Italia avviser reformer i folkeavstemning - Renzi trekker seg

Italienske velgere har avvist statsminister Matteo Renzis reformer i søndagens folkeavstemning, viser prognosene. Renzi sier at han trekker seg.

Matteo Renzi gikk på et sviende nederlag søndag og sa i en TV-sendt tale at «min regjering ender her».

I en tale like over midnatt natt til mandag sier Renzi at han tar det fulle ansvaret for nederlaget i folkeavstemningen og at det kun er han – ingen andre – som har tapt.

– Vi prøvde å tilby det italienske folket forandring, men vi har ikke lykkes, sa statsministeren og varslet at han vil levere inn sin avskjedssøknad til Italias president Sergio Mattarella.

– Lenge leve Italia. Jeg tror på Italia, og jeg tror på demokratiet, sa Renzi.

Varslet på forhånd

Statsministeren hadde varslet på forhånd at han ville gå av dersom han ikke fikk folket med seg på å endre grunnloven og gi regjeringen mer makt på bekostning av senatet og regionale og lokale myndigheter.

Håpet var at dette skulle bidra til mer politisk stabilitet i et land som har hatt 60 regjeringer de siste 68 årene, skriver NTB.

Prognoser og valgdagsmålinger peker mot en overveldende seier for nei-siden. Ulike prognoser viser en oppslutning på mellom 54 og 61 prosent for dem som ønsket å bevare grunnloven som den er.

Italias statsminister Matteo Renz avlegger sin stemme i Pontassieve, ikke langt fra Firenze, søndag.

Nei-siden hadde medvind

Nei-siden ledes av protestpartiet Femstjernersbevegelsen, som ble startet av komikeren Beppe Grillo, og det innvandringsfiendtlige partiet Lega Nord.

I det siste har også tidligere statsminister Silvio Berlusconi kastet seg på kritikken av Renzi, og han argumenterte heftig mot forfatningsendringene.

Vil du vite mer om bakgrunnen for folkeavstemningen? Da bør du lese disse to sakene:

Populisten Beppe Grillo har vært blant statministerens argeste kritikere.

Oppslutningen om reformene var stor så lenge Renzi selv var populær, men han har tapt mye popularitet de siste månedene.

Valgeksperter fremhever også at mange italienere nå ser på folkeavstemningen som en mulighet til å uttrykke sin misnøye med situasjonen i landet.

Den nåværende grunnloven ble vedtatt i 1948 og skal blant annet sørge for en maktfordeling som hindrer at Italia igjen får en fascistisk regjering, som under annen verdenskrig, skriver NTB.