Verden

Nord-Irlands nobelprisvinner John Hume er død

Den nordirske fredsforhandleren og nobelprisvinneren John Hume er død, 83 år gammel.

John Hume (til høyre) da han og David Trimble mottok Nobels fredspris i Oslo i 1998. Mandag døde Hume, 83 år gammel. Foto: Rune Petter Ness, NTB Pluss / scanpix
  • NTB

Hume ble sammen med David Trimble tildelt Nobels fredspris i 1998 for sin innsats for å få slutt på den voldelige konflikten i Nord-Irland.

Hume var leder av det moderate katolske sosialdemokratiske partiet SDLP og var en av arkitektene bak fredsprosessen i Nord-Irland.

Sammen med Trimble, som ledet det protestantiske probritiske Ulster Unionist Party, forhandlet de fram den såkalte Langfredagsavtalen som åpnet for felles katolsk-protestantisk selvstyre innenfor Det forente kongeriket Storbritannia og Nord-Irland.

I tre tiår utkjempet de katolske nasjonalistene og de protestantiske unionistene en blodig krig om Nord-Irlands skjebne, som kostet 3.600 mennesker livet.

Katolikkene krevde gjenforening med Irland, mens protestantene ville at Nord-Irland skulle fortsette som en britisk provins.

I motsetning til Sinn Féin og deres væpnede gren IRA var Hume en moderat politiker og borgerrettighetsforkjemper som gikk inn for forsoning og nordirsk selvstyre der både katolikker og protestanter skulle delta.

I en uttalelse sier SDLP at «vi alle lever i det Irland han forestilte seg – i fred og frie til å bestemme vår egen skjebne».

Ifølge familien sovnet Hume, som led av demens, inn på et sykehjem i Derry tidlig mandag morgen.

Les mer om

  1. Nord-Irland