Verdensarv i ruiner etter jordskjelvet

Minst fire av de syv Unesco verdensarvsteder i Kathmandu-dalen er alvorlig skadet etter jordskjelvet.

En mann gråt da han passerte en ødelagt statute av Buddha i Bhaktapur dagen etter jordskjelvet.
  • Kaja Korsvold
    Journalist

Nepal er kjent for sin ville og vakre natur og for sine mange gamle minnesmerker. Et stort antall buddhistiske og hinduistiske templer i Katmandu og i omegn har tiltrukket seg turister og pilegrimer. Flere av dem står på Unescos verdensarvliste. Det gjør også flere slott og slottsplasser.

Av de syv verdensarvstedene er minst fire alvorlig skadet, skriver BBC søndag.

— Ødeleggelsene er kulturelt sett et uvurderlig tap, uttaler Nepali Times redaktør Kunda Dixit.

80 prosent av templene ødelagt

I Bhaktapur, til nå Nepals best bevarte gamle by, rapporteres det av halvparten av alle hjemmene og 80 prosent av templene er ødelagt.

Durbar Square i Katmandu har også fått omfattende skader.

I Kathmandu viser byråbilder at flere attraksjoner er sterkt skadet. Av Dharahara tårnet, som en gang dominerte hovedstaden silhuett, er det nå bare en stubbe igjen. Aftenposten har tidligere skrevet om at 180 mennesker omkom da det populære turistmålet kollapset.

Bygninger har rast sammen

I Kathmandu er det også store ødeleggelser rundt den kjente Durbar square (slottsplassen) i gamlebyen. Flere av bygningene er rast sammen. Senere er det også blitt kjent at Durbar-plassene i Bhaktapur og Patan (Lalitpur) er skadet.

Durbar Square i Bhaktapur er en av verdensarvstedene som er sterkt skadet.

På hovedtemplet på Durbar-plassen i Bhaktapur er taket ødelagt mens Vatsala Durga tempelet fra 1600-tallet har kollapset. Flere av bygningene i Patans slottsplass fra det tredje århundre ligger i ruiner. Det buddhistiske tempelet på Swayambhunath er også skadet og det er kommet rapporter om at Boudhanath Stupa og Pashupatinath Hindu tempelet heller ikke har sluppet unna.

Dharahara tårnet i Katmandu var et landemerke før jordskjelvet.

Uenighet om gjenoppbygging

Da forrige store jordskjelv rystet Nepal, i 1934, raste også mange av de kulturhistoriske bygningene sammen. Flere av disse har blitt bygget opp igjen. Nepali Times redaktør Kunda Dixit, tror det også kan skje denne gangen.

Historikeren Prushottam Lochan Shrestha tror imidlertid ikke på gjenoppbygging.

— De kan ikke tilbakeføres til sin originale tilstand, sier historikeren til nettstedet the ekantipur.com.