Sosialistene vant valget, men kan likevel tape regjeringsmakten. Vox gjør brakvalg.

BRUSSEL (Aftenposten): Spania har vært et av få land i Europa uten et ytre-høyreparti. I natt ble det kontroversielle Vox en av valgvinnerne.

Statsminister Pedro Sanchez vant som ventet valget i Spania i natt. Men sosialistene vil ikke få flertall alene. Ergo venter tøffe regjeringsforhandlinger.

Statsminister Pedro Sanchez og det sosialdemokratiske partiet (PSOE) vant som ventet valget i Spania. Men partiet klarte ikke å sikre nødvendig flertall og må nå inn i tøffe regjeringsforhandlinger.

Rett over midnatt var alle stemmene opptalt. Her er resultatet:

  • Sosialistpartiet (PSOE): 28,9 prosent av stemmene
  • De konservative (PP): 16,7 prosent. Det dårligste i partiets historie.
  • Ytre-høyrepartiet Vox : 10,2 prosent. Med detteresultatet vil partiet for første gang bli representert i den spanske nasjonalforsamlingen.
  • Det sentrumsliberale partiet Ciudadanos: 15,8 prosent av stemmene.
  • Venstrepartiet Podemos: 14,3 prosent av stemmene.

Valgdeltagelsen var over 75 prosent og langt høyere enn ved de siste valgene i Spania.

En av nattens valgvinnere: Ytre-høyre partiet Vox og partileder Santiago Abascal. Han har kjørt en knallhard valgkamp: mot migrasjon, mot feminisme og mot separatisme. Han ønsker et sterkt og sentralisert Spania.

Første ytre-høyre parti siden diktaturet i Spania

Etter Franco-diktaturet, som endte i 1975, har Spania hatt et stabilt topartisystem dominert av de to store styringspartiene, konservative PP (Partido Popular) eller sosialdemokratiske PSOE.

Topartisystemet begynte å fraksjonere i 2015, da sentrumsliberale Ciudadanos og vensrtrepartiet Podemos ble representert i nasjonalforsamlingen.

Ingen av de to store har hatt flertall alene siden 2011. Begge har vært avhengig av støttepartier. Men ved nattens valg kan Spania være på vei mot en koalisjonsregjering.

Jubel i Vox-leiren etter at partiet ble en av valgvinnerne i natt.

Men med det sterkt innvandringskritiske og strengt konservative partiet Vox representert i nasjonalforsamlingen, er det første gangen siden general Francisco Francos død i 1975 at et parti på ytterste fløy blir representert i nasjonalforsamlingen.

Og i likhet med mange europeiske land, opplever Spania nå et partisystem som er i full oppløsning, fragmentert og overtatt av nye fløypartier.

Les også

Først dominerte migrantkrisen. Nå er voldelige spanske machomenn blitt hett tema i valgkampen.

Spanias statsminister Pedro Sanchez overtok som statsminister i fjor sommer. Allerede i februar ble han tvunget til å skrive ut nyvalg.

Godt valg, men intet flertall

Sosialdemokratene og statsminister Pedro Sanchez gjorde partiets beste valg på mange år. Partiet øker oppslutningen i parlamentet fra 90 til 124 plasser. Den spanske nasjonalforsamlingen har 350 seter, og den magiske grensen for flertall er altså 176 seter.

Sanchez vil derfor være avhengig av støtte fra venstrepartiet Podemos og regionale separatistpartier i Catalonia og i Baskerland for å sikre flertall.

Les også

Han kan vinne Spania og bli den første sosialistlederen i Europa med suksess. Men da trenger han nye venner.

Kan ta uker før Spania får ny regjering

Veien til regjeringsmakt kan bli kronglete i det fragmenterte spanske partilandskapet.

Det er ventet at regjeringsspørsmålet kan ta uker å avklare. Størst spenning knytter det seg til ytre-høyrepartiet Vox.

Leder for ytre-høyre partiet Vox, Santiago Abascal. Partiet kan bli en kingmaker i det spanske regjeringsspørsmålet.

Kan bli «kingmaker»

Partiet kan vise seg å bli kingmaker i regjeringsspørsmålet. Altså partiet som kan komme på vippen og avgjøre det endelige utfallet.

Foreløpig vil ingen åpent si at de støtter Vox – og langt mindre si at de vil gjøre høyrepartiet til endel av en koalisjon. Men etter valget kan alt endres.

Vox ble dannet i 2013, men fikk sitt gjennombrudd i regionvalget i Andalucia i desember i fjor.

Da ble sosialistene feid ut av regionsforsamlingen Sevilla, regionshovedstaden i Andalucia, etter 30 år ved makten. Regionen har vært sosialistenes maktbase i Spania det meste av etterkrigstiden.

Nå har en koalisjon bestående av det konservative Partido Popular (PP), sentrum-høyre-partiet Ciudadanos og Vox overtatt makten i regionen.

Les også

Spania var ett av få land i Europa uten et høyreekstremt parti. Så gjenoppsto migrantruten over Gibraltarstredet. Det endret alt.

De liberale vil trolig støtte høyresiden

Leder for det sentrumsliberale partiet Ciudadanos, Albert Rivera.

Det sentrumsliberale partiet Ciudadanos, ledet av karismatiske Albert Rivera, var også et parti sosialistene kunne stole på. Slik er det ikke nå lenger. Partiets leder vil trolig velge å støtte høyresiden.

Dersom sentrumsliberale Ciudadanos velger å gå til høyre, kan maktbalansen forrykkes. Da kan konservative PP, Ciudadanos og Vox forsøke å danne en koalisjon.

Men slik det ser ut nå, og med et dårlig valgresultat for de konservative, har heller denne koalisjonen flertall.

Leder for det konservative partiet (Partido Popular) ledes av Pablo Casado.

Konservative ligger an til å gjøre historisk dårlig valg

Etter at de konservatives statsminister, Mariano Rajoy fikk et mistillitsvotum mot seg i kjølvannet av en korrupsjonssak i fjor sommer, trakk han seg også som partileder.

Nå ledes partiet av den mer moderne Pablo Casado. Men det ser ikke ut til å ha hjulpet. Det konservative partiet (PP) gjorde et historisk dårlig valg, med 16,7 prosent oppslutning.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.