Minst 29 drept i angrep mot minneseremoni i Kabul

Minst 29 mennesker er drept i et angrep mot en minneseremoni i Kabul. Afghanistans regjeringssjef Abdullah Abdullah var til stede, men unnslapp uskadd.

Minst 27 sivile ble drept og 55 såret i et angrep mot en minneseremoni i Kabul fredag.

Alle de drepte var sivile, og 61 ble såret i angrepet, opplyser en talsmann for innenriksdepartementet i Kabul.

Helsedepartementet i landet opplyser at 32 mennesker ble drept og 58 såret i angrepet mot minneseremonien i Dasht-e-Barchi-området vest i Kabul.

Seremonien var for Abdul Ali Mazari, den tidligere lederen av partiet Hezb-e Wahdat som ble henrettet av Taliban i 1995.

Mazari tilhørte Afghanistans sjiamuslimske minoritet, og også fjorårets minnemarkering ble gjenstand for et angrep som den ytterliggående sunnimuslimske gruppa IS hevdet å stå bak. De har erklært krig mot Afghanistans sjiamuslimer.

Angrep fra byggeplass

Angrepet er det første som har rammet Kabul etter at Taliban og USA 29. februar inngikk en avtale som åpner for amerikansk tilbaketrekning innen 14 måneder.

Angriperne åpnet ild fra en byggeplass tett ved der seremonien ble holdt.

– Kort tid etter ankom politiet og politiets spesialstyrke stedet, sier innenriksdepartementets talsmann Nusrat Rahimi.

Flere timer senere ble det fortsatt hørt skyting i området, men fredag ettermiddag ble det meldt at de to angriperne var skutt og drept.

Norske spesialstyrker

Norge har rundt 60 spesialsoldater stasjonert i Kabul, der de samarbeider tett med det afghanske politiets spesialstyrke Crisis Response Unit 222.

– Når afghanske spesialsoldater er ute på oppdrag, så er våre soldater sammen med dem, er alt major Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter ønsker å si om fredagens hendelse i Kabul.

– Vi er med og sørger for at de får gjort en god jobb, legger han til.