Verden

Slik kan Obama-administrasjonen drepe amerikanere

Amerikanske myndigheter kan drepe amerikanske borgere uten lov og dom dersom de utgjør en «umiddelbar fare» for landet, ifølge et lekket dokument fra landets justisdepartement. Borgerrettighetsorganisasjonen ACLU er rasende.

En amerikansk drone av typen MQ-9 takser over rullebanen i Kandahar i Afghanistan. De ubemannede flyene er blitt stadig viktigere i USAs nasjonale sikkerhetspolitikk. HANDOUT

 • Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

September 2011: To ubemannede fly – droner av typen Predator – henger lydløst over en gruppe biler i den nordlige al-Jawf-provinsen i Jemen. I én av bilene sitter Anwar al-Awlaki, en viktig leder i terrornettverket Al-Qaida. Dronene, trolig styrt fra et kontrollrom på den andre siden av kloden, avfyrer sine Hellfire-raketter. Al-Awlaki og tre andre personer dør.

Drapet ble senere hyllet av president Obama som en milepæl i kampen mot al-Qaida. Det var også en milepæl fordi Al-Awlaki var den første amerikanske statsborgeren som ble drept på direkte ordre fra Obama – allerede tidlig i 2010 plasserte presidenten Al-Qaida-lederen på sin liste over terrorister som skulle «fanges eller drepes».

Drapet vekket reaksjoner, spesielt fordi al-Awlaki var amerikansk statsborger og hverken tiltalt eller dømt for terrorplanlegging. Den amerikanske grunnloven gir landets borgere den rettighet å bli stilt for retten før de blir dømt. Enkelte kritikere mente også at drapet var et brudd på al-Awlakis grunnlovsfestede rett til å ytre seg.

16-årig amerikaner drept

Siden den gang er flere amerikanere drept i tilsvarende angrep. Blant dem var Al-Awlakis 16-årige sønn, Abdulrahman al-Awlaki, som døde under et droneangrep to uker etter at faren ble tatt av dage. 16-åringen sto ikke på Obamas terrorliste.

Dét, og det faktum at han ikke skal ha vært involvert i planleggingen av noen terrorhandlinger, førte til at Obama-administrasjonen fikk hard kritikk fra flere hold i USA.

Nå avslører den amerikanske TV-stasjonen NBC News hvordan Obama-administrasjonen rettferdiggjør drapene på amerikanske borgere. I et 16-siders notat fra justisdepartementet legges det juridiske argumentet for slike utenomrettslige drap frem i detalj.

Slike drap, heter det i dokumentet, kan gjennomføres dersom målet har en «ledende, operasjonell stilling» i Al-Qaida eller en tilknyttet gruppe og dersom målet utgjør en «umiddelbar» trussel for USAs sikkerhet.

Les hele notatet her.

Vage definisjoner

Ordene «umiddelbar trussel» drøftes lenge i dokumentet, som konkluderer med at målet ikke trenger å drepes basert på etterretning om et konkret og nært forestående angrep, fordi slike angrep gjerne planlegges over tid.

Derfor, argumenterer justisdepartementet, må man ta hensyn til at det kan være viktig å slå til når muligheten byr seg, selv om det ikke er for å forhindre et konkret og nært forestående terrorangrep.

Dersom målet «nylig» har vært involvert i «aktiviteter» som kan true USAs sikkerhet uten senere å vise at han eller hun har sluttet med slike aktiviteter, er det også mulig å drepe dem, argumenterer departementet i dokumentet. Ordene «nylig» og «aktiviteter» defineres ikke.

Sterke reaksjoner

Borgerrettighetsorganisasjonen ACLU, som har saksøkt Obama-administrasjonen for å få ut alle dokumenter som tar for seg utenomrettslige drap på amerikanere, er opprørt over den juridiske argumentasjonen.

– Dette er et dypt urovekkende dokument, sier Hina Shamsi, en direktør i ACLU, i en pressemelding.

Og legger til:

– Det er vanskelig å tro på at det ble produsert i et demokrati basert på maktfordelingsprinsippet. Det oppsummerer, i kalde, juridiske ordelag, et oppsiktsvekkende misbruk av autoritet – den selvpåførte retten til å erklære amerikanere for å være en trussel for så å drepe dem langt unna en krigsarena og uten at rettsvesenet blir involvert hverken før eller etterpå.

ACLU har lenge ment at droneangrep mot amerikanske borgere er lovstridig, og har blant annet utfordret Obama-administrasjonen i retten for å avklare om drapet på al-Awlaki var ulovlig eller ikke.

 1. Les også

  USA planlegger dronebase i Afrika

 2. Les også

  Professor: - Statoil bør bruke droner til overvåking

 3. Les også

  To drept i droneangrep i Jemen

Den terrormistenkte amerikaneren Anwar al-Awlaki ble drept i et droneangrep i september 2011. Anonymous

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  «Nora»s død er blitt symbolet på alt som gikk galt under Trumps første angrep mot Al-Qaida

 2. VERDEN

  Barack Obama vant fredsprisen i 2009. I årene etter har han henrettet tusenvis av personer uten rettssak og dom.

 3. VERDEN

  Strid om hvorvidt drapet på Soleimani krenker folkeretten

 4. VERDEN

  – Trump har kastet dynamitt inn i kruttønnen

 5. KRONIKK

  Krigen mot terror forlenges fordi sivile drepes i amerikanske droneangrep

 6. VERDEN

  Trump og Sessions vil ha lange straffer, private fengsler og fortsette den knallharde krigen mot narkotika