Verden

USAs flyforbud kan snart bli fulgt av andre land

ISTANBUL (Aftenposten): Flere land har innført strenge restriksjoner for reiser og varsler flere flyforbud.

Reisende på Charles de Gaulle-flyplassen utenfor Paris.
 • Tor Arne Andreassen
  Tor Arne Andreassen
  Journalist

USAs president Donald Trump overrasket mange da han onsdag kveld varslet at alle flyvninger fra de europeiske Schengen-landene vil bli stanset den neste måneden. Forbudet rammer også Norge.

EU kritiserer USA for å ha fattet beslutningen uten å konsultere Europa.

– Koronaviruset er en global krise og begrenser seg ikke til noen kontinenter. Det som kreves er samarbeid og ikke handlinger foretatt på egen hånd, skriver EUs ledere Ursula von der Leyen og Charles Michel i en uttalelse.

Men de europeiske landene, hvorav noen har opplevd et kraftig oppsving i antallet smittede, kan snart komme til å møte enda flere flyforbud og stengte grenser.

– Nordmenn i utlandet som har behov for å komme tilbake til Norge, bør gjøre det raskt, var rådet fra helsedirektør Bjørn Guldvog. – Det er usikkert om flytrafikken i Europa vil være åpen i lang tid fremover.

President Donald Trump holdt en TV-sendt tale fra Det hvite hus.

– Flere land kan følge USAs linje

Alt er uoversiktlig nå og det er umulig å si noe substansielt om en situasjon som endrer seg fra time til time, mener Knut Erik Mikalsen, redaktør for nettstedet Flysmart24.

– Kan flere land komme til å følge etter USA?

– Det kan vi ikke utelukke. Tiltakene er ulike fra land til land. Innreiseforbudet til USA kom overraskende, også andre land kan reagere like overraskende, skriver Mikalsen i en e-post til Aftenposten.

Flyanalytikeren Hans Jørgen Elnæs tror flere land kan komme med restriksjoner som kan ligne på det USA har innført.

– Jeg ser ikke bort ifra at flere land vil følge USAs eksempel etter hvert som virussituasjonen utvikler seg, og det vil slå hardt ut for luftfart og reiseliv, sier Elnæs til E24.

– Ønsker ikke innreise fra land med høy smitterisiko

Fra og med torsdag er alle som kommer til Norge fra et sted utenfor Norden, pålagt å gå i karantene i 14 dager. Helseminister Bent Høie sa under en pressekonferanse at man regner med at en effekt er at turister vil slutte å komme til Norge.

Norge har ikke innført forbud mot flyreiser til Norge. Det er blant annet fordi man ønsker at nordmenn i utlandet skal få komme hjem på en måte som innebærer minst mulig smitterisiko.

– Vi ønsker ikke innreise av passasjerer fra land med høy smitterisiko og vil iverksette tiltak for å hindre dette, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide ifølge en e-post fra departementets informasjonsavdeling. – Vi har ikke innført flyforbud fra noen land, og har heller ikke forbud mot skipsfart eller andre transportformer. Det er passasjerer det eventuelt blir innsatt tiltak mot.

Hareide sier regjeringen fredag vil legge frem tiltak for å hjelpe en hardt rammet flybransje.

Les også

Amerikanere endrer hjemreisen fra Oslo lufthavn i siste liten: – Vi tar ingen sjanser

Amerikanere i Europa vil forsøke å komme seg tilbake til USA.

Reiseforbud er allerede innført eller varslet

Flere land i Midtøsten har fått tilfeller av koronasmitte og velger å møte epidemien med kraftige tiltak.

 • Saudi-Arabia sa torsdag at de stanser alle flyvninger fra EU, Sveits og en rekke land i Midtøsten, Afrika og Asia, melder Gulf Business. Norge er ikke nevnt.
 • Kuwait, som har 72 bekreftede smittetilfeller, varsler at de fredag vil stanse alle kommersielle flyvninger og erklære en nasjonal ferie fra 12. til 26. mars.
 • Libanon stanser fly fra Kina, Sør-Korea, Iran og Italia. De varsler også at de om fire vil stanse flyvninger fra Frankrike, Egypt, Syria, Irak, Spania, Storbritannia og Tyskland.
 • Israel nekter alle utlendinger å komme inn i landet, med mindre de kan bevise at de kan sette seg selv i en 14 dager lang karantene. Israelere som har vært i utlandet, må i karantene, melder Haaretz.

Stengte grenser og kansellerte fly i Tyrkia

Tyrkia, der Aftenpostens midtøstenkorrespondent oppholder seg, var tidlig ute med tøffe tiltak mot koronasmitte.

Fly fra Kina ble stoppet 5. februar. Grensene til Iran ble sperret 23. februar og fly fra Italia, Irak og Sør-Korea ble stoppet 1. mars.

Tyrkia har til nå kun rapportert om ett tilfelle av koronasmitte. En mann som hadde vært i utlandet ble bekreftet smittet onsdag denne uken.

Tyrkiske myndigheter opplyste torsdag at alle skoler stenges i en uke. Deretter blir det fjernundervisning over internett. Universitetene stenges i tre uker. Alle idrettsarrangementer vil foregå uten publikum frem til slutten av april.

Myndighetene ber tyrkere om ikke å reise utenlands de neste 14 dagene. Offentlige ansatte må søke om lov før de får lov til andre land.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. USA
 3. Midtøsten
 4. Koronaviruset
 5. EU