Da Obama lot høre fra seg om vekst og jobber, stemplet Trump det som en bløff

Hvem har æren for nye arbeidsplasser og gode tider i USA: Barack Obama eller Donald Trump?

Presidentene Donald Trump og Barack Obama snakker sammen på Trumps innsettelsesdag. Obama har siden holdt en lav politisk profil.

Tidligere president Barack Obama har holdt en lav politisk profil etter at han forlot Det hvite hus 20. januar 2017. Mandag markerte imidlertid USA presidentdagen til minne om landsfader George Washington.

Og mens Obamas partifeller kjemper om hvem som skal få stille opp mot president Donald Trump i valget til høsten, meldte ekspresident Obama seg på banen med en Twitter-melding.

Obama: – Tiår med vekst

Der mintes Obama at han på den datoen for 11 år siden «nær bunnen av de verste nedgangstidene på generasjoner» hadde undertegnet en lov som skulle sette ny fart i økonomien.

Loven, skrev han, «banet vei for mer enn et tiår med økonomisk vekst og den lengste perioden med jobbskaping i amerikansk historie».

Trump: – Hørt bløffen?

President Trump lot til å oppfatte Obamas utspill som et stikk mot ham selv. Han reagerte skarpt:

«Har du hørt om den siste bløffen? President Obama forsøker nå å ta æren for den økonomiske boomen under Trump-administrasjonen», meldte Trump.

Demokratene mener at oppgangen begynte under Obama, og at Trump tar æren uten å fortjene det. Republikanerne mener økonomien går mye bedre fordi Trump vraket Obama-politikk og satte ned skattene.

– Åtte års svik

Trumps kampanjeapparat fulgte opp økonomi-feiden med en erklæring til flere medier.

– Obama og Biden sto for den svakeste økonomiske opphentingen i moderne historie, sier Trump-talskvinne Kayleigh McEnany.

Hun mener det «ikke er rart at demokratene forsøker å ta æren for Trump-økonomien etter åtte års svik» mot arbeidere på gulvet.

Boligmarkedet kollapset

Da Obama overtok som president 20. januar 2009, var landet og verden på vei inn i en nedgangsperiode. Den utløsende årsaken var en kollaps i USAs bolig- og finansmarked. En måned senere undertegnet Obama den loven som han mandag mintes: The Recovery Act.

Dette var en pakke som de neste årene skulle pumpe svimlende beløp – mer enn 7500 milliarder dollar – inn i økonomien. I årene som fulgte, gikk veksten opp og ledigheten ned.

– Forfallet er over

Trump forteller en annen historie når han i disse dager holder valgmøter – ofte i de samme delstatene der demokratiske politikere kjemper mot hverandre for å bli presidentkandidat. Han hadde også en annen versjon da han i Kongressen nylig holdt talen om rikets tilstand.

– Årene med økonomisk forfall er over, sa han.

Ifølge offisielle tall har økonomien vokst siden slutten av 2009. I Obamas år var gjennomsnittet 2,2 prosent. Under Trump har den vokst litt mer: 2,5 prosent.

Biden forsvarte sjefen

Presidenten legger også vekt på at det er skapt nesten syv millioner arbeidsplasser siden han overtok i Det hvite hus. Dette er riktig nok noe færre enn i de tre siste årene under Obama. Samtidig vil veksten i nye jobber bremse opp når arbeidsledigheten blir veldig lav.

Joe Biden, som var visepresident under Obama og kjemper for å bli nominert som presidentkandidat i år, rykket ut til forsvar for seg selv og ekssjefen:

– Trumps første tre år skapte 1,5 millioner færre jobber enn Obamas siste tre år.

Trump litt foran hos velgerne

Velgerne er mer delt i sitt syn på saken. Gallup-instituttet har spurt velgerne om hvem som fortjener æren for oppgangen de siste årene. 62 prosent av de spurte gir Trump en stor eller en rimelig del av æren, mens 51 prosent mener det samme om Obama.