Røde Kors: Frykter dette er ett av de verste angrepene mot hjelpearbeidere i Syria
Minst 20 sivile og en Røde Kors-ansatt ble drept i angrepet mot en lastebilkolonne med nødhjelp nær Aleppo mandag kveld.
Syriske eller russiske krigsfly skal ha stått bak mandagens angrep, der 18 av i alt 31 vogntog med nødhjelp nær storbyen Aleppo i Syria ble truffet, melder NTB.
– Rundt 20 sivile og en ansatt i Syrisk-arabiske Røde Halvmåne ble drept da de var i ferd med å losse kjøretøyene som fraktet viktig humanitær hjelp, heter det i en uttalelse fra Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåne-foreninger (IFRC).
– Vi frykter at dette er et av de verste angrepene som involverer hjelpearbeidere i løpet av de fem årene borgerkrigen i Syria har pågått, sier Sven Mollekleiv, president i Norges Røde Kors, i en pressemelding natt til tirsdag.
Mandag ettermiddag kom meldingen om at den syriske hæren avslutter våpenhvilen. Få timer senere ble en nødhjelpskonvoi med forsyninger på vei til Orum al-Kubra, en liten by i Aleppo-provinsen, angrepet.
Inntiller nødhjelpsleveranser
Røde Kors-talsmann Benoit Carpentier opplyser at lederen for den syriske Røde Halvmånes underavdeling i Orum al-Kubra i Aleppo-provinsen var blant de drepte.
Angrepet på hjelpesendingen har nå ført til at Røde Kors innstiller nødhjelpsleveranser til fire byer.
– Dette skaper enorm bekymring. Vi ser at volden gjenopptas, og at kampene intensiveres mange steder. Vi hadde planlagt leveranser til fire byer, men på det nåværende tidspunkt er vi nødt til å innstille leveransene og vurdere sikkerhetssituasjonen, sier lederen for hjelpeorganisasjonens virksomhet i Midtøsten og Nord-Afrika, Robert Mardini.
Russerne skal granske angrepet
I en uttalelse fra Kreml-talsmann Dmitrij Peskov heter det at den russiske hæren skal granske angrepet på hjelpesendingen, melder AFP.
Syriske myndigheter hevder at amerikanskstøttede opprørsgrupper flere ganger har brutt våpenhvilen.
Som følge av det uttaler Peskov at våpenhvilen bare kan gjenopptas hvis «terroristene» innstiller angrepene, skriver AFP.
De skriver at minst 36 skal ha blitt drept i ulike angrep i opprørskontrollerte deler av Aleppo.
Det er russiske eller syriske fly som skal stå bak disse angrepene, skriver Reuters.
– Vi er rystet over det som har hendt. Syrisk Røde Halvmåne jobber på alle sider av frontlinjene for å gi helsehjelp og få nødhjelp helt frem, og har allerede før denne hendelsen mistet mer enn 60 av sine frivillige, sier Mollekleiv.
- Syria erklærer slutt på våpenhvilen: Nytt møte med USA og Russland
FN: – Kan være en krigsforbrytelse
FNs spesialutsending for Syria, Staffan de Mistura, uttaler at de er opprørt over angrepet. Samtidig ber FNs nødhjelpssjef Stephen O'Brien ber om etterforskning.
– Dersom dette grusomme angrepet viser seg å tilsiktet ha rammet hjelpearbeidere, kan det være en krigsforbrytelse, sier O'Brien.
Utenriksminister Børge Brende fordømmer bombingen av nødhjelpskolonnen.
– Jeg reagerer med avsky og forferdelse over at en stor nødhjelpskolonne i dag er blitt bombet og livsviktig nødhjelp til den syriske befolkningen ikke kommer frem, uttaler han i en pressemelding fra Utenriksdepartementet.
- Han lå begravd i ruinene i Aleppo: Omran (5) er Syria-krigens nye symbol
– Planlegger nye konvoier
Jan Egeland er seniorrådgiver for FNs spesialutsending til Syria og generalsekretær i Flyktningehjelpen. Tidligere har han vært FNs visegeneralsekretær for humanitære spørsmål.
– I dag hadde vi faktisk to konvoier over frontlinjene fra FNs side, den ene til Aleppo-regionen, den andre til Holms. I morgen planlegger vi nye og dagen etter flere nye, svarer Egeland på spørsmålet om det lenger er noe håp i Syria.
Han har akkurat fått nyheten om at det var et angrep i Aleppo-området da nødhjelpskonvoien kom dit, og at hjelpepersonell og lastebiler er truffet. Likevel holder han fast i håpet.
– Det er absolutt ikke håpløst. Den største feilen vil kan gjøre nå, er å erklære Syria som en håpløs sak og snu ryggen til. Jeg håper at vi kan få erklært en ny våpenstillstand. Jeg har ikke hørt fra hverken Russland eller USA at de gir opp, og hjelpeorganisasjonene gir i hvert fall ikke opp.
- Redningsarbeidere anklager Assads styrker: – De slapp tønnebomber med klorgass i Aleppo
Ekstremt vanskelig
Egeland forteller at det er en ekstremt vanskelig konflikt.
– Det involverer veldig mange parter, krigen har blitt ekstremt bitter, uforsonlig og uoversiktlig. Vi må forhandle med mange ulike grupperinger på begge sider av frontlinjene. Ingen gjør noe for å hjelpe frem nødhjelp til kvinner og barn på den andre siden, slik de er forpliktet til etter folkeretten.
– Er dette det vanskeligste du har vært borte i?
– Det er på mange måter en retur til det vi sto midt oppe i på Balkan. Det er vold i et så enormt omfang. Volden var minst like ille den gang, men det er mange flere mennesker som er berørt nå. 12 millioner i Syria og fire millioner flyktninger i andre land.
– Hva betyr det som skjedde mandag kveld?
– Det er klart at nå er det en slags sannhetens øyeblikk for de russisk-amerikanske samarbeidsforsøkene. At parter på begge sider nå sier at våpenhvilen er over, og til dels ønsker at den er over, betyr ikke at den er over. Jeg er i kontakt med amerikanere og russere flere ganger i uken og ingen av dem har sagt at det er over.
- Mohamed Saflo (28) flyktet fra krig i Syria: Nå har han fått kremjobb i oppstartsfabrikk
Luftangrep på flybase
Våpenhvileavtalens fremtid kom under tungt skyts lørdag da den amerikanskledede koalisjonen innledet luftangrep på en regjeringskontrollert flybase ved Deir al-Zor.
Australske, danske og britiske fly deltok i angrepet. USA har beklaget «utilsiktet tap av syriske liv».
Ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) ble 90 syriske regjeringssoldater drept i angrepet. Russland, som har kritisert angrepet, opplyser at 62 ble drept.
Les flere nyheter om Syria-krigen: