Ba hundeeier ta bikkja i bånd, ble truet med politiet

Da Christian Cooper ba en hundeeier om å respektere båndtvangen, reagerte hun med å si at hun ville varsle politiet om en farget mann som truet henne.

Amy Cooper sier at hun ble redd, men at det ikke kan unnskyldes.

Christian Cooper er aktiv fugletitter og var i en del av New Yorks Central Park som kalles Ramble. Dette området er populært blant fuglevenner. Derfor står det mange skilt om båndtvang for kjæledyr.

Da Cooper så en hund løpe fritt, ba han eieren om å respektere båndtvangen. Reaksjonen hennes var uventet, og han tok opp telefonen for å filme henne.

Hundeeieren heter Amy Cooper, men er ikke på noen måte i slekt med fugletitteren. Da han ba henne ta hunden i bånd, svarte hun at hun ville ringe politiet og varsle at en afroamerikansk mann truet henne og hunden.

Han fortsatte å filme. Da søsteren hans senere lastet opp videoen på Twitter, spredte den seg uhyre raskt. På BBC var det den mest sette filmbiten tirsdag.

Oh, when Karens take a walk with their dogs off leash in the famous Bramble in NY’s Central Park, where it is clear ... https://t.co/zFb3O0cClz

Mistet jobben

Amy Cooper har en lederjobb i investeringsselskapet Franklin Templeton. Arbeidsgiveren reagerte med å innlede gransking av hendelsen, og permitterte henne inntil videre.

Bedriftens ledere sier at de ikke godtar noen form for rasisme.

Senere skriver bedriften på Twitter at de etter en intern gjennomgang av hendelsen i parken har besluttet å gi Cooper sparken med umiddelbar effekt.

For fargede amerikanere kan trusler om å ringe politiet oppleves som svært skremmende. Afroamerikanere vet at de er spesielt utsatt for politivold. En hvit kvinne som hevder at hun trues på livet av en svart mann, kan regne med rask respons.

Men Christian Cooper fortsatte å filme. Han sa senere til NBC at han ikke ville finne seg i en slik ydmykelse.

Overfor NBC minner han om at det bare er noen måneder siden joggeren Ahmaud Arbery ble skutt ned på åpen gate i delstaten Georgia. Etter at politiet først henla saken, er det kommet kraftige protester mot det som oppfattes som en rasistisk avgjørelse.

Les også

Ahmaud Arbery var på joggetur da han ble skutt av to hvite menn. Drapet har satt ny fyr på rasismedebatten i USA.

– Vi lever i Ahmaud Arberys tidsalder, da svarte menn skytes ned på grunn av ideer folk har om svarte menn, svarte mennesker, og jeg vil ikke være med på det, sa han.

Amy Cooper selv har bedt om unnskyldning.

– Jeg tror jeg bare var redd, sa hun til CNN:

– Når du er alene i Ramble, vet du ikke hva som kan skje. Det finnes ingen unnskyldning, det går ikke an å forsvare.

Kvalte mann med kneet

Mandag ble det offentliggjort en video av hvite politimenn som arresterte en afroamerikaner i Minneapolis. Mannen døde etter at han ble påsatt håndjern og lagt i bakken. En politimann satt med kneet mot mannens nakke.

Hendelsen ble filmet mens vitner ba politiet om å løsne grepet på arrestanten. På videoen skal man høre mannen si gjentatte ganger til politimannen at han ikke får puste.

BBC skriver at de involverte politimennene er permittert med full lønn mens hendelsen blir etterforsket. Etter at videoen dukket opp på internett, ba det lokale politiet om hjelp fra FBI.

Tirsdag kveld melder ordføreren i Minneapolis at de fire politifolkene som var involvert i dødsfallet, har fått sparken, skriver Washington Post.