Verden

Flere stortingspolitikere vil være med på ny Gaza-flåte

SV-politiker Akhtar Chaudhry er en av flere stortingsrepresentanter som vil være med på en ny flåte som skal seile til Gaza i slutten av mai.

- Jeg ønsker å bruke denne muligheten til å fokusere på den urettferdigheten Gazas befolkning har blitt utsatt for over lang tid, og en blokade som er et brudd på folkeretten, sier Akhtar Chaudhry, SV-politiker og 4. visepresident på Stortinget.

 • Vibeke Buan

Omtrent et år etter skuddvekslingen som krevde ni liv, seiler en ny flåte til Gaza. Også denne gangen er målet å få opphevet den israelske blokaden av Gazastripen, opplyser organisasjonen Ship to Gaza onsdag.

Årets flåte ligger an til å bli større enn fjorårets. Tilsammen vil flåten, som vil seile under navnet Freedom Flotilla 2, bestå av om lag 15 båter med mennesker fra 20 nasjoner, og planen er å seile i slutten av mai.

Om lag 20 norske passasjerer vil delta, deriblant flere stortingsrepresentanter, opplyser Ship to Gaza.

Organisasjonen ønsker ennå ikke å gå ut med navnene på hvilke politikere som skal være med. Fem-seks stortingspolitikere skal ha meldt sin interesse.

Politikere vil være med

Akhtar Chaudhry, SV-politiker og 4. visepresident på Stortinget, sier til Aftenposten.no at han har bedt om å få være med.

Avventende: Ap-politiker Hadia Tajik. FOTO: STEIN BJØRGE Bjørge Stein J

— Jeg ønsker å bruke denne muligheten til å fokusere på den urettferdigheten Gazas befolkning har blitt utsatt for over lang tid, og en blokade som er et brudd på folkeretten, sier Chaudhry.

Også Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Stine Renate Håheim ønsker å være med på flåten.

— Jeg har stilt meg til disposisjon, og blir veldig gjerne med. Men det er opp til de som skal velge ut passasjerer å avgjøre det, sier Håheim til Aftenposten.no.

I tillegg skal stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (Ap) være aktuell, skriver Fædrelandsvennen.

Tajik er avventende

Ap-politiker Hadia Tajik har tidligere signalisert at hun kunne tenke seg å reise, men hun sier til Aftenposten.no at hun foreløpig er avventende.

— Jeg er avventende, både med tanke på om datoen passer, og også fordi jeg trenger å vite mer om sammensetningen av mannskapet, lasten og hvordan lasten blir håndtert, sier Tajik.

- Det er viktig for meg å være trygg på at alle i mannskapet er seriøse aktører, at lasten er det som sivilbefolkningen i Gaza trenger mest akkurat nå, og at lasten ikke blir gitt videre til Hamas. Den må bli gitt videre til FN, og må komme sivilbefolkningen til gode, sier Tajik til Aftenposten.no.

— Men jeg synes det er bra at de er i gang med arbeidet med flåten, og at de har kommet såpass langt, tilføyer Hajik.

Kritikk fra KrF

Kristelig Folkepartis Hans Olav Syversen sendte onsdag ut en pressemelding der han er sterkt kritisk til Akhtar Chaudhrys planer om å være med på Gaza-flåten.

Kritisk Akhtar Chaudhrys Gaza-planer: Hans Olav Syversen (KrF) Larsen, Håkon Mosvold

— Er Chaudhry sikker på at han ikke gjør seg til løpegutt for tyrkiske International Humanitarian Aid Organization (IHH) og terroristene i Hamas, spør Syversen, som også er leder for Israels venner.

IHH var blant arrangørene i fjorårets aksjon og er med som samarbeidspartner også i år.

Chaudhry avviser kritikken. Han synes ikke det vil være problematisk for en som innehar verv i Stortingets presidentskap å være med, og understreker at det er en fredelig aksjon som har som mål å levere hjelpesendinger.

— Syversen er opptatt av terrorisme og min rolle, men skriver ikke et ord for å belyse lidelsene til Gazas befolkning, som i lang tid har vært holdt som fanger i eget land. Jeg lurer på hvor nestekjærligheten og barmhjertigheten som jeg forventer at Syversen og hans sammensvorne skal vise, er, sier Chaudhry.

Ni drept i fjor

Det var 31. mai i fjor seks skip med over 680 aktivister om bord ble stanset av israelske styrker utenfor kysten av Gazastripen. Skipene seilte under navnet Frihetsflåten, og hadde som mål å bryte den israelske blokaden av Gazastripen.

Ni tyrkiske aktivister ble drept i sammenstøtene som oppsto på skipet Mavi Marmara. I tillegg ble over 50 skadet, deriblant seks israelske soldater. Dette førte blant annet til et forverret forhold mellom Tyrkia og Israel.

Styreleder Georg Morland i Ship to Gaza Norge forteller at organisasjonen nå jobber med å samle inn penger til den forestående flåten i slutten av mai, og at de vil kjøpe en lastebåt sammen med den svenske og den greske delegasjonen fra Ship to Gaza.

De er også i gang med å få varer som skal være med på båten, og med å velge ut hvem som skal få reise. Ifølge Ship to Gaza er det langt flere personer som har meldt sin interesse enn det vil være plass til.

Ship to Gaza Norge orienterte onsdag om Freedom Flotilla 2 til Gaza som går i slutten av mai. Fra venstre Espen Goffeng (Ship to Gaza Norge), Dror Feiler (Ship to Gaza Sverige) og Georg Moland, styreleder Ship to Gaza. FOTO: MORTEN HOLM/SCANPIX MORTEN HOLM/SCANPIX

— Lærte av forrige gang

Pressetalsmann i Ship to Gaza Norge, Espen Goffeng, var en av tre nordmenn som deltok i flåten i fjor. Han håper å bli med også i år.

— Situasjonen har ikke blitt særlig bedre for palestinerne. Et av målene med flåten er å få materiell inn til Gaza som er veldig nødvendig for befolkningen her. Et annet mål er å få rettet verdens øyne mot den urettferdigheten og blokaden mot Gaza utgjør, sier Goffeng til Aftenposten.no

- Hva vil dere gjøre for å bidra til å hindre at det ender med et nytt blodbad?

- Det blir en avveining. Vi mener alvor når vi sier at vi skal inn til Gaza. Så når vi sier at vi ikke vil stoppe mener vi det. Men vi vil ikke angripe noen, sier Goffeng.

— Uansett hva vi vil gjøre for å hjelpe befolkningen i Gaza så vil Israel oppfatte det som en provokasjon. Men voldsbruken og graden av voldsbruk vil bli opp til Israel, fremholder han.

- Dere garanterer at deres folk ikke vil være bevæpnet?

— Vi garanterer at ingen av folkene vi har på våre båter vil være bevæpnet. Men antageligvis blir vi over 1000 mennesker, og vi vil antageligvis havne i en veldig stresset og presset situasjon. Så at ingen av dem blir sinte og mister hodet kan ingen garantere, sier Goffeng.

Han sier at det blir en litt annen sammensetning av passasjerer på flåten denne gangen. Blant annet blir det trolig flere politikere og flere pressefolk om bord enn i mai i fjor. Det blir også bedre kontroll på deltagerne.

- Vi lærte mye av forrige gang. Da skipet vårt ble bordet var det noen som gikk lenger i forsvaret enn det som var avtalt på forhånd, sier Goffeng.

Skipet Mavi Marmara ble bordet av israelske soldater 31. mai i fjor. Ni mennesker ble drept i sammenstøtene som oppsto. FOTO: SCANPIX/AFP PHOTO HO

— Byggematerialer og medisinsk utstyr

22 forskjellige organisasjoner vil være representert på flåten. De vil ifølge Goffeng blant annet frakte med seg byggematerialer, medisinsk utstyr, utstyr til vannrenseanlegg og skoleutstyr.

- Vi har ikke noe å skjule. Dette er en ikkevoldsaksjon. Vi er åpne for at FN eller EU kan kontrollere våre båter. Men vi aksepterer ikke at Israel kontrollerer båter i farvannet utenfor Gaza, sier Dror Feiler, talsmann for Ship to Gaza i Sverige.

— Vi håper dette blir siste gang. Men vi er klare på at vi vil fortsette å sende flåter frem til blokaden av Gaza oppheves, sier Feiler.

 1. Les også

  FN-rapport fordømmer Israels Gaza-raid

 2. Les også

  Aktivister: - Soldatene skjøt først

 3. Les også

  Israel: - Det ble skutt mot soldatene

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Fem norske aktivister fengslet for forsøk på å bryte israelsk blokade

 2. VERDEN

  Norsk båt på vei for å bryte blokaden til Gaza: – Vi har mistet kontakten med dem

 3. VERDEN

  Spanias opposisjonsleder går av

 4. VERDEN

  – USA har et system hvor makten balanseres, men Trump er nå verdens mektigste politiker

 5. VERDEN

  Trumps advokat med overraskende avsløring: Presidenten betalte pornostjerne selv

 6. VERDEN

  5.000 år gammelt spor etter øl funnet i Kina