Fem døde. Enorme ødeleggelser. Dødelig flom. Folk på taket. Monsterorkanen står bom fast over Bahamas.

Fem døde. Ødeleggelser «uten sidestykke». Folk som flykter til taket. Monsterorkanen står bom fast over Bahamas og har skapt dødelig flomnivå.

En kvinne på gaten i Nassau på Bahamas tirsdag.

Vannet stiger og stiger på Bahamas. Etter to døgn med monsterorkanen Dorian er vannmassene noen steder opp til syv meter høye.

Orkanen står nå bom stille over ett område. De enorme nedbørsmengdene har skapt stormflo, og denne er blitt stående lenge.

Redningsmannskaper når ennå ikke frem til de hardest rammede områdene. Strøm- og mobilnettet er nede, 13.000 hus ødelagt og flere tusen familier har mistet alt.

– Ødeleggelsene mangler sidestykke, sier Bahamas' statsminister Hubert Minnis. Hans jordbruksminister har nå lagt ut disse bildene fra eget kjøkken i Grand Bahamas, der vannmassene står høyt opp på vinduene.

Sitter på hustak

Så langt er fem personer bekreftet omkommet på Bahamas. Det fryktes at tallet vil stige når uværet er passert, vannet trekker seg tilbake og skadene blir synlige.

Folk som trodde de skulle bli reddet, har nå sittet på hustakene sine i over ett døgn med flere meter vann under seg.

– Redningsmannskaper vil reise til Abaco så snart som mulig for en fullstendig og skikkelig kartlegging av situasjonen og identifisering, sier statsministeren.

Røde Kors frykter at dødstallet vil øke når de hardest rammede områdene blir tilgjengelige.

– Slike oversvømmelser forurenser drikkevannskildene, det vil det særlig være behov for rent vann og gode sanitærfasiliteter for å hindre utbrudd av vannbårne sykdommer, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i Røde Kors.

Bahamas Røde Kors har flere hundre hjelpearbeidere som står klare straks det er trygt å reise inn.

– Vi vil bidra med å sikre husly, gjenforene familier, gi førstehjelp og distribuere nødhjelp, sier Apeland.

Orkanen som traff land søndag, har svekket seg etter å ha vært oppe i en vindstyrke på over 80 meter per sekund. Tirsdag var Dorian en orkan i kategori 3 med vindstyrke på 57 sekundmeter, opplyser amerikanske meteorologer like etter klokken 7.

Amerikanske meteorologer anslår at Dorian vil fortsette å herje med Bahamas tirsdag, før det er USAs tur onsdag og torsdag.

I Florida har noen tilfluktssteder nå sluttet å ta imot evakuerte, melder CNN.

Hvis de ikke har evakuert ennå, er det for sent, sier CNNs meteorolog Derek Van Dam, som er i Martin County i Florida. Veiene til de utsatte øyene der er nå stengte, sier han.

Uværet fotografert fra en balkong på et hotell i Freeport på Grand Bahamas mandag.

Kryper mot USA

Værsystemet har beveget seg stadig saktere mot USA. Det er dårlige nyheter for Bahamas, som har hatt vinden og regnet piskende over seg i to døgn, men bedre for USA, som kan håpe på at vinden vil avta ytterligere mens Dorian sakte kryper nærmere den amerikanske kysten.

– Orkanen vil fortsette fra Grand Bahamas tirsdag morgen og bevege seg farlig nærme østkysten av Florida sent tirsdag og frem til onsdag kveld. Deretter videre farlig nærme kysten av Georgia og South Carolina onsdag kveld og torsdag, opplyser det amerikanske orkanvarslingssenteret NHC i Miami.

Dette satellittbildet viser hvordan orkanen står fast over Bahamas.

Masseevakueringer

Alle de tre delstatene har beordret og igangsatt evakuering av innbyggere ved kysten, noe som berører bortimot en million personer. Det er alarmberedskap i North Carolina og Virginia, som ligger lenger nord. Frykten er at uværet skal føre til livstruende oversvømmelser, selv om orkanens øye ikke treffer land.

Da Dorian traff Abaco og Grand Bahamas hadde orkanen full kraft som kategori 5 orkan, med vindstyrke på opptil 82,5 meter per sekund. Det var like kraftig som den sterkeste orkanen som er målt av dem som har truffet land, Labor Day-orkanen i 1935.

– Selv om den ser ut til å bli stadig svakere, er Dorian fortsatt en kraftig orkan de neste dagene, heter det i meldingene fra NHC.

  • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.