Verden

Liten støtte til Syria-aksjon i USA og Storbritannia

Både Barack Obama og David Cameron møter sterk motstand på hjemmebane mot et Syria-angrep. Også flertallet av franskmenn og tyskere er skeptiske, ifølge meningsmålinger.

Storbritannias statsminister David Cameron (t.v.), USAs president Barack Obama og Frankrikes president Francois Hollande samlet under et G8-møte i juni. Ingen av dem har særlig støtte for en militæraksjon mot Syria blant egne velgere. Foto: Jewel Samad / Ap / NTB scanpix

 • Åsmund Gram Dokka

Til tross for at Barack Obama har slått fast at USA har etterretning som tilsier at regimet til president Bashar al-Assad var ansvarlig for det kjemiske angrepet som ble utført mot forstaden Øst-Ghouta i forrige uke, er amerikanere flest lite lystne på et angrep.

I en fersk måling fra Rasmussen sier 37 prosent av sannsynlige velgere at de ikke ønsker noe militært engasjement for å beskytte sivile i Syria – selv om det blir bevist at det syriske regimet sto bak.

31 prosent av de spurte støtter en militæraksjon, mens 33 prosent ikke har gjort seg opp en mening.

Cameron i motvind

I Storbritannia er ikke støtten til statsminister David Camerons ønske om et angrep noe større. På spørsmål om de ønsker å sende britiske soldater til Syria svarer tre av fire briter (74 prosent) avvisende, ifølge en meningsmåling fra YouGov, viderebragt av Daily Mirror.

Les også

Dette er spørsmålene Cameron må svare på

Torsdag møtte Cameron motbør på et møte i Parlamentet. Statsministeren håpet på en rask godkjenning av en respons på den angivelige bruken av kjemiske våpen i Syria. Cameron har imidlertid ikke tatt til orde for å sende bakkestyrker inn i Syria. De fleste eksperter regner med at et angrep vil bli utført med langtrekkende raketter. Motstanden mot et slikt angrep er imidlertid også betydelig.

Men det britiske parlamenet støttet torsdag kveld ikke Camerons ønske om et angrep, og forslaget falt med 285 mot 272 stemmer, 13 stemmers overvekt, ifølge BBC

I YouGov-målingen sier 50 prosent at de ikke støtter rakettangrep mot Syria. 42 prosent er mot å innføre en flyforbudssone, mens 61 prosent er motstandere av å gå inn med stridsvogner.

40 prosent oppgir at de er mot at Storbritannia gjør noe som helst for å involvere seg i konflikten.

Les også

Derfor blir ikke stormaktene enige

Like under en fjerdedel sier at gassangrepet har fått dem til å bli tilhengere av en militæraksjon, mens 5 prosent sier at angrepet har hatt motsatt virkning.

Fransk motstand

Også i Frankrike, et annet land som har sagt seg villig til å handle militært mot Assad-regimet, er holdningen til en aksjon negativ.

59 prosent av franskmennene er mot enhver militæraksjon, mens 41 prosent er for, ifølge en undersøkelse publisert i avisen Le Figaro, melder nyhetsbyrået AP.

Også i Tyskland — som har uttrykt støtte til et angrep, men ikke vil delta selv – er motstanden mot involvering i Syria stor.

Tysk skepsis

Tysklands forbundskansler Angela Merkel. Foto: Michael Sohn

I en måling utført for TV-kanalen ZDF oppgir 58 prosent at de ikke ønsker en vestlig intervensjon i Syria. 33 prosent er tilhengere, mens 9 prosent ikke har gjort seg opp noen mening.41 prosent sier at Tyskland bør støtte en USA-ledet militæraksjon økonomisk eller materielt, mens 55 prosent også er mot dette.

Tyskere er generelt motstandere av militæraksjoner, og forbundskansler Angela Merkels regjering trår varsomt i forkant av valget 22. september.

Danskene: — Ikke uten FN

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt var tidlig ute med å signalisere støtte til en eventuell militæraksjon mot Assad-regimet, men også hun møter betydelig motstand hos sine egne.

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt. Foto: Yves Logghe

I en måling utført av Megafon for dansk TV 2 og Politiken sier en av tre at de er mot at Danmark involverer seg. 60 prosent sier at de støtter et FN-støttet angrep. Gitt at Russland og Kina hittil har blokkert alle utkast til resolusjoner som fordømmer Assad-regimet i FNs sikkerhetsråd, er det ingenting som tyder på at en slik støtte vil komme med det første.Av de 60 prosentene sier 29 prosent at de er tilhengere av en aksjon som ikke har et FN-mandat i ryggen.

Undersøkelsen viser ellers at det er flere kvinner enn menn blant motstanderne av et angrep, og at eldre generelt er mer skeptisk til en Syria-aksjon enn de yngre.

Relevante artikler

 1. VERDEN

  USAs angrep på syrisk militærbase: Kraftige internasjonale reaksjoner

 2. VERDEN

  Dette skjedde da Syria ble angrepet i natt

 3. VERDEN

  Ett angrep – minst tre versjoner av hva som skjedde

 4. VERDEN

  FN-rapport fastslår at regimet og IS har utført kjemiske angrep i Syria

 5. VERDEN

  Assad hevder gassangrepet er «rent oppspinn»

 6. VERDEN

  Trump får både hyllest og hat etter rakettangrepet. Her er forklaringen på at landene reagerer så forskjellig.