Verden

Svensk minister reagerer på Erna Solbergs uttalelser om svensk-norsk samarbeid mot høyreekstremisme

«Kanskje man skal se seg selv i speilet», skriver den svenske energi- og digitaliseringsministeren Anders Ygeman på Twitter.

Sosialdemokraten Anders Ygeman mener Erna Solberg skylder på Sverige for høyreekstremismen. Bildet er fra den svenske valgkampen i 2018.
  • Hanne Christiansen
    Hanne Christiansen
    Korrespondent i Midtøsten

Under Arendalsuken mandag sa Erna Solberg at hun vil ha tettere samarbeid med svenske myndigheter i kampen mot høyreekstremisme.

– Når nynazister marsjerer i norske gater, både i Fredrikstad og i Kristiansand, er det veldig mye svensk å høre. Deres nynazister forsøker også å organisere seg i nabolandene, sa statsministeren på pressekonferansen mandag formiddag.

Det var en journalist fra Sveriges Radio som først spurte statsministeren om moskéskytingen i Bærum.

Svaret fra Solberg har fått den svenske energi- og digitaliseringsministeren Anders Ygeman til å reagere.

«Gjerne norsk-svensk samarbeid, men regjerer man med Fremskrittspartiet og har utnevnt Sylvi Listhaug til minister to ganger så kanskje man skal se seg selv i speilet før man ser over landegrensen», skriver sosialdemokraten Ygeman på Twitter mandag kveld.

Les også

Erna Solberg vil ha tettere samarbeid med svenske myndigheter i kampen mot høyreekstremisme

Skylder på Sverige

Aftenposten spurte Solberg hvorfor hun trakk frem akkurat Sverige.

– Sverige har hatt de største og mest organiserte gruppene i Norden knyttet til dette. Vi har sett at av dem som har kommet for å demonstrere, er det noen lokale, og så kommer det folk fra Sverige. Det er for å forsøke å løfte opp og organisere seg i nabolandene. Da er det viktig å skape motstandsdyktighet i Norge, svarte statsministeren.

Den nordiske motstandsbevegelsen har sitt hovedkvarter i Sverige.

Til den svenske avisen Aftonbladet sier Ygeman at han reagerer på at det virker som om Solberg skylder på Sverige for høyreekstremismen.

– Når hun selv har gått i regjering med Fremskrittspartiet, som er et høyrepopulistisk parti, sier Ygeman til avisen. Han fortsetter:

– Vi kommer ikke utenom det faktum at to av de attentatene vi har sett ble gjennomført av nordmenn. Og Anders Behring Breivik var medlem i nettopp Fremskrittspartiet i flere år.

Under Arendalsukas første dag holdt statsminister Erna Solberg (H) pressekonferanse.

Peker på Listhaug

Ygeman viser videre til at Sylvi Listhaug i fjor måtte gå av som justisminister etter å ha publisert et innlegg på sin Facebook-side der hun skrev at «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet».

Ygeman var innenriksminister i Stefan Löfvens regjering fra 2014 til 2017.

På spørsmål fra Aftonbladet om hva Ygeman selv gjorde som innenriksminister for å stoppe Den nordiske motstandsbevegelsen, svarer Ygeman at Sverige har foreningsfrihet og at det under hans tid falt flere dommer mot medlemmer eller tidligere medlemmer av den nynazistiske gruppen.

– Vi må vaksinere mennesker mot disse forvirrende ideene. Og politi og rettsvesen må kunne agere. Jeg tror ikke vi kommer til å tillate slikt i fremtiden, svarer han.

Les mer om

  1. Terror
  2. Høyreekstremisme
  3. Erna Solberg
  4. Sylvi Listhaug
  5. Sverige