Verden

Fra varmt til varmere i Europa

Europa lider under varmen, og i det ene landet etter det andre settes det nå varmerekorder på godt over 40 grader.

Folk kjøler seg ned ved Louvre-museet i Paris, der det ble satt ny varmerekord med 40,6 grader torsdag. Foto: Rafael Yaghobzadeh / AP / NTB scanpix

  • NTB-AFP-DPA

Også danskene kjenner på varmen. Her fra Tolbod Plads i Aalborg. Foto: Henning Bagger / Ritzau NTB scanpix via AP / NTB scanpix

To menn kjøler seg ned i en fontene ved landemerket Atomium i Brussel. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix

I Paris krøp gradestokken opp til 40,6 grader torsdag og den gamle rekorden på 40,4 grader fra 1947 ble dermed slått.

Meteorologene tror imidlertid ikke at den nye rekorden blir stående lenge og forventer over 42 grader i den franske hovedstaden.

Den høyeste temperaturen som noensinne er målt i Frankrike, ble registrert i Vergargues nær Montpellier i Sør-Frankrike i juni. Der viste gradestokken hele 46 grader.

Flere rekorder

Storbritannia har satt ny varmerekord for juli måned. 38,1 grader er målt i Cambridge. Den forrige juli-rekorden var på 36,7 grader.

Belgias siste varmerekord holdt bare én dag. Torsdag ble det målt 40,6 grader nordøst i landet. Det er den høyeste temperaturen som noensinne er registrert i Belgia. Den forrige belgiske rekorden var på 40,2 grader, og den ble satt onsdag i Liège. Før det hadde rekorden stått siden 1947.

Blir varmere

Myndighetene i Paris advarer nå mot sportsaktiviteter, unødvendige reiser og alkohol. Folk har fått beskjed om å drikke masse vann og sjekke at eldre slektninger og naboer har det bra.

Også i Tyskland er det satt ny varmerekord det siste døgnet med 40,5 grader i Geilenkirchen i Nordrhein-Westfalen onsdag kveld. Heller ikke denne rekorden ventes å bli stående lenge.

Varmerekorder er også slått i Belgia og Nederland denne uka, men også disse står ifølge meteorologene trolig for fall.

Nederlands gamle rekord på 38,6 grader fra 1944 ble slått onsdag, men torsdag krøp gradestokken i Deelen enda høyere og viste 41,7 grader.

Britene svetter

Også britene er forberedt på rekordvarme. Der er det ventet at gradestokken vil bikke 39 grader torsdag ettermiddag.

Allerede om morgenen ble det målt 34 grader i Kew Gardens i London. Ifølge værmeldingen er det ventet en usedvanlig varm og fuktig dag med massevis av solskinn.

Storbritannias meteorologiske institutt, Met Office, viser til forskning som sier på at hetebølger vil komme stadig hyppigere, kanskje så ofte som annethvert år, på grunn av klimaendringene.

Nok en varmerekord i Belgia

Belgias siste varmerekord holdt bare én dag. Torsdag ble det målt 40,6 grader nordøst i landet.

Det er den høyeste temperaturen som noensinne er registrert i Belgia. Rekorden ble satt på militærbasen Kleine-Brogel, opplyser David Dehenauw ved landets meteorologiske institutt.

Den forrige belgiske rekorden var på 40,2 grader, og den ble satt onsdag i Liège. Dagen før ble det målt 39,9 grader på Kleine-Brogel, noe som var den høyeste temperaturen belgierne hadde notert siden 1947.

Ny varmerekord i Tyskland

Tyskland har satt sin tredje varmerekord på to dager: 41,5 grader er torsdag målt i den vestlige delstaten Niedersachsen.

Dermed fikk tyske meteorologer rett i at den forrige rekorden, som var på 40,5 grader og ble målt i Geilenkirchen, bare ville vare i en dag.

Den ble først slått i nærheten av Bonn vest i landet, hvor det ifølge meteorologer ble målt 40,6 grader torsdag. Kort tid senere melder det meteorologiske instituttet DWD at det er målt 41,5 grader i byen Lingen, som ligger nær grensa til Nederland.

Det har blitt satt varmerekorder i en rekke land i Europa de siste dagene som følge av sommerens andre hetebølge.

Norsk rekord fra 1970 holder stand

Det har vært over 30 grader flere enn ti steder i Trøndelag torsdag, ifølge Adresseavisen, men ingen nasjonale rekorder er slått.

Den nasjonale varmerekorden fra 20. juni 1970 med 35,6 grader i Nesbyen holder fortsatt stand.

Les også

  1. Hett for kokainsmuglere i Antwerpen