Massepågripelse etter terrorangrep i Tyrkia: 568 pågrepet i 28 byer

Tyrkiske sikkerhetsstyrker har pågrepet 568 mennesker i 28 byer, blant dem to kurdiske folkevalgte, etter helgens terrorangrep i Istanbul.

Tyrkiske sikkerhetsstyrker har pågrepet over 500 mennesker etter helgens terroraksjon i Istanbul, blant dem nærmere 300 medlemmer av det prokurdiske partiet HDP.

Det opplyser innenriksdepartementet i landet tirsdag.

De to kurdiske parlamentarikerne Caglar Demirel og Besime Konca ble pågrepet som et ledd i en stor antiterroraksjon, melder nyhetsbyrået Anadolu.

Begge de to kvinnene tilhører det prokurdiske partiet HDP og ble pågrepet foran inngangen til partiets hovedkontor i Ankara tirsdag.

HDP opplyser i en kunngjøring at minst 291 partimedlemmer er pågrepet de siste 24-timene, i det som fremstår som en åpenbar hevnaksjon for terroraksjonen som kostet 37 politimenn og syv sivile livet utenfor et fotballstadion i Istanbul lørdag.

Les også

Dødstallene stiger i Istanbul - 235 pågrepet etter terrorangrepet

PKK-anklager

HDPs leder Selahattin Demirtas og ni andre parlamentariske sitter fra før fengslet i Tyrkia, anklaget for å ha bånd til PKK. Både Tyrkia, USA og EU har satt PKK på sin liste over terroristorganisasjoner.

Konca ble tatt med til Batman-provinsen sørøst i Tyrkia, der hun ble løslatt, men er satt «under overvåking», melder nyhetsbyrået Dogan.

– Våre folkevalgte hører hjemme i nasjonalforsamlingen, ikke i fengsel, sier HDP-parlamentarikeren Pervin Buldan i en kommentar.

Les også

Nesten 2000 direkte rammet av Tyrkia-terror siden valget

Tar avstand

Kurdistans frihetsfalker (TAK), en utbrytergruppe fra den kurdiske PKK-geriljaen, har tatt på seg ansvaret for bombeangrepet, som HDP har tatt kraftig avstand fra.

Massearrestasjonen av HDP-medlemmer etter terrorangrepet føyer seg inn i rekken av tiltak fra myndighetene etter kuppforsøket i juli, påpeker Tyrkia-kjenneren Natalie Martin ved Nottingham Trent University i Storbritannia.

Over 100.000 mennesker er pågrepet, suspendert eller sparket fra sine jobber etter kuppforsøket, og president Recep Tayyip Erdogan anklages for å utnytte situasjonen til å kvitte seg med all opposisjon.