Verden

Charlottesville-siktet erkjenner hatkrim – unngår dødsstraff

Mannen som er dømt for drap i Charlottesville i 2017, erkjenner hatkrim. I bytte lover påtalemyndigheten å ikke be om dødsstraff.

James Alex Fields jr. ble dømt for drap i en delstatlig domstol. Han risikerer ikke lenger dødsstraff, etter at han erkjent hatkriminalitet i en føderal straffesak etter at han kjørte ned flere demonstranter i Charlottesville for halvannet år siden. En av demonstrantene ble drept i bilangrepet. Foto: Ryan M. Kelly, The Daily Progress / AP / NTB scanpix (arkivfoto)

 • NTB

James Alex Fields jr. har tidligere ikke erkjent straffskyld for den føderale tiltalen om hatkriminalitet etter at han kjørte ned flere demonstranter med vilje i Charlottesville i august 2017.

Han risikerte dødsstraff for 1 av de 30 tiltalepunktene, men har inngått en avtale med aktoratet. I bytte for at han nå har erkjent straffskyld for de øvrige 29 tiltalepunktene, blir det siste punktet trukket, og dødsstraff er dermed ikke lenger et tema.

 • LES OGSÅ: Trump: Begge sider hadde skyld i volden i Charlottesville

Diagnoser

Onsdag møtte 21-åringen i retten for å endre sitt svar på skyldspørsmålet i saken. Han erkjente å ha «uttrykt og fremmet» høyreekstremistisk ideologi på sosiale medier og for å ha ropt høyreekstremistiske slagord på massemøtet i Charlottesville.

Han erkjente også at han kjørte bilen sin inn i gruppen med demonstranter på grunn av deres «rase, hudfarge, religion» og bakgrunn.

I retten forklarte Fields også at han har fått behandling for psykiske helseproblemer siden han var seks år gammel. Han sa han i dag får medisiner mot bipolar lidelse, depresjon, angst, ADHD, schizoid personlighetsforstyrrelse og eksplosive utbrudd.

Dom i saken er ventet 3. juli.

Dømt for drap

I desember ble høyreekstremisten dømt for overlagt drap på Heather Heyer og for å ha skadet flere av dem som deltok i den antirasistiske demonstrasjonen, som ble arrangert som svar på en hvit makt-samling i byen.

Juryen i saken, som gikk i delstatlige domstol, anbefalte livstid pluss 419 år i fengsel. Dommeren i saken har foreløpig ikke fastsatt straffen.

Heyers mor har tidligere sagt at Fields' død ikke vil bringe datteren hennes tilbake.

Les mer om

 1. Hatkriminalitet
 2. Drap
 3. Dødsstraff

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Livstidsdom for Charlottesville-angrepet

 2. VERDEN
  Publisert:

  Charlottesville forsøker å legge høyreekstremt angrep bak seg

 3. NORGE
  Publisert:

  56-åring tilstår dobbeltdrap i Bergen

 4. NORGE
  Publisert:

  Kristiansand: Kvinne (43) dømt til 21 års forvaring

 5. VERDEN
  Publisert:

  «Golden State Killer» dømt til livstid i fengsel

 6. OSLO
  Publisert:

  Latvier dømt til 13 års fengsel for julebord-drapet i Holmenkollen