Verden

Nord-Korea truer med flere rakettester

For fjerde gang på 12 dager har Nord-Korea testet kortdistanseraketter. I en uttalelse fra det statlige nyhetsbyrået KCNA heter det at det kan komme mer.

Tilskuere følger nok en rakettoppskyting fra Nord-Korea på TV, her tirsdag morgen på togstasjonen i Seoul i Sør-Korea. Foto: Ahn Young-joon / AP / NTB scanpix
  • NTB

Det var Sør-Koreas militære som først uttalte til nyhetsbyrået Yonhap at Nord-Korea tirsdag avfyrte to uidentifiserte prosjektiler fra nordvestkysten av landet. Begge fløy 450 kilometer tvers over Nord-Korea før de havnet i havet utenfor østkysten, mellom Nord-Korea og Japan.

Under en time etterpå, unormalt raskt, bekreftet nordkoreanerne oppskytningen. Myndighetene i Pyongyang er tydelig provosert av denne ukas felles militærøvelser mellom Sør-Korea og USA, som startet mandag, tross advarsler fra Nord-Korea om at en slik øvelse ville sette det skjøre fredsdiplomatiet i regionen i fare.

Provosert

Nord-Korea har tidligere omtalt dette som øvelser på militær invasjon, men har til nå avstått fra å teste raketter og missiler mens øvelsene pågår. Med de to oppskytingene tirsdag fortsetter Nord-Korea tilsynelatende opptrappingen av våpentestingen, mens forhandlingene rundt en kjernefysisk avtale med USA står på stedet hvil.

En talsperson for myndighetene i Nord-Korea uttalte seg til nyhetsbyrået KCNA kaller militærøvelsen til Sør-Korea og USA «en utilslørt fornektelse av og et skamløst brudd» på den diplomatiske prosessen mellom Pyongyang, Washington og Seoul.

Demonstranter protesterer mot at amerikansk og sørkoreansk militære. Mandag startet en nedtonet, felles militærøvelse, tross advarsler fra Nord-Korea om at en slik øvelse ville sette det skjøre fredsdiplomatiet i regionen i fare. Tirsdag kom meldinger om nye rakettester fra Nord-Korea. Foto: Ahn Young-joon / AP / NTB scanpix

Forbud

FN-resolusjoner forbyr Nord-Korea å utføre prøveoppskytinger av ballistiske missiler, og oppskytingene blir generelt fordømt av de europeiske medlemmene av Sikkerhetsrådet.

Tidligere har USAs president kritisert slike rakettester fra Nord-Korea i harde ordelag, men de siste ukene har pipa fått en annen lyd, og Donald Trump har i flere tweeter bagatellisert oppskytingen av kortdistansemissiler.

– Det kan være at dette er brudd på FN-resolusjoner, men formann Kim ønsker ikke å skuffe meg med noe tillitsbrudd, fordi han har altfor mye å tjene på det, og det er altfor mye å tape, sa Trump.

Jeong Young-tae, leder for Institutt for Nord-Korea-studier i Seoul, sier at å fyre av raketter under en militærøvelse på denne måten er et freidig trekk som kan indikere at landet nå er mye mer trygt på egen militær kapasitet enn det pleide å være.

– Nord-Korea viser nå, på en svært direkte måte, at det vil gå til mottrekk om USA og Sør-Korea fortsetter med disse årlige fellesøvelsene, sier han.

Les mer om

  1. Nord-Korea
  2. USA
  3. Sør-Korea