Verden

Svensk minister reagerer på Erna Solbergs uttalelser om svensk-norsk samarbeid mot høyreekstremisme

«Kanskje man skal se seg selv i speilet», skriver den svenske energi- og digitaliseringsministeren Anders Ygeman på Twitter.

Sosialdemokraten Anders Ygeman mener Erna Solberg skylder på Sverige for høyreekstremismen. Bildet er fra den svenske valgkampen i 2018. Foto: Claudio Bresciani, AP / NTB scanpix

 • Hanne Christiansen
  Journalist

Under Arendalsuken mandag sa Erna Solberg at hun vil ha tettere samarbeid med svenske myndigheter i kampen mot høyreekstremisme.

– Når nynazister marsjerer i norske gater, både i Fredrikstad og i Kristiansand, er det veldig mye svensk å høre. Deres nynazister forsøker også å organisere seg i nabolandene, sa statsministeren på pressekonferansen mandag formiddag.

Det var en journalist fra Sveriges Radio som først spurte statsministeren om moskéskytingen i Bærum.

Svaret fra Solberg har fått den svenske energi- og digitaliseringsministeren Anders Ygeman til å reagere.

«Gjerne norsk-svensk samarbeid, men regjerer man med Fremskrittspartiet og har utnevnt Sylvi Listhaug til minister to ganger så kanskje man skal se seg selv i speilet før man ser over landegrensen», skriver sosialdemokraten Ygeman på Twitter mandag kveld.

Les også

Erna Solberg vil ha tettere samarbeid med svenske myndigheter i kampen mot høyreekstremisme

Skylder på Sverige

Aftenposten spurte Solberg hvorfor hun trakk frem akkurat Sverige.

– Sverige har hatt de største og mest organiserte gruppene i Norden knyttet til dette. Vi har sett at av dem som har kommet for å demonstrere, er det noen lokale, og så kommer det folk fra Sverige. Det er for å forsøke å løfte opp og organisere seg i nabolandene. Da er det viktig å skape motstandsdyktighet i Norge, svarte statsministeren.

Den nordiske motstandsbevegelsen har sitt hovedkvarter i Sverige.

Til den svenske avisen Aftonbladet sier Ygeman at han reagerer på at det virker som om Solberg skylder på Sverige for høyreekstremismen.

– Når hun selv har gått i regjering med Fremskrittspartiet, som er et høyrepopulistisk parti, sier Ygeman til avisen. Han fortsetter:

– Vi kommer ikke utenom det faktum at to av de attentatene vi har sett ble gjennomført av nordmenn. Og Anders Behring Breivik var medlem i nettopp Fremskrittspartiet i flere år.

Under Arendalsukas første dag holdt statsminister Erna Solberg (H) pressekonferanse. Foto: Håkon Mosvold Larsen

Peker på Listhaug

Ygeman viser videre til at Sylvi Listhaug i fjor måtte gå av som justisminister etter å ha publisert et innlegg på sin Facebook-side der hun skrev at «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet».

Ygeman var innenriksminister i Stefan Löfvens regjering fra 2014 til 2017.

På spørsmål fra Aftonbladet om hva Ygeman selv gjorde som innenriksminister for å stoppe Den nordiske motstandsbevegelsen, svarer Ygeman at Sverige har foreningsfrihet og at det under hans tid falt flere dommer mot medlemmer eller tidligere medlemmer av den nynazistiske gruppen.

– Vi må vaksinere mennesker mot disse forvirrende ideene. Og politi og rettsvesen må kunne agere. Jeg tror ikke vi kommer til å tillate slikt i fremtiden, svarer han.

Les mer om

 1. Terror
 2. Høyreekstremisme
 3. Erna Solberg
 4. Sylvi Listhaug
 5. Sverige

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Listhaug fyrer tilbake mot svensk minister: – Jeg anbefaler Ygeman å stå opp for sitt eget land før han belærer Norge

 2. POLITIKK

  Erna Solberg: – Når nynazister marsjerer i norske gater, er det veldig mye svensk å høre

 3. POLITIKK

  Klima-kjør mot Solberg da hun presenterte Listhaug som ny oljeminister

 4. POLITIKK

  Erna Solberg tar avstand fra uttalelsene til Siv Jensen og Sylvi Listhaug

 5. POLITIKK

  Solberg bekrefter bomsamtaler. Men nekter å svare på om partene «forhandler».

 6. VERDEN

  Hva tror svenskene egentlig om oss? Her er svarene.