Verden

I ti minutter var kampflyene på feil side av delelinjen. Nå straffes kineserne på en overraskende måte.

Det er ikke bare den militære trusselen fra Kina som får taiwanske myndigheter til å være urolige.

To kinesiske kampfly av typen J-11 beveget seg inn på taiwansk side av stredet som skiller fastlandet fra Taiwan på søndag, ifølge lokale myndigheter. Foto: Offisielt bilde fra Kinas luftforsvar

 • Kristoffer Rønneberg
  Utenriksjournalist

Alarmen gikk søndag morgen. To kinesiske kampfly hadde tatt seg inn på Taiwans side av det smale stredet som skiller øya fra det kinesiske fastlandet.

Åtte år var gått siden forrige gang. Og det tok hele ti minutter før de kinesiske kampflyene snudde og vendte tilbake til sin side av delelinjen.

Taiwans president, Tsai Ing-wen, sa i en uttalelse søndag at handlingen «er til skade for fredstilstanden» i regionen.

– Det var en bevisst, hensynsløs og provoserende handling. Vi har underrettet regionale partnere og fordømmer Kina for denne handlingen, sa det taiwanske utenriksdepartementet i en kommentar senere på søndagen.

– Kan være et signal til USA

Taiwan og det kinesiske fastlandet har vært styrt av ulike myndigheter helt siden 1949, da nasjonalistpartiet flyktet til øya etter å ha tapt borgerkrigen mot Mao Zedong og kommunistpartiet.

Fra kinesiske myndigheter er det foreløpig ikke kommet noen kommentar etter episoden med de to kampflyene på søndag.

Taiwans president, Tsai Ing-wen, reagerte kraftig etter at de to kinesiske kampflyene angivelig krysset delelinjen i Taiwan-stredet søndag. Foto: Tyrone Siu, Reuters / NTB scanpix

Men Xu Xilin, som er redaktør i den statlige avisen Global Times, sier på Twitter at han tror de kinesiske kampflyene krysset delelinjen som et signal. Ikke bare til Taiwan, men også til USA.

«Jeg tror dette er et svar på at amerikanske krigsskip stadig passerer gjennom Taiwan-stredet og at forholdet mellom USA og Taiwan blir stadig tettere. Dersom USA tar et steg videre, vil det kinesiske forsvaret svare. Økende militær spenning vil bli vanskelig for Taiwan å håndtere, skriver Xu.

Kina advarer USA mot å selge kampfly til Taiwan

Amerikanske marinefartøy har den siste tiden seilt gjennom Taiwan-stredet én gang i måneden, ifølge taiwanske medier. Dette oppfattes som en provoserende handling av kinesiske myndigheter.

Nå kan Beijing-myndighetene få noe enda mer opprørende å forholde seg til.

Trump-administrasjonen skal nemlig ha gått med på å selge 60 kampfly av typen F-16 til Taiwan, ifølge kilder nyhetsbyrået Bloomberg har snakket med.

Dersom flyene faktisk blir solgt, vil det være første gang siden 1992 at Taiwan kjøper kampfly fra USA.

– Det vil i så fall bli et stort sjokk for Beijing, sier Wu Shang-su, en forsker ved S. Rajaratnam School of International Studies i Singapore, til Bloomberg.

Kinesiske myndigheter sier i en uttalelse at det vil være «ekstremt farlig» dersom USA bestemmer seg for å selge kampfly til Taiwan.

Les også

Beijings menn er desperate etter respekt. Når Vesten slår tilbake, virker det | Stein Ringen

Stenger for kinesiske strømmetjenester

Det amerikanske salget av våpen til Taiwan skyldes til dels en stadig tydeligere vilje fra Trump-administrasjonen til å utfordre Kinas maktutøvelse i regionen.

Også internt på Taiwan har myndighetene tatt grep for å forhindre at kinesiske myndigheter får påvirke mer enn de allerede gjør.

Tilhengere av president Tsai Ing-wen ønsker tettere forbindelser til USA. Foto: AP / NTB scanpix

Nå straffes kineserne ved at strømmetjenestene fra de kinesiske selskapene Tencent og Baidu blir sperret på Taiwan, ifølge den japanske avisen Nikkei Asian Review.

Dermed blir det umulig for taiwanerne å se filmer og annet innhold som tilbys av de to kinesiske mediegigantene.

– Vi er bekymret for at strømmetjenester med tette bånd til Beijing kan ha en kulturell og politisk påvirkningskraft på Taiwan, sier Chiu Chui-Cheng, statssekretær i det taiwanske departementet for fastlandssaker, til avisen.

Les også

Verdens mektigste statsledere ruster opp til krig. Men noen våpenglade presidenter er i ferd med å møte veggen.

Lager kart for å avdekke kinesisk propaganda

I januar 2020 er det presidentvalg på Taiwan. Dagens myndigheter frykter at det mer fastlandsvennlige partiet KMT skal vinne og at dette vil føre til en økende kinesisk tilstedeværelse på øya.

Også blant borgerne pågår en kampanje for å redusere det som oppfattes som et kinesisk forsøk på å påvirke Taiwans befolkning.

Nettbrukere over hele øya har nå slått seg sammen for å identifisere alle restauranter og butikker som kun sender TV-innhold fra statlige medier på fastlandet.

Foreløpig er det identifisert over 500 slike steder rundt om på Taiwan.

https://cms.schibsted.media/workbench/4dWeq;newsroom=ap

Les mer om

 1. Taiwan
 2. Kina
 3. USA
 4. Tencent
 5. Baidu

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Pilotens melding var klar og enkel. Svaret han fikk, kan skape en internasjonal storkrise.

 2. VERDEN

  Da diplomatene fikk øye på kaken, gikk de til angrep. Nå frykter flere eksperter en invasjon etter USA-valget.

 3. VERDEN

  Valget i Taiwan: Kina: Verden bør forholde seg til at Taiwan er en del av Kina

 4. VERDEN

  Gjenvalget skapte jubel i Hongkong, mens i Kina vekker det harme

 5. VERDEN

  Her lander jagerflyet på motorveien mens folk står i veikanten og titter

 6. VERDEN

  USA godkjenner salg av jagerfly til Taiwan