Massakre mot kirkesamfunn i Mexico

En kolonne med tre biler ble angrepet nord i Mexico. Da bilene ble påtent, skal barn fortsatt ha sittet fastspent i bilen.

I denne utbrente bilen i Bavispa i delstaten Sonora satt en mormonerfamilie da de mandag ble angrepet av voldsmenn trolig tilknyttet et av narkokartellene i det nordlige Mexico.
  • Eirik Husøy

Forrige måned ble 14 politimenn drept i et bakholdsangrep i staten Michoacán som følge av flere voldelige sammenstøt.

Noen dager senere ble byen Culiacán i staten Sinaloa beleiret av voldsmenn fra et narkokartell.

Myndighetene ble da tvunget til å frigi en av sønnene til Joaquín Guzmán Loeras, en velkjent narkokonge, etter å anholdt sønnen bare timer før.

Men de grufulle hendelsene mandag, der spedbarn, småbarn og deres mødre ble drept på høylys dag, er et nytt bunnpunkt i et voldsherjet Mexico, skriver The New York Times.

Grufulle scener

Aktivisten Julian LeBarón sier til radiostasjonen Formula at hans kusine var på vei i en kolonne med flere biler da hun og de fire barna hennes ble drept i Rancho de la Mora. Det skal ha vært tre biler i kolonnen.

Den første bilen skal ha fått motorstopp, ifølge LeBarón. Da kom flere voldsmenn og begynte å skyte mot bilen. Så ble bilen satt i brann.

Rundt 12 kilometer unna ble de to andre bilene også angrepet. De to bilene med fire drepte kvinner og barn ble funnet flere timer senere.

Medlemmer av LeBarón-familien, en fremtredende familie i det lokale mormonermiljøet ifølge avisen, beskriver grufulle scener.

Et barn skal ha blitt skutt og drept mens det løp fra bilen. Andre skal ha blitt innestengt i den brennende bilen. En kvinne skal ha blitt skutt i brystet fra kloss hold da hun kom ut av bilen med hendene over hodet.

Ifølge familiemedlemmer ble tre voksne kvinner drept. De fire drepte barna skal være mellom 4 og 11 år gamle. I tillegg ble et tvillingpar på under ett år drept.

Uklart om det var et uhell

La Mora-bosetningen der angrepet skjedde, ligger nær grensen til USA, i grenseområdet mellom de mexicanske delstatene Sonora og Chihuahua. Samfunnet ble grunnlagt for flere tiår siden og er en avlegger av den mormonske Jesu Kristi kirke av siste dagers hellige, og mange av medlemmene har dobbelt statsborgerskap.

Området er beryktet for voldskriminalitet utført av narkokartell og andre kriminelle.

Det er fortsatt uklart om angrepet var rettet mot familien eller om det var en feiltagelse med tragisk utfall. Familien LeBarón har ved flere anledninger gått hardt ut mot volden som rammer beboerne i de to statene, men de skal ikke ha mottatt noen trusler, ifølge Julian LeBarón.

Fem barn flyktet

Hverken USAs ambassade eller delstatsmyndighetene i Sonora har kommentert saken. Påtalemyndigheten i Chihuahua sier det fortsatt er «forvirring» knyttet til antall ofre. Kenny LeBarón, søskenbarnet til en av kvinnene, sier han frykter at dødstallet vil øke.

– Når du vet at det er spedbarn festet i et bilsete som brenner på grunn av en forskrudd ondskap i verden, så er det bare vanskelig å bearbeide, sier LeBarón ifølge The New York Times.

Minst fem andre barn klarte å flykte fra bakholdsangrepet, mens en jente er meldt savnet etter at hun løp inn i skogen for å gjemme seg.

En annen slektning forteller til nyhetsbyrået AP at han fant levningene av nevøens kone sammen med fire barn.

De lå i familiens bil, som var utbrent og full av kulehull, ifølge slektningen, som ikke vil stå frem med navn i frykt for hevnangrep. Vedkommende mener narkobander står bak, men at de angrep feil bilkolonne.

Trump vil ha krig

USAs president Donald Trump tar til orde for krig mot narkokartellene og tilbyr amerikansk hjelp til Mexico «for å rense ut disse monstrene».

– Dette er tiden for Mexico, med USAs hjelp, til å gå til KRIG mot narkokartellene og rydde dem bort fra jordens overflate, tvitrer den amerikanske presidenten tirsdag ettermiddag norsk tid.