Verden

FN-rapport med grufulle historier om livet som IS-slave

En kvinne barberte hodet og klippet av øyevippene sine i et forgjeves forsøk på å unngå sexovergrep. En ny FN-rapport inneholder historier fra livet som fange hos IS.

Kvinnene som forteller sin historie i FN-rapporten, er anonymisert, men 18 år gamle Lamiya Aji Bashar fortalte tidligere i år til Associated Press om hvordan hun ble sendt fra IS-kriger til IS-kriger. I mars i år lyktes hun i å rømme, men ble skadet i en eksplosjon.
 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen
  Journalist

FN-rapporten som ble offentliggjort denne uken, tar til orde for økt innsats for å hjelpe og beskytte folkegruppen jesidier. Jesidiene ble sommeren 2014 angrepet av terroristorganisasjonen Den islamske staten (IS) og fordrevet fra sitt område nord i Irak.

IS drepte tusenvis. Ytterligere tusener av jesidier, særlig kvinner og barn, ble tatt som slaver.

Rømte IS-fanger forteller

Ifølge rapporten holdes fortsatt 3500, i hovedsak kvinner og jenter fra folkegruppen, som fanger hos IS. Omtrent 2500 har hittil unnsluppet. Det er disse som har fortalt de grufulle historiene om livet som IS-slave.

 • IS kan ha tjent 100 millioner kroner på å selge fangene sine tilbake til familiene: Slik kjøpes fanger fri fra IS

Teologisk forsvar for slavehold

Etter at IS tok til fange tusener, begynte de systematisk å skille menn fra kvinner. Jenter eldre enn rundt åtte år ble i tillegg tatt fra mødrene. IS sendte også ut et teologisk forsvar for slavehold og argumenterte for at det ikke var syndig å ha samleie med en jente hvis hun ennå ikke hadde nådd puberteten.

Dagbok skrevet av en jesidijente mens hun var fange hos IS.

Hver kunne kjøpe tre kvinner

På samme tid kom det ut prislister som viste at kostnaden for å kjøpe jenter og kvinner falt med alderen deres. IS tillot sine medlemmer å kjøpe opptil tre fanger, men fremmedkrigere fra Tyrkia, Syria og Gulf-statene kunne kjøpe flere.

Solgt fra buss langs landeveien

En kvinne forteller at hun og mange andre ble kjørt med busser fra Tel Afar-området til Mosul – begge steder er i Irak. Langs veien stoppet bussen ved omtrent 50 biler. Der sto menn kledd i lange, hvite kjortler – som klesdrakten i Gulf-området.

De kom inn i bussene og plukket ut jenter de ville ha. Mødre som protesterte, ble slått med kjepper. Jentene ble deretter plassert i bilene, og IS-krigerne fikk betalt.

Gitt bort som gaver

En rekke kvinner forteller om gjentatte voldtekter, også foran sine egne barn. De forteller om å bli solgt igjen og igjen eller gitt bort som gave.

Flere forteller at de på et tidspunkt et sted i nærheten av den syriske IS-hovedstaden Raqqa var innesperret under bakkenivå med vann til knes.

«Eiendeler er billig»

En av disse kvinnene forteller at hun først ble fratatt sin 11 år gamle datter. Noen måneder senere ble hun fratatt sin 3 år gamle jente og sendt med buss til oldtidsbyen Palmyra.

Fortsatt hadde hun en 7 år gammel datter sammen med seg. Her måtte kvinnen hver kveld ta av seg sløret og paradere frem og tilbake foran IS-krigere. «Eiendeler er billig», ropte en av dem.

Dette bildet fra en IS-video viser angivelig en av terroristorganisasjonens krigere som i vår forgjeves forsvarte Palmyra mot syriske regjeringsstyrker.

Klippet øyenvippene

Hun ble først solgt til en tyrker og etter en måned videre til en syrer. Etter en episode der en kamerat av syreren forsøkte å ta 7-åringen, tok kvinnen grep.

Hun barberte hodet og klippet av seg øyenvippene i et forgjeves forsøk på å unngå ytterligere seksuelle overgrep. Jenta ble kledd i bleier og instruert til å oppføre seg som om hun var mentalt forstyrret. De ble likevel solgt videre ikke mindre enn fire ganger.

Slått med plastrør

Etter et mislykket forsøk på å ta sitt eget og barnets liv, ble hun slått med et plastrør av sin daværende eier, en egypter.

Hun ble til slutt hjulpet av egypterens kone, som ba henne leve for sine barn. Hun unnslapp ved hjelp av en smugler.

FN: Systematiske overgrep

FNs generalsekretærs spesialutsending til Irak, Ján Kubiš, sier i en kommentar til rapporten at den viser hvor systematisk IS har vært i sine overgrep mot jesidiene og andre minoriteter.

Han mener det er svært viktig at gjerningsmennene blir holdt ansvarlig for uhyrlighetene og ber det internasjonale samfunn hjelpe irakiske myndigheter med å sørge for dette.

Irakske myndigheter henrettet søndag 36 menn dømt for å ha deltatt i en massakre på irakiske soldater i 2014.

Vil du lese mer om livet i de IS-kontrollerte områdene? Da bør du lese vår serie om terrorregimet:

 • Har du fått med deg dette prosjektet om Russland?
 • Hvorfor er ikke russerne blitt som oss? 25 år etter at Sovjetunionen falt deler Aftenpostens Moskva-korrespondent Per Anders Johansen og hans far Jahn Otto sin kunnskap om Russland. Hør den første podkast-episoden i spilleren under, eller få alle samlet her.

Du kan også lytte til dem hos iTunes i podkast-strømmen fra AftenpostenVerden.

Les mer om

 1. Den islamske staten (IS)
 2. Irak
 3. Overgrep