Greske myndigheter vil ikke behandle flere asylsøknader på en måned

LESBOS / OSLO (Aftenposten): Søndag kveld og mandag kom ytterligere 503 migranter til den greske øya Lesbos. Nå plasseres de på et militært transportskip inntil videre.

Migranter på Lesbos ble onsdag plukket opp av det militære transportskipet «Rodos 177».

Tilsammen er ca. 1400 flyktninger og andre migranter kommet til Lesbos og andre greske øyer etter at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gjorde det klart at landet ikke lenger vil stoppe dem som prøver å ta seg inn i EU.

Greske myndigheter svarer med å holde personene i varetekt og nekte de ankomne å søke asyl.

Plukket opp av militært transportskip

Av dem som ankom søndag kveld og mandag, har 383 personer blitt holdt i en provisorisk leir i havneområdet i byen Mytilini på Lesbos, mens 120 migranter har bodd i telt på en strand nord på øya.

Den sistnevnte gruppen ble i dag tidlig busset til Mytilini, omtrent samtidig med at det militære transportskipet «Rodos 177» kom for å plukke opp migrantene.

Les også

I 2015 ble migrantene ønsket velkommen til Europa. Nå vil de møte piggtråd, grensegjerder og interneringsleirer.

En talsmann for greske myndigheter sier at personene skal oppbevares midlertidig på dette skipet, fordi man ikke vil behandle flere asylsøknader på en måned.

På spørsmål om hva de ønsker å gjøre med disse personene på lang sikt, sier han at greske myndigheter ønsker å sende dem tilbake til sine hjemland.

Fikk valget mellom å sove i buss eller rett på asfalten

Migrantene i Mytilinis havneområde har fått velge mellom enten å sove i busser parkert på området, eller rett på asfalten. Aftenposten har snakket med flere som sier at de har frosset veldig om natten, blant annet på grunn av sterk vind.

Det var ikke alle som kom om bord i «Rodos 177» i dag. De må derfor tilbringe nok en natt i havneområdet.

Det har ikke vært mulig for de ankomne å dusje, men de har fått mat og containere med toaletter har vært tilgjengelig.

Les også

Hellas sier de har presset tusener av migranter tilbake til Tyrkia

– Etter de opplysningene vi har fått, vil disse personene fraktes til fastlandet og blir holdt i varetekt der, sier Boris Cheshirkov til Aftenposten. Han er talsmann for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) i Hellas.

Ifølge Cheshirkov har ikke migrantene fått noen beskjed om hva som vil skje videre med dem.

Eventuelt nye migranter som kommer til greske øyer vil også bli satt i en form forvaring og nektet å søke asyl. De siste dagene har det ikke kommet flere, trolig på grunn av den sterke vinden.

Gatene havnebyen Mytilini er fulle av migranter som ønsker å komme seg til fastlandet.

Cheshirkov fra UNHCR sier 120 av migrantene ble plassert på en strand nord på Lesbos fordi en flyktningleir på øya er nedbrent. Den ble trolig påtent av noen fra lokalbefolkningen.

Det har vært en tilspisset situasjon på Lesbos de siste ukene, med demonstrasjoner mot planer om å bygge et nytt mottakssenter. Det nye senteret skal erstatte Moria-leiren på øya, som er sterkt overbefolket.

Frivillige angrepet

Greske høyreradikale grupper har den siste tiden mobilisert på Lesbos. Frivillige tilknyttet hjelpeorganisasjoner er blitt angrepet, bilene deres er blitt ødelagt og flere er blitt utsatt for trusler og trakassering.

Flere NGOer har vurdert situasjonen som så truende at de har valgt å trekke personell tilbake.

Både i går og i dag har det vært et stort oppbud av politifolk i gatene i nærheten av havneområdet i Mytilini.

Det går rykter blant de beboende i Moria-leiren om at de kan komme seg med skip som skal til fastlandet. Det har ført til at hundrevis har kommet til Mytilini, i håp om å komme seg til fastlandet. De er blitt jaget bort av politiet.

Les også

Erdogan åpnet grensen etter at tyrkiske soldater ble drept. Slik henger det sammen.

Situasjonen på de greske øyene tilspisset seg etter at 33 tyrkiske soldater ble drept i et luftangrep i Idlib i Syria 27. februar.

Tyrkias president Erdogan støtter opprørsstyrkene i Idlib-provinsen i Syria, der kampene mellom opprørere og regjeringsstyrker har blusset opp de siste månedene og sendt rundt én million sivile syrere på flukt.