Verden

Russlands statsminister Dmitrij Medvedev måtte gå på dagen. – Det gikk ikke som vi håpet, sa Putin.

Russlands statsminister Dmitrij Medvedev har levert sin oppsigelse til president Vladimir Putin, melder det russiske nyhetsbyrået Tass.

Bildet er fra regjeringsmøtet mellom president Vladimir Putin og statsminister Dmitrij Medvedev, hvor Medvedev annonserte at den russiske regjeringen går av.
  • Per Anders Johansen
    Per Anders Johansen
    Journalist

Medvedev viste til de store endringene Putin tidligere i dag foreslo i det russiske politiske systemet.

– Presidenten la frem ikke bare hvilke saker som skal prioriteres i vårt land det neste året, men pekte også på en rekke fundamentale endringer i grunnloven til den russiske føderasjon, sier Medvedev.

– Ut fra dette er det åpenbart at vi bør gi vårt lands president muligheten til å ta alle nødvendige beslutninger for å gjennomføre dette, sa statsministeren.

Beslutningen innebærer at hele den russiske regjeringen går av.

Ny statsminister blir Mikhail Misjustin, som i ti år har vært Russlands skattedirektør.

Putins tale i dag ble overført på storskjermer flere steder i Russland daf. Bildet er fra et kjøpesenter i Moskva.

Store endringer i det russiske maktapparatet

I sin årlige tale om rikets tilstand til den russiske nasjonalforsamlingen onsdag, annonserte president Vladimir Putin flere grunnleggende endringer i det russiske maktapparatet.

  • Den russiske nasjonalforsamlingen Dumaen skal få mer makt, blant annet retten til å utnevne statsminister.
  • I dag utnevnes den russiske statsministeren av presidenten. I fremtiden skal Dumaen overta den rollen.
  • Grunnlovsendringene skal ut til en folkeavstemning.

Nyheten førte til at rubelverdien og aksjemarkedet først falt, før kursen igjen stabiliserte seg.

President Vladimir Putin under dagens tale i den russiske nasjonalforsamlingen, hvor han annonserte endringer i den russiske grunnloven.

Gikk av på direkten, skattedirektør overtar

Medvedev og den russiske regjeringen annonserte sin avgang på en regjeringsmøte med Putin rett etter at presidenten hadde holdt sin tale.

Statsministeren sa at endringene til Putin vil forandre maktbalansen mellom de ulike maktorganene i Russland.

-Disse endringene, når de høyst sannsynlig blir innført etter en diskusjon, vil føre til betydelige endringer ikke bare i grunnloven, men også i maktbalansen mellom utøvende, lovgivende og dømmende makt, sa Medvedev.

Putin svarte med å takke Medevedev og resten av regjeringen for samarbeidet, «selv om ikke alt gikk som vi håpet». Han gjorde det klart at regjeringen ikke hadde klart å løse viktige oppgaver som Russland står overfor.

Russlands nye statsminister Mikhail Misjustin er lite kjent i Russland. 53-åringen har vært skattedirektør siden 2010, men har vært lite synlig i russisk offentlighet. Han har svært liten politisk erfaring, men tung bakgrunn fra statsapparatet.

Russlands nye statsminister Mikhail Misjustin .

– En revolusjon uten blod

Reaksjonene i Russland er preget av sjokk og overraskelse.

Flere russiske kommentatorer tolker dette som at en dramatisk endring i maktforholdene er i gang, og at reformen er nødvendig for å løse de store økonomiske og samfunnsmessige utfordringene landet står overfor.

– Dette er den første, storstilte reformen av grunnloven i Russland på 25 år, sier direktør Dimitrij Badovskij ved Institutt for sosial, økonomisk og politisk forskning til Vedomosti. Han mener dette viser at overgangen til et Russland uten Putin nå er i gang.

– Var det noen som ønsket en revolusjon uten blod? Nå kommer den, sa sjefen for RT Margarita Simonyan, som regnes for å være en av Kremls fremste propagandister.

– En folkeavstemning om endringene i grunnloven er en uventet og svært viktig beslutning, sa den tidligere presidentkandidaten Ksenia Sobtsjak til russiske medier.

Tidligere finansminister: – Historiens dyreste tale

I løpet av 20 år som Russland mektigste mann, har Putin samlet all makt i presidentembetet.

De dramatiske endringene tolkes som et første, viktig tegn på hvordan Russland kan komme til å se ut når Putins presidentperiode går ut i 2024. Endringene vil gjøre det mulig for Putin, som ikke kan velges på nytt, å fortsette i en maktposisjon enten som statsminister eller leder av den russiske nasjonalforsamlingen.

Putin gjorde det klart i sin tale at hensikten med grunnlovsreformene ikke er å innføre en parlamentarisk republikk i Russland, slik det er i flere vesteuropeiske land i dag.

– Men Putin gjorde det klart at han ikke har noen planer om å gi sin etterfølger like mye makt som han selv har i dag, heter det i en kommentar fra avisen Moskovskij Komsomolets.

Tidligere finansminister Aleksej Kudrin, som i dag er Russlands riksrevisor, betegnet Putins tale «som den dyreste talen i historien». Årsaken er at Putin i tillegg til grunnlovsendringene, varslet en rekke sosiale reformer.

– Et foreløpig anslag er at dette vil koste 400–500 milliarder rubler, sa Kudrin

Les mer om

  1. Putins nye Russland