Dette er prisen for manglende flokkimmunitet: Seks av de smittede i Disneyland var spedbarn, for små for å få vaksine.

Disneyland, California.

California opplever det største meslingutbruddet på 15 år. Antivaksinebevegelsen får mye av skylden. Flere er blitt syke ved fornøyelsesparken Disneyland.

Det som for flere fremstår som det mest skremmende ved utbruddet er at seks av de smittede er spedbarn. Det melder USA Today.

Barn får vanligvis vaksinen først i 15-månedersalderen, og er inntil da avhengige av at personene rundt dem er vaksinert.

Dette er kjent som flokkimmunitet. Dersom 95 prosent av befolkningen er vaksinert, vil sykdommen holdes i sjakk. Men dersom færre enn 95 prosent tar imot vaksinen, kan sykdommen igjen begynne å spre seg, slik som vi nå ser i California.

Aftenpostens Kristoffer Rønneberg i California:

Les også

Meslinger ble erklært utryddet i USA for 15 år siden. Nå er sykdommen plutselig tilbake

Meslingutbruddet i Disneyland i California teller til nå hele 70 smittede. Til sammenligning blir vanligvis mellom fire og 60 smittet – i hele California, iløpet av et helt år. Mange av de syke er innlagt i sykehus. Majoriteten av de smittede var uvaksinerte.

Meslingevaksinenble innført i barnevaksinasjonsprogrammet i 1969 etter betydelig debatt. Dette var en barnesykdom de fleste hadde gjennomgått. Mange oppfattet den som ufarlig, men ca. ni personer døde årlig.

Sykdommen ble erklærtutryddetiUSAfor 15 år siden. Denne grafen viser utviklingen de siste årene:

Meslinger skyldes et virus, påvirker immunforsvaret og kan føre til alvorlige ettersykdommer, som lungebetennelse og ørebetennelse.

Den viktigste grunnen for å vaksinere er imidlertid de alvorligste komplikasjonene: dødsfall og varig hjerneskade.

Twitter: @ingeborgborg