Verden

Britisk toppolitiker øyner håp for dialog. Foreslår å tilby Hongkongs innbyggere britiske pass.

– Britiske pass kan gi Hongkongs demonstranter den selvtilliten de trenger, sier Tom Tugendhat, leder av Parlamentets utenrikskomité.

En rekke demonstranter i Hongkong går med øyelapp i en referanse til at en demonstrant ble skadet i øyet under sammenstøt med politiet utenfor flyplassen. Foto: THOMAS PETER, Reuters/NTB scanpix

 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen
  Journalist

Hongkongs skjebne engasjerer verden rundt.

 • En innflytelsesrik tory-politiker vil gi byens innbyggere britiske pass igjen.
 • I USA sammenligner en pensjonert general protestene med starten på den amerikanske revolusjonen.
 • Kina anklager på sin side amerikanske toppolitikere for bevisst å hisse til kaos i storbyen.

Torsdag ble retorikken styrket ytterligere, da Kinas ambassadør til Storbritannia sa at Kina «ikke vil sitte og se på» at krisen i Hongkong eskalerer, ifølge AFP.

Les også

I går gikk Hongkong-demonstranter amok. Nå ber de om unnskyldning.

– Burde innrømme feil

Blant utenlandske politikere som engasjerer seg i Hongkong-demonstrantenes sak, er Tom Tugendhat. Afghanistan- og Irak-veteranen er parlamentsmedlem for det britiske regjeringspartiet og er leder av Underhusets utenrikskomité.

– Hongkongere mistet sin status som britiske borgere allerede i 1981. Det var galt. Vi burde innrømme feilen og gi dem tilbake statusen de hadde da, sier Tugendhat til Aftenposten.

Utenrikspolitiker Tom Tugendhat vil gi Hongkongs innbyggere britiske pass med vide rettigheter. Foto: Parlamentet

Kan flytte

Hongkongerne mistet mange rettigheter som briter allerede 16 år før byen ble tilbakelevert til Kina. Tugendhat mener dette burde blitt fikset den gangen, men at det i hvert fall bør gjøres nå.

I så fall vil den tidligere koloniens innbyggere som havner i en knipe, kunne få hjelp av britiske diplomater eller til og med flytte til Storbritannia.

Kan åpne for dialog

Forslaget er ikke ment å være konfronterende overfor Kina, påpeker han. Tvert imot er det ment som et middel til å få slutt på gateprotester og sivil ulydighet.

– Demonstrantene og Hongkongs ledelse har malt seg inn i et hjørne. Da skjer det intet. Mitt forslag kan gi demonstrantene den nødvendige selvtilliten til å gå i dialog med myndighetene igjen, sier Tugendhat.

– Skal ha muligheten

Han tror ikke noe på at et tilbud om britiske pass vil føre til en strøm av 7,5 millioner hongkongere til De britiske øyer. Det skjedde ikke den gang de hadde slike rettigheter, og det vil heller ikke skje nå, mener han.

– Poenget er å vite at du har muligheten, sier politikeren.

Tugendhat sier forslaget er drøftet i utenrikskomiteen, men at han ikke har luftet det for regjeringsmedlemmer. Han tør ikke spå om sjansene for at dette blir en realitet og minner om at britisk politikk for tiden utelukkende dreier seg om brexit. De britiske konsulatet i Hongkong har i enkelte tilfeller hjulpet demonstranter.

– Ikke rettet mot Kina

Han understreker at utspillet ikke er rettet mot Kina, som han mener i mange år ble ignorert i global sammenheng.

– Kina har opplagt en rett til å engasjere seg i spørsmål om eget territorium og egne innbyggere, sier han.

– Nådeløse felttog

Protestene og de siste dagers aksjoner mot flyplassen har utløst heftige debatter over hele verden. I USA har president Trump flere ganger denne sommeren rost Kinas håndtering av saken og kalt protestene for opptøyer.

Flere kongresspolitikere fra begge partier har derimot stilt seg tydelig på demonstrantenes side. Republikanske Mitt Romney mener protestene viser Kinas «nådeløse felttog av undertrykkelse og sensur» og støtter hongkongernes «søken etter frihet og selvstyre».

– Som Boston Tea Party

Andre går lenger. Pensjonert brigadegeneral Robert Spalding er blant dem.

På TV-kanalen Fox News sammenligner han gateprotestene med The Boston Tea Party, aksjonen som startet den amerikanske uavhengighetskrigen.

– For litt over 240 år siden ville disse ungdommene vært våre grunnlovsfedre, som kjempet for vår frihet, sier han.

Kina klandrer USA-politikere

Samtidig gir Kina klart uttrykk for at utenlandsk kritikk er lite velkomment, og at dette er en intern sak for landet.

Denne uken sa en talsperson for Kinas utenriksdepartement at det er «sterke beviser» for at USA står bak uroen. Hun viste særlig til offentlige uttalelser fra kongresslederne Nancy Pelosi (D) og Mitch McConnell (R).

Dette satellittbildet som ble offentliggjort onsdag, skal vise pansrede personellkjøretøyer og andre militære kjøretøyer på Shenzhen Bay Sports Center. Bildet er tatt 12. august. Foto: Maxar Technologies, Reuters/NTB scanpix

Nye satellittbilder

Folkets frigjøringshær har på sin side publisert film og bilder av øvelser nær grensen i det som tolkes som et signal rettet mot demonstrantene. Onsdag viste ferske satellittbilder at det i Kina 2 kilometer fra Hongkong-grensen står minst 500 pansrede personellkjøretøyer parkert på og ved et idrettsstadion.

Samme dag ble det kjent at Kina har avvist to forespørsler om å la amerikanske krigsskip seile til Hongkong i august og september. USAs marine har jevnlig besøkt byen, senest i april i år, også etter at Kina fikk den tilbake fra britene.

 • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. Hongkong
 2. Kina
 3. Storbritannia
 4. Diplomati