Verden

Tilsammen 6.800 drept av sikkerhetsstyrker i Venezuela i fjor og i år, ifølge FN-rapport

Tilsammen ble over 6.800 personer ble drept i Venezuela i fjor og mellom januar og mai i år, ifølge en FN-rapport.

Venezuelas regjering har registrert at 5.300 ble drept av sikkerhetsstyrker i 2018, ifølge FNs høykommissær for menneskerettigheter, Michelle Bachelet.
  • NTB-AP-AFP-DPA

Nesten 5.300 ble drept av sikkerhetsstyrker i Venezuela i fjor, som følge av «motstand mot myndighetene». Ytterligere 1.569 personer ble drept i lignende hendelser mellom 1. januar og 19. mai i år.

Det skriver FNs høykommissær for menneskerettigheter, Michelle Bachelet, i en rapport om situasjonen i Venezuela.

Bachelet kaller tallet «sjokkerende høyt». Flere av drapene var rene henrettelser, ifølge rapporten fra høykommissærens kontor OHCHR.

– Det er grunn til å tro at flere av disse drapene er utenomrettslige henrettelser utført av sikkerhetsstyrker, heter det i rapporten, som blant annet baserer seg på utsagn fra menneskerettsforkjempere, ofre og vitner.

  • Les her: Hemmelige Venezuela-samtaler i Oslo

OHCHR uttrykker bekymring for at myndighetene bruker væpnede sikkerhetsstyrker for å utøve sosial kontroll, og de ber Venezuela om å stanse det de kaller alvorlige brudd på politiske, sosiale, sivile og økonomiske rettigheter i landet.

– Drapene krever en umiddelbar gransking for å sikre at gjerningspersonene stilles til ansvar og for å hindre at dette skjer igjen, heter det i rapporten.

Venezuela befinner seg i en alvorlig krise både økonomisk og politisk. Det er steile fronter mellom opposisjonsleder Juan Guaidó og president Nicolás Maduro. Guaidó utnevnte seg selv til landets midlertidige president i januar.

Les mer om

  1. Utenrikspolitikk
  2. Tortur
  3. Politikk
  4. Vold
  5. Nødhjelp