Verden

Sender to norske fly på vingene

De to første norske F-16-flyene er på vei til Libya.

 • Martin Skjæraasen

Flyene tok av fra basen på Souda Bay på den greske øya Kreta ca. 12.10 torsdag, skriver adressa.no. Seniortalsmann John Espen Lien ved Forsvarets operative hovedkvarter bekrefter overfor aftenposten.no at jagerflyene er på vei til Libya. Men av sikkerhetsgrunner vil han ikke si noe om hva oppdraget deres går ut på.

— Det dreier seg om et skarpt oppdrag, og flyene våre er utrustet med både luft-til-luft- og luft-til-bakke-raketter, sier han.

I går sa generalmajor i det britiske flyvåpenet, Greg Bagwell, at Libyas flyflåte har «opphørt å eksistere som kampstyrke». Lien vil derimot ikke utelukke at de norske flyene kan møte motstand i luften.

- Vi kan treffe på libyske jagerfly, men den risikoen blir mindre og mindre for hver dag som går, sier han.

I dag har et fransk kampfly skutt ned et militært, libysk fly som ikke respekterte FNs flyforbudssone, melder ABC News. Den amerikanske fjernsynsstasjonen oppgir ikke hvor nedskytingen har funnet sted, og hendelsen er ikke bekreftet fra annet hold.

Planlagt lenge

Det er første gang at de norske F-16-flyene har vært på vingene etter at de ble plassert på Kreta som del av krigsoppdraget rettet inn mot det nordafrikanske landet, melder NTB. Dagens operasjon har ifølge presseoffiser Eystein Kvarving vært planlagt lenge, skriver adressa. Totalt er seks norske F-16-fly stasjonert i Souda Bay, sammen med støttepersonell.

- Det er uklart når de andre fire flyene eventuelt skal ut, sier Kvarving.

Avstanden mellom basen på Kreta og den libyske kystlinjen er rundt 40 mil. Flyene kan fylle drivstofftanken i luften, så oppdragets varighet avhenger av hvor lenge pilotene holder ut, opplyser Lien.

USA leder

Onsdag ble de norske flyene satt under amerikansk ledelse, og Forsvaret håpet da at alt ville være på plass i løpet av torsdag.

Operasjonen, som har fått navnet Odyssey Dawn, er foreløpig under ledelse av den amerikanske Afrika-kommandoen, lokalisert i Tyskland. Norge er representert på beslutningsnivå i operasjonen, og norske offiserer er til stede i hovedkvarteret.

- Norge har innsyn i operasjonsplanene og har godkjent engasjementsreglene som gjelder. Dessuten deltar norske offiserer i staben som leder de militære operasjonene. Dette er helt normale krav, sa forsvarsminister Grete Faremo til Aftenposten.no onsdag.

— På denne måten kan vi sørge for at oppdragene vi utfører, befinner seg innenfor rammene av det Regjeringen har vedtatt - nemlig å verne sivilbefolkningen i henhold til FNs resolusjon 1973, kommenterer John Espen Lien.

Bomber Gadafi

Operasjon Odyssey Dawn begynte lørdag, etter at en rekke av verdens toppledere

Les også

Dette ble de enige om i Paris

for å vurdere hvordan de skulle implementere FNs sikkerhetsråds resolusjon 1973, som ble vedtatt i New York på torsdag.

Her er hele teksten i Sikkerhetsrådets resolusjon 1973.

Med jagerfly og Tomahawk-krysserraketter har de allierte landene – under ledelse av USA – forsøkt å uskadeliggjøre Gadafi, som har sittet ved makten i Libya i 42 år.

Det har ikke hindret ham i å begå nye overgrep mot sivilbefolkningen i landet, spesielt i den

Les også

- Situasjonen er katastrofal

, der øyenvitner beskriver grusomme krigshandlinger de siste dagene.

NATO-kontroll

Etter mye frem og tilbake, skal USA, Storbritannia og Frankrike onsdag ha blitt enige om at NATO tar kommandoen over operasjonen i Libya. Det melder britiske The Guardian. Nå er det opp til NATOs 28 medlemsland å støtte forslaget.

I flere dager har det vært en dragkamp om hvem som skal lede operasjonen. Frem til nå har USA ledet operasjonen med president Barack Obama har vært krystallklar på at han vil overlate lederrollen til andre så snart som mulig.

Splittet allianse

Frankrikes president Nicolas Sarkozy ønsket i utgangspunktet en fransk-britiske kommando over operasjonen, noen britene gikk imot. Sarkozy har sagt at en NATO-ledelse vil svekke operasjonens legitimitet i Midtøsten.

For å komme Frankrike i møte, gikk Barack Obama med på at en separat gruppe koalisjonsmedlemmer utenfor Nato, inkludert arabiske land, skal ha det politiske overoppsynet med aksjonen, skriver The Guardian.

Den militære operasjonen vil fortsatt bli ledet av en amerikaner, Natos militære øverstkommanderende, admiral James Stavridis.

Regner dere med å være underlagt amerikansk kommando i tiden fremover, John Espen Lien?

— Det ønsker jeg ikke å si noe om. Vi er fornøyde med de kommandokjedene vi har i dag, sier han.

 1. Les også

  Faremo: - Norge kan ta frem det røde kortet

 2. Les også

  Gjør klar for oppdrag i Libya

 3. Les også

  Slik er de norske F-16-flyene

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  I dag kommer granskningsrapporten om Norges bombing av Libya

 2. POLITIKK

  Torsdag kommer dommen over Norges Libya-bombing

 3. KRONIKK

  Hva var Aftenpostens ansvar for Libya-katastrofen?

 4. LEDER

  Aftenposten mener: Påkrevd med gransking av Libya-innsatsen

 5. NORGE

  Libya-rapporten: Norske myndigheter manglet kunnskap om situasjonen

 6. KRONIKK

  Fra falske nyheter til folkemord. Disse fem spørsmålene må besvares før Norge kan legge Libya-krigen bak seg