den britiske statsministerboligen i 10 Downing Street sammen med både Margaret Thatcher, John Major og Tony Blair. Ryktene om at Tony Blairs kone hadde fått den drept, ble først tilbakevist i 1997 da britiske myndigheter publiserte bilder av katten på dagferske aviser.

Godt forberedt

Nyhetsbyrået NTB har skrevet en rekke nekrologer over personer som fortsatt lever.

— Dette er jo litt sensitivt, men nyhetsbyråer har en lang tradisjon for å være godt forberedt, sier nyhetsredaktør Ole Kristian Bjellaanes i NTB.

— Vi har en liste over alle de mest fremtredende nasjonale og internasjonale personlighetene, og særlig over dem som har nådd en viss alder. Det blir en god del navn, medgir han. Bjellaanes forsikrer imidlertid om at NTB har gode rutiner som hindrer at nekrologer publiseres før tiden.

— De er aldri helt ferdigskrevne. De må oppdateres, og det må fylles inn koder og stikkord før de kan sendes ut. Det skal gjennom mange ledd, så det er ingen fare for at det glipper på forhånd, sier han.

De fleste nekrologene blir liggende i skrivebordsskuffen i lang tid før de kommer til sin rett. Det kan i seg selv gi noen kuriøse utslag. New York Times' nekrolog over Elizabeth Taylor, som døde i 2011, var skrevet av film- og teaterkritikeren Mel Gussow, som selv hadde vært død i seks år da nekrologen kom på trykk.

— Nekrologen var rett og slett for god til å bli kastet, forklarte nekrologredaktør Bill McDonald i New York Times.

Feil rettelse

Avisers forsøk på å rette opp sine makabre brølere, har heller ikke alltid vært like vellykket. The New Yorker fikk i 1959 advokater på nakken da en av skribentene omtalte komikeren og skuespilleren Eric Blore som «nylig avdød». Den vanligvis så etterrettelige ukeavisen måtte be skribenten om å presisere at Blore fortsatt var lys levende. Da utgaven med beklagelsen var ferdig trykket og klar til å bli kjørt ut til utsalgsstedene, avgikk komikeren med døden.

Jamaicanske Marcus Garvey skal ha blitt så opprørt da han leste en nedsettende nekrolog om seg selv i 1940, at han fikk et nytt slag og døde.